Verden

Teltleir for tre millioner mennesker står tom i landet som ikke har tatt i mot en eneste syrisk flyktning

Brukes én gang i året.

Dette oversiktsbildet viser Mina-leiren i utkanten av den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia. Leiren har kapasitet til å huse tre millioner mennesker, men brukes under hajj-høytiden en gang i året. Foto: Hassan Ammar

 • Henning Carr Ekroll
  Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Krigen i Syria har pågått i fire år, krevd mellom 200.000 og 300.000 liv og drevet over fire millioner mennesker på flukt.

De fleste befinner seg i naboland som Tyrkia, Jordan og Libanon, hvorav sistnevnte alene har tatt i mot over én million flyktninger. Flere hundretusen syrere har lagt ut på en farlig reise mot Europa og utløst den største migrasjons— og flyktningekrisen siden andre verdenskrig.

Se oversikten:

Les også

Dette er de enorme utfordringene Europa må løse

Samtidig får Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emitater sterk kritikk for sin manglende vilje til å ta i mot flyktninger fra de krigsrammede nærområdene. I den grad det er kommet syriske flyktninger til disse landene med turist— og arbeidsvisum, er antallet ikke høyt nok til å bli registrert i statistikkene.

Det offisielle tallet på flyktninger som tatt inn i gulfstatene er null, melder Al Jazeera og Amnesty International.

Ubrukt teltleir står tom

Like ved Saudi-Arabias hellige by Mekka finnes en moderne teltleir med plass til tre millioner mennesker. Leiren blir kun brukt én gang i året: Under den muslimske høytiden Hajj. Ellers står de luftkondisjonerte teltene stort sett tomme og ubrukt.

Samtidig bor titusener av syriske flytninger i provisoriske leire i Tyrkia og Libanon. Disse preges av dårlige sanitærforhold og mangel på grunnleggende infrastruktur.

Mange syriske flyktninger i Tyrkia og Libanon bor i slike provosoriske leire. Mangel på vann, elektrisitet og toaletter er utbredt. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

I sosiale medier stiller mange spørsmål ved hvorfor en slik leir ikke kan brukes til å huse flyktninger fra Syria, og bildene av de tomme teltleirene har blitt et symbol på det mange mener er gulfstatenes manglende solidaritet med flyktningene i sine egne naboland.

Får kritikk

På Twitter går debatten heftig både på arabisk og engelsk under emneknaggen #arabconscience – arabisk samvittighet. Enkelte uttrykker skam over araberlands apati, mens andre minner om pengestøtten disse landene yter.

Hva gjør andre land?

Les også

Slik ser verden på syriske flyktninger

— Den arabiske verden trenger å se lederskap, har Afzal Ashraf tidligere sagt til Aftenposten. Han er er ekspert i internasjonal diplomati og sikkerhet ved den britiske tenketanken Royal United Services Institute.

— De har konstruert verdens høyeste bygninger, bygd overdådige palasser, reist praktfulle gudshus og oppført universiteter så store at de har egen jernbane, fremholder Ashraf.

Ambassadør: Vi tar i mot syrere

Gulflandene har ikke underskrevet FNs flyktningekonvensjon. Landene har ved enkelte tidligere anledninger tatt imot mennesker på flukt, men da uten å karakterisere dem som flyktninger.

Saudi Arabias ambassadør sier at landet tar i mot syriske gjestearbeidere, men ikke flyktninger.

- De som sier at Gulf-landene nekter å ta imot syrere, tar feil. Vi kaller dem ikke flyktninger fordi vi håndterer denne situasjonen annerledes, sier Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf, til Nettavisen.

Amnesty International Norge mener det ikke går an å sammenligne gjestearbeidere med flyktninger i nød.

— Dette er ikke sammenlignbart i det hele tatt, sier generalsekretær John Peder Egenæs til avisen.

Vil la flyktningene bo i EUs tomme milliardbygning

Å finne husly til flyktningene som strømmer til både Europa og Syrias naboland er en formidabel utfordring. På den greske øya Lesbos, som daglig mottar tusenvis av flyktninger og andre migranter som krysser over fra Tyrkia, sover mange rett på bakken i mangel på andre alternativer.

Les også:

Les også

Flyktningstrømmen: UDI har iverksatt beredskapsplan

I Norge har Røde Kors satt opp senger i konferansesenteret for å kunne tilby et akutt overnattingstilbud, mens i Tyskland tas messe— og idrettshaller i bruk for det samme formålet. En rekke land har også satt opp midlertidige teltleire.

EUs parlament i Strasbourg står tomt 317 dager i året. Et perfekt sted for å bosette migranter og flyktninger midlertidig, mener politiker. Foto: VINCENT KESSLER

Ett av de mer kreative forslagene står likevel den belgiske De grønne-politikeren Philippe Lamberts for. Han har foreslått å innkvartere flyktninger i EU-parlamentets enorme bygning i Strasbourg. Bygningen, som har kostet over tre milliarder kroner, står ubrukt 317 dager i året på grunn av EUs såkalte "omreisende sirkus".

— 750 kontorer for politikere, alle med egen dusj, står ubrukt 300 dager i året. Vi foreslår at denne perfekt utstyrte bygningen kan bli et midlertidig hjem for migranter og flyktninger, sier Lamberts, ifølge BBC.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkiske grensevakter skal ha skutt syriske barn

 2. VERDEN
  Publisert:

  Syriske krigsflyktninger spør hvorfor Norge ikke vil ha dem

 3. VERDEN
  Publisert:

  Mariam (3) lever i gjørme og kulde. Møt menneskene som flyktet fra vår NATO-allierte.

 4. VERDEN
  Publisert:

  FN: Over 100.000 sover ute i Syria

 5. VERDEN
  Publisert:

  Mister rettigheter som flyktning fordi foreldrene er palestinere

 6. VERDEN
  Publisert:

  FN-kilde: Pedersen reiser til Syria