Verden

Frykten for fortiden hjemsøker kurdisk PKK-høyborg

LICE, TYRKIA (Aftenposten): En rekke skogbranner skremmer distriktet som ble hardtrammet av borgerkrigen på 90-tallet.

90 år gamle Ramazan Ayder er sprek til beins, fin i tøyet og kjapp i replikken. - Det er egentlig ingen grenser i verden - vi er alle bare mennesker, men vi vil ha like rettigheter, sier kurderen til Aftenposten.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter
Journalist Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Vi vil ikke være i krig, sier innbyggerne i distriktet hvor den kurdiske geriljagruppen ble dannet.Det er snart 37 år siden Abdullah Öcalan dannet partiet Kurdistans arbeiderparti (PKK) her i Lice, et av Tyrkias sørøstlige distrikter. Området har vært åsted for flere grusomme handlinger siden borgerkrigen startet på 80-tallet. I dag, to år etter den skjøre fredsavtalen mellom PKK og tyrkiske myndigheter trådte i kraft, frykter folk her et brutalt gjensyn med 90-tallet.

I byen med samme navn som distriktet sitter tre generasjoner av Ayder-slekten utenfor et tehus med flere andre. De snakker i munnen på hverandre, drikker søtbitter te og røyker rullings. 90 år gamle Ramazan Ayder, sønnen Ramzi (55) og barnebarnet Oğur, som eier tehuset, har bodd her hele livet.

Brent jord

- Så du hvor nedbrent alt var? spør Ramzi Ayder raskt da vi satte oss ned for å snakke med dem.

Ramzi Ayder (55) er sønnen til 90 år gamle Ramazan. De har begge bodd i Lice hele sitt liv.

De er overrasket over at vi ikke ble stoppet av hverken soldater eller politi på vei inn i byen, men vender raskt tilbake til brannen. 55-åringen snakker om landskapet som åpenbarte seg idet vi ankom Lice.Åkre var blitt til åskammer og kornvekster til busker og trær. Store deler av området var kullsvart og lukten av svidd jord hang fortsatt i luften. Den siste tørre julimåneden har distriktet vært preget av flere skogbranner. Ikke bare i Lice, men også i andre kurdiske områder som Cudi-fjellet — en annen PKK-høyborg - samt den kurdiske byen Silopi.

Tyrkia er ofte preget av skogbranner om sommeren på grunn av det tørre, varme landskapet. I de kurdiske områdene er flere tusen mål brent ned bare den siste måneden. Men mens asken fra det nedbrente landskapet spres med vinden, gir minnene fra en brutal fortid næring til folks bekymring og frykt.

Vonde minner

For det er ikke første gang Lice brenner. Området var kjent som arnestedet for PKK-bevegelsen og led stort da borgerkrigen herjet som verst på 1990-tallet. Det var på den tiden tyrkiske myndigheter svarte på PKKs krigføring med straffeaksjoner mot den kurdiske sivilbefolkningen. Kampene var da, som nå, hardest i de kurdiske kjerneområdene sørøst i Tyrkia.

Den siste tørre julimåneden har Lice-distriktet vært preget av flere skogbranner. Store deler av området var kullsvart og lukten av svidd jord hang fortsatt i luften da Aftenposten besøkte området.

Dette er noe Ayder senior husker godt, og 90-åringen forteller at en av metodene som ble brukt, var brenning av landsbyer, inkludert hans egen. — Alle mistet huset sitt, og vi som er bønder lever av jorden, forteller han om de store ødeleggelsene.

Flere ble drept og skadet, mens hus og butikker ble brent ned. En Human Rights Watch-rapport gjengir en tyrkisk reporters skildring:

— Du kan nå anse Lice som ikke-eksisterende.

Overgrepene mot sivilbefolkningen ble fordømt av flere menneskerettighetsorganisasjoner. I sin rapport omtaler Human Rights Watch hendelsen i Lice - da tyrkiske regjeringsstyrker inntok byen i oktober 1993 - som en av de mest alvorlige under borgerkrigen det året.

Den europeiske menneskerettsdomstolen har flere ganger tidligere fordømt Tyrkia for ødeleggelser av kurdiske landsbyer i jakten på PKK-geriljaen.

Ond sirkel

Nå ser konflikten til å blusse opp igjen og folk er bekymret. Selvmordsangrepet i Suruc den 20. juli, sparket i gang hevnangrep fra PKK, som hevder at tyrkiske myndigheter står i ledtog med ekstremistene. Ankara avviser påstandene og har siden iverksatt angrep mot både IS mål i Syria og kurdiske stillinger i Nord-Irak og sørøst i Tyrkia.

Det utbrente bilvraket til den kidnappede politimannen ligger fortsatt i veikanten i Lice-distriktet.

Situasjonen har utviklet seg til en ond sirkel. Lørdag for en uke siden ble to tyrkiske soldater drept og fire såret av en bilbombe langs en vei i dette distriktet. To dager senere ble en politimann stoppet i en provisorisk PKK-kontrollpost i nærheten. Det eneste som vitner om hendelsen nå er et utbrent bilvrak i veikanten — politimannen skal ha blitt kidnappet og befinner seg muligens i en av disse fjellsidene, ifølge både lokalbefolkningen og tyrkiske aviser.Og mens PKK angriper offentlige tjenestemenn som hevn for at myndighetene bomber PKK-mål, iverksatte tyrkiske myndigheter en omfattende politiaksjon mot Tyrkias militante grupper. Over 1000 personer er arrestert for å tilhøre terrorgrupper, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoglus kontor. Flere av dem kommer fra denne lille byen med 10.000 innbyggere.

  • Les også: Avviser at PKK-bombing har sammenheng med USA-avtale

Klandrer sentralmyndighetene

Tehus-eier Ogur Ayder viser frem bildet av et nedbrent hus. En kvinne og hennes 12 år gamle sønn skal ha blitt brakt til sykehus etter at huset deres ble fanget i det siste branninfernoet som fant sted lørdag 25. juli - to dager etter at to politimenn ble drept av en bilbombe i samme område. De ble ikke alvorlig skadet, men må nå flytte til familiemedlemmer i en annen by etter at huset ble totalskadet.

90 år gamle Ramazan Ayder er sprek til beins, fin i tøyet og kjapp i replikken. - Det er egentlig ingen grenser i verden - vi er alle bare mennesker, men vi vil ha like rettigheter, sier kurderen til Aftenposten.

Lokalbefolkningen mener brannene er tyrkiske myndigheters verk og representerer en opptrapping i kampen mot PKK. De kan ikke bevise det, men de traumatiske minnene fra borgerkrigens herjinger på 1990-tallet preger dagens fortolkning av hendelsene.

Det er egentlig ingen grenser i verden — vi er alle bare mennesker, men vi vil ha like rettigheter. Det ser det ikke ut som vi kan få i Tyrkia, Ramazan Ayder (90).

Tyrkiske medier rapporterer om at borgermesteren ba sentralmyndighetene om helikopterstøtte i kampen mot brannene, fordi de selv ikke hadde godt nok utstyr eller god nok kapasitet til å slukke dem. Det fikk de ikke. Cudi-fjellet brant i flere dager, mens i Lice var det mer enn ti branner på forskjellige plasser i løpet av ett døgnet mellom 19. og 20. juli.

Angrep på PKK

Befolkningen tror det er samme taktikk som ble brukt på 90-tallet for å vanskeliggjøre PKKs bevegelse - samt hevn for befolkningens støtte til geriljaen. For selv om fredsavtalen i 2013 gikk ut på at PKK - ansett som en terrorgruppe av USA, Tyrkia og EU - skulle trekke seg ut av landet, står geriljaen fortsatt sterkt her hvor den ble grunnlagt.

- Hvem er PKK - de er kurdere, de er min sønn, deres sønn, noens sønn, sier Nizamedin Ay (45) og legger til at alle har minst ett familiemedlem i fengsel her.

— Problemet nå er at vi har endt opp i en situasjon hvor begge klandrer hverandre, og det skaper store ødeleggelser, sier den tyrkiske professoren Ilter Turan ved Institutt for internasjonale relasjoner på Istanbul Bilgi universitet.

Han ønsker ikke å kommentere konspirasjonsteorier, men sier at det beste var om alle våpen ble lagt ned og partene begynte å snakke sammen igjen, i stedet for å klandre hverandre.

Vil ha demokrati

Utenfor tehuset understreker Ay at krig langt fra er en ønskelig situasjon. Det var derfor de gikk til urnene den 7. juni og stemte frem sitt «eget parti», som de kaller det. Kurdiske HDP gjorde et brakvalg. De veltet Erdogans AK-partis flertall i parlamentet og ikke minst presidentens planer om å gi utvidet makt til seg selv.

Nå har tyrkisk påtalemyndighet startet etterforskning av begge lederne for det prokurdiske partiet - Salahattin Demirtas og Figen Yuksekdag. Yuksekdag anklages for å ha rost den væpnede kurdiske gruppen YPG, som opererer i Syria med støtte fra USA. Bakgrunnen for siktelsen er YPGs bånd til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK. Demirtas etterforskes fordi han angivelig oppfordret folk til å ta til våpen under demonstrasjoner i byen Diyarbakir i fjor.

På spørsmål om en autonom kurdisk region fortsatt er målet, svarer 90 år gamle Ayder senior:

— Det er egentlig ingen grenser i verden - vi er alle bare mennesker, men vi vil ha like rettigheter. Det ser det ikke ut som vi kan få i Tyrkia.

Les også

  1. - Sivile drept i tyrkiske flyangrep i Irak

  2. Har bombet IS 72 ganger på to døgn

  3. Mehmet Ali (63) om konflikten mellom Tyrkia og PKK: – Folk hater begge parter for å ha brutt freden

0506tyrkia.PDF
En av de yngre Lice-innbyggerne som slapper av i skyggen til tehuset i dag, er Hasan Kiram. Han er 12 år gammel og skal bli fotballproff når han blir stor.
Utenfor tehuset snakker mennene i munnen på hverandre, drikker søtbitter te og røyker rullings. Nizamedin Ay (t.v.) understreker at krig langt ifra er en ønskelig situasjon.

Les mer om

  1. Tyrkia