Verden

Ny måling: Sverigedemokraterna nærmer seg toppen

 • Lars Heltne

Det har vært en god sommer så langt for SD og Jimmie Åkesson Dan P. Neegaard

 • Vi skal bli de største, sier partiets gruppeleder.

Med en oppslutning på 23,3 prosent i julimålingen til Sentio, går Sverigedemokraterna (SD) for første gang forbi Moderaterna som Sveriges nest største parti, skriver Nyheter i dag.

Avstanden opp til Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven er 0,8 prosentpoeng i målingen, mens avstanden ned Moderaterna er 2,8 prosentpoeng.

I andre målinger ligger dog SD fortsatt bak Moderaterna, selv om oppslutningen er voksende. I slutten av juni fikk SD 17,9 prosent på Expressens måling mot Moderaternas 24,3. For to uker siden viste Demoskop/Expressens måling et byks til 18,7 prosent mot Moderaternas 23,1.

Uansett hvilken pallplass SD reellt ligger på, har det vært nok av oppløftende nyheter for partiet i det siste.

— Vår ambisjon ligger fast. Vi skal bli Sveriges største parti, sier Mattias Karlsson, SDs gruppeleder i Riksdagen, til Nyheter i dag.

Partileder Jimmie Åkesson har sagt at partiet skal satse hardere på flere områder for å øke oppslutningen i folket, deriblant barnepolitikk.

- Skal vi vokse ytterligere, og være med på å styre landet, så krever det at vi viser større bredde og fordypning i politikken. Da viser vi velgerne at vi vil, sa Åkesson på en pressekonferanse forrige uke.

Åkesson er nå tilbake i manesjen etter et sykdomsfravær. Hans besøk på Fredrik Skavlans talkshow i mars vakte sterke reaksjoner hos TV-seere, som mente partilederen fikk for tøff behandling.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sverige

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ny katastrofemåling for Sveriges statsminister – Sverigedemokraterna befester posisjonen jevnstore med Socialdemokraterna

 2. VERDEN

  Topper ny måling

 3. VERDEN

  Måling: Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti

 4. VERDEN

  Han får ikke duellere med jevnstore statsministerkandidater. Det skaper debatt i Sverige.

 5. VERDEN

  Høyres søsterparti stuper etter at de åpnet døren for det innvandringskritiske Sverigedemokraterna

 6. VERDEN

  Sverigedemokraterna største parti på måling