Verden

- Sexsjikanen fikk store konsekvenser for meg

GÖTEBORG (Aftenposten): - Det var fryktelig å bli hengt ut på internett. Saken har fått store konsekvenser for meg, og jeg har fortsatt problemer. Det er bra det blir en rettssak om dette, sier Sanela Bahtagis (18) utenfor Göteborgs Tingsrätt.

- Uthengingen på internett har vært en stor påkjenning, både for meg og for familien min. Det er bra at de som har gjort det må ta ansvar, sier Sanela Bahtagis (18). Håkon Letvik

 • Håkon Letvik

Sanela Bahtagis var én av hundrevis av ungdommer som ble hengt ut som løsaktige og sexfikserte og som ble utsatt for annen fornedrende og rasistisk omtale på bildedelingsstedet Instagram på Internett.

— Jeg fikk tilsendt meldinger fra kjente og ukjente på Facebook, med kopi av bilde og omtale av meg på Instagram. Det var jeg omtalt på det styggeste vis, og jeg ble sjokkert og trist.

Bahtagis kommer fra en muslimsk familie, som reagerte sterkt på det de leste.

- Mange spurte om det er sant. Og noen tror at det er sant, sier hun.

Hun var i går én av de 45 fornærmede som skal forklare seg i rettssaken mot de to jentene på 15 og 16 år som er tiltalt for grov ærekrenkelse på internett. Rettssaken pågår hele denne uken.

- De må ta ansvaret

— De er bra at det blir en rettssak, og at de må ta ansvaret for det de har gjort. Det er mange som har fått store problemer på grunn av dette, sier hun og legger til:

- Fortsatt får jeg meldinger. Og noen har slettet meg som venn på Facebook. Og andre vil bli venner med meg fordi de tror at alt det stygge er sant. Jeg har ti venner – syv jenter og tre gutter – som har vært utsatt for det samme. Og jeg har enda flere bekjente som ble uthengt, sier Bahtagis.

Les også

«Det er ikke lenger fritt frem på nettet»

Den stygge sexsjikanen spredte seg som ild i tørt gress, ikke bare i Göteborgs ungdomsmiljø, men over hele Sverige og også til familie i utlandet.

— Jeg fikk meldinger fra kjente både i Malmø og i Stockholm som ville vite om dette var sant, og hva dette skulle bety, sier Bahtagis. Hun våget ikke å gå hjemmefra på flere uker. Og hun opplevde at folk pekte på henne, ropte stygge ord etter henne og baktalte henne.

- Vanskelig å treffe en seriøs type nå

— Det er fortsatt veldig vanskelig. Og det har vært vanskelig for meg å treffe en seriøs type nå etter det som har vært skrevet om meg, sier hun. Hun håper at denne saken vil få andre ungdommer til å tenke seg om hvilke store konsekvenser det kan få når det bedrives skittkasting på internett, i en tid hvor en viktig del av ungdommenes liv utspiller seg nettopp på internett og gjennom sosiale medier.

— Jeg synes fortsatt dette er vanskelig. Og spesielt min mor har det vondt over det som har skjedd. Og ekstra ille er det fordi jeg var venninne med en av de som er tiltalt. Og jeg kjenner også den 17-åringen som ble utpekt som skyldig i desember, men som ikke hadde noe med dette å gjøre. Hun måtte rømme og skjule seg for å komme unna alle dem som ville ta henne, sier Sanela Bahtagis.

Hun mener at de som sendte inn tips om venner og bekjente egentlig også burde vært stilt til ansvar og straffet.

— Men de hadde vel neppe gjort det hvis de ikke fikk denne invitasjonen, sier hun.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Sverige. – Rettsvesenet håndterer krenkelser på nettet med passivitet, sier jusprofessor Mårten Schultz til Dagens Nyheter. Han håper at rettssaken vil være en vekker for ungdom.

Det samme mener Göteborg-politiet:

- Ungdom vil nok gjennom denne saken få øynene opp for at de ikke kan gjøre hva de vil på internett, sier pressetalsmann Peter Adlersson i Göteborg-politiet.

 1. Les også

  Göteborg-politiet: Instagram-saken vil være en vekker for ungdom

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Tiltalt for to drap: - Sov med kniv under madrassen, hørte stemmer

 2. VERDEN

  Opptøyer etter at politiet grep inn mot demonstranter i Göteborg. Flere pågrepet, ifølge politiet.

 3. VERDEN

  100.000 fulgte den politiske satiren han laget fra gutterommet - så stormet politiet hjemmet hans

 4. VERDEN

  Politiet mener han leder en kriminell storfamilie. Likevel bruker de ham som problemløser i den svenske forstaden.

 5. NORGE

  – Hvis denne gutten slipper ut etter noen få års fengsel, så har jeg ingen tro på norsk rettssystem

 6. VERDEN

  Svensk idrettsleder tiltalt for tortur av ungdommer med klyper, tau og plastposer