Skip angrepet: Derfor prøver Russland å legge skylden på Storbritannia
Ett skip ble skadet i et massivt droneangrep mot den russiske Svartehavsflåten lørdag morgen. Dette er blant flere angrep Russland påstår Storbritannia står bak.
Skip fra den russiske Svartehavsflåten skal ha avskåret både droner i luften og i vannet i Sevastopol-bukten. Det skriver guvernøren i byen Sevastopol på Krymhalvøya, Mikhail Razvozjajev på Telegram lørdag ettermiddag.
Sevastopol er hjemmehavnen til Svartehavsflåten.
– Dette er det mest omfattende angrepet siden Ukraina-krigen startet, skriver Razvozjajev.
Han sier at angrepene skal ha startet litt før klokken fem natt til lørdag. De skal ha vart i mange timer. Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at en sjøminesveiper fikk mindre skader.
– Ingen anlegg i byen er truffet. Situasjonen er under kontroll. Alle dronene er skutt ned, skriver Razvozjajev.
Nå er havnen midlertidig stengt, ifølge myndighetene. De har allerede utpekt hvem de mener er ansvarlig for angrepet.
Russland: Britene ledet an
Storbritannia er ansvarlig. Det hevder Russlands forsvarsdepartement. Den russiske guvernøren sier at britiske spesialister forberedte angrepet. Det er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
Tidligere i uken sa Razvozjajev at en drone hadde angrepet en kraftstasjon nær Sevastopol. Men han mente det ikke ville påvirke forsyningen i Sevastopol eller resten av Krymhalvøya.
Den ukrainske Krymhalvøya har vært under russisk kontroll siden Russland annekterte den i 2014.
Det har vært flere angrep på Krym de siste månedene. I starten av oktober ble Krymbroen skadet i en voldsom eksplosjon. Tre mennesker ble drept. Broen forbinder Krym med det russiske fastlandet.
Også i juli ble Svartehavsflåten utsatt for et droneangrep.
Ukraina: Russland har selv iscenesatt angrepet
Russland står selv bak. Det mener Andrij Jermak, som er Ukrainas presidents stabssjef. Ukraina mener at Russland selv har iscenesatt droneangrepet på Krymhalvøya.
Han kaller det «russisk utpresning» og «oppdiktede terrorangrep». Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Kommentaren ser ut til å være et svar på at Russland har trukket seg fra avtalen om å frakte korn gjennom en korridor i Svartehavet. Russland sier at Ukraina sto bak angrepet på Krymhalvøya. De har derfor trukket seg fra kornavtalen.
Russland trekker seg fra kornavtale. Det er dramatisk for flere millioner mennesker.
– Storbritannia sto bak Nord Stream-sabotasjen
I september ble gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen også utsatt for et angrep. Britene var også involvert i dette, hevder det russiske forsvarsdepartementet nå.
Russland har ikke kommet med bevis for anklagene.
– Ifølge tilgjengelig informasjon deltok representanter for den britiske marinen i planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepet i Østersjøen 26. september, skriver forsvarsdepartementet i en orientering på Telegram.
Disse anklagene blir på det sterke avvist av britene.
Lørdag sier det britiske forsvarsdepartementet at anklagene er falske i stor skala. Ifølge Reuters sier en talsperson dette i en uttalelse:
– For å dekke over den katastrofale håndteringen av den ulovlige invasjonen av Ukraina, tyr det russiske forsvarsdepartementet til falske anklager i stor skala.
– Den siste oppdiktede historien sier mer om hva som skjer i den russiske regjeringen enn det gjør om Vesten.
– Gjør det for å få fokus vekk fra seg selv
Russlands anklager mot britene er for å få fokus vekk fra seg selv, sier ekspert.
Russlands anklager er ikke er troverdige, ifølge Geir Hågen Karlsen. Han er oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen.
– Det er ikke en ukjent strategi for russerne å beskylde andre for å gjøre ting som de selv er innblandet i eller mistenkt for, sier Karlsen til NTB.
Han viser til flere eksempler på tidligere russiske anklager som er tilbakevist: USA skal ha hatt kjemiske og biologiske laboratorier. Ukraina skal ha forberedt bruk av skitne, radioaktive bomber.
– Når det gjelder Nord Stream, er det selvfølgelig ingen som tror på historien om at det er britene som står bak angrepet. I de første beskyldningene het det at britene hadde operert fra Olavsvern i Norge, sier Karlsen.