FBI-ekspert: Slik rekrutterer IS massemordere

Vestlige muslimer utfører blodige og dødelige terrorangrep i IS' navn. De rekrutteres med et enkelt budskap, sier FBI-ekspert Reid Meloy.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi sa allerede i 2014 at muslimer er forpliktet til å «terrorisere fienden og drepe der du kan».

Knappe to døgn etter at Omar Mateen henrettet 49 mennesker i en klubb i Orlando, drepte Larossi Aballa to politioffisierer i Paris. IS tok på seg skylden for begge angrepene.

Selv om det fremdeles er noen uklarheter rundt Orlando-drapsmannens motiv, er det på det rene at begge disse gjerningsmennene skal ha sverget troskap - såkalt bayat - til terrororganisasjonen.

IS har vært ekstremt kløktige og effektive i måten de rekrutterer massemordere, mener FBI-ekspert Reid Meloy, som er professor i psykiatri ved University of California, San Diego.

– IS’ budskap løfter handlingen og gjør den viktigere og mer
rettferdig i morderens sinn. Dette er mennesker som ofte lider av aggresjon og mangel på empati. De er narsissistiske og har grandiose tanker om seg selv, sier han.

Over hele USA sørget folk over landets største massedrap med våpen, etter massakren i Orlando mandag.

Samme profil som andre massemordere

IS har funnet en svært snedig metode for å inspirere og gi et nobelt motiv til mennesker som planlegger en massakre, sier Meloy, som er profileringsekspert på enslige massemordere og jobber med FBI.

Han har også vært rettsakkyndig i en rekke saker, deriblant mot Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh, som tok livet av 168 mennesker i angrepet mot en offentlig bygning i 1995.

Omar Mateen passer profilen på unge massemordere, sier Meloy. Det er ikke tydelige forskjeller på dem som utfører vold i terrororganisasjonens navn, og andre som står bak lignende masseskytinger. De er ofte unge menn som har et mangelfullt seksualliv, dårlig sosial tilknytning og uforløste ambisjoner.

– I de fleste tilfeller starter det med en misnøye eller aggresjon som er personlig motivert. Politiske ideologi er en mindre definerende faktor. Ideologi kan gi et motiv, et rasjonale, men som oftest er personen allerede på vei, sier Meloy.

Den typiske massemorderen er ikke en person som plutselig klikker. De planlegger lenge, nøye og iskaldt, og de fleste av dem er ikke psykotiske. Derimot har mange av dem, rundt 40 prosent, en personlighetsforstyrrelse, sier Meloy.

Dette utnytter IS på listig vis, mener eksperten.

Larossi Aballa knivstakk og drepte et ektepar i en forstad til Paris mandag. Han sverget troskap til IS i en Facebook-video.

Hjernevask med propaganda-budskap

IS kommuniserer til terroristene at de er på et hemmelig og
livsviktig oppdrag; de skal forsvare sin hellige tro, sier Meloy.

– Mange massemordere bruker tilfeldig valgte politiske fraser til å rettferdiggjøre sine handlinger. Det IS har gjort på en kløktig måte er å tilby dette i et svært enkelt budskap: Vesten hater islam. Vesten
er i krig med islam. Hver eneste ekte troende er forpliktet til å angripe
vantro.

Dette lettfattelige budskapet repeterer IS i sin aggressive
propaganda gjennom sosiale medier og på nettstedene sine. Det passer perfekt for mennesker som allerede er disponert for denne typen handlinger, sier Meloy.

– Vi vet at dersom man repeterer et slikt budskap
ofte nok, så tror folk det til slutt. Det er en form for hjernevask, sier FBI-eksperten.

– Må skille mellom ensomme ulver og de som opererer alene

Øyvind Strømmen, forfatter og ekspert på ekstremistiske miljøer, sier til Aftenposten at man ikke kan plassere alle ensomme ulver i samme bås.

– Det er egentlig ganske få fellestrekk for ensomme ulver. Det mest åpenbare er at det nesten utelukkende dreier seg om menn. Mange tror kanskje at alle ensomme ulver er psykisk syke, men det stemmer ikke. Det som er mer vanlig, i alle fall blant høyreekstreme, er sosiale outsidere som har problemmer med å tilpasse seg samfunnet.

Strømmen mener det allerede nå ser ut til å være en klar forskjell mellom gjerningsmannen i Paris og gjerningsmannen i Orlando.

– Man må skille mellom ensomme ulver og folk som utfører angrep på egen hånd. Et angrep kan bli utført av en enkeltperson uten at man nødvendigvis er en ensom ulv uten organisatorisk kontakt, sier Strømmen.

Han mener det ser ut til at gjerningsmannen i Paris har en mer åpenbar tilknytning til IS. Strømmen påpeker også at Orlando-morderen har erklært sympati for flere forskjellige organisasjoner, deriblant IS, Hizbollah og Jaghat al-Nusra, som er fiendtlig innstilt til hverandre.

– Det virker som om han kan ha hatt en uavklart ideologisk idé, og at det var andre ting som var utløsende for angrepet.

Sikter seg spesielt inn mot ramadan

Terrororganisasjonen har i tre år oppfordret til vold fra sine tilhengere over hele verden under ramadan. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi sa allerede i 2014 at muslimer var forpliktet til å «terrorisere fienden og drepe der du kan», og kalte det en «obligatorisk» kamp.

«Det er ingen dyd som er bedre i denne måneden enn jihad i Allahs spor, så grip muligheten og gå i Allahs fotspor,» sa Baghdadi.

I fjor tok IS ansvaret for tre terrorhandlinger på samme dag i ramadan, på den såkalte «blodige fredag». Blant annet ble 39 turister drept på en strand i Tunisia av en terrorist som angep solo med automatvåpen. I år holdt propagandasjef Abu Mohammed al-Adnani en appell med samme budskapet.

– Den minste ting du kan gjøre i hjertet av deres land er mer kjær for oss enn den største aksjonen her, sa han.

Tidligere har al-Adnani kommet med en svært detaljert oppfordring til muslimer i vestlige land om hvordan de kan drepe «vantro»: «Knus hodet hans med en stein, slakt ham med en kniv, kjør over ham med bilen din, kast ham fra et høyt sted, kvel ham eller forgift ham.»

En av de få offentlige talene Abu Bakr al-Baghdadi har gjort, var før ramadan i 2014.