Protester mot koronatiltak flere steder i Kina

I helgen har det vært store protester mot strenge koronatiltak i flere kinesiske byer. Søndag demonstrerte flere hundre studenter ved Tsinghua-universitetet i Beijing.

Demonstranter med sine plakater mot nedstengning og i solidaritet med befolkningen i Ürümqi fotografert i Shanghai lørdag kveld.

– Klokken 11.30 begynte studenter å holde opp plakater ved inngangen til kantinen, og så kom flere og flere og sluttet seg til dem. Nå er det 200–300 mennesker der, sier en student til nyhetsbyrået AFP.

– Vi sang nasjonalsangen og Internasjonalen og ropte at «friheten vil vinne frem».

Det er også videoer i sosiale medier som viser protesten ved universitetet.

De siste dagene har det vært demonstranter flere steder i Kina mot landets strenge koronatiltak. Myndigheten holder fast å en strategi om nullsmitte, noe som innebærer nedstenging, karantene og massetesting når det oppstår smitteutbrudd.

En brann i byen Ürümqi i Xinjiang-regionen vest i Kina skal ha vært én av de utløsende årsakene til protestene. Ti mennesker mistet livet i brannen, og mange mener at strenge koronatiltak gjorde redningsarbeidet vanskeligere.

Protestene og kritikken som plutselig har oppstått, representerer et brått skifte i opinionen. Tidligere har folk støttet den strenge politikken og ment at den reddet mange liv, men i de siste månedene har støtten stupt.

Krever Xis avgang

Det som skjer er «nytt, spesielt og potensielt viktig», mener professor i Kina-studier William Hurst ved universitetet i Cambridge.

Siden 1989 har man slitt med å mobilisere til demonstrasjoner i den kinesiske befolkningen, skriver Hurst på Twitter. Arbeidere, bønder, intellektuelle, studenter og etniske minoriteter har demonstrert, men ikke som del av en samlet bevegelse. Og bred, generell misnøye med myndighetens politikk sjelden har kommet til uttrykk.

Men det gjør det nå. De gangene det har skjedd tidligere, har myndighetene raskt slått ned på demonstrantene.

– Det som har skjedd de siste 24 timene er nytt på den måten at demonstranter har tatt til gatene i flere byer tilsynelatende vel vitende om at det samme skjer andre steder i landet, skriver Hurst.

Han mener at protestene handler om mer enn koronatiltak. Demonstrantene gir uttrykk for en generell misnøye med landets politikk og styresmakter.

– De siste 24 timene har vi i minst én eller to byer også sett folkemengder som krever Xi Jingpings avgang.

Han spår tre mulige utfall:

  • Det mest sannsynlige er ifølge Hurst at demonstrasjonene dør ut uten noen store konsekvenser.
  • Et annet scenario er at myndighetene slår hardt ned på demonstrasjonene. Det kan bli voldelig, som i Hongkong i 2019–2020.
  • Et tredje, og mindre sannsynlig scenario er at myndighetene iverksetter systemendringer.

Brukte tåregass og vold

Mange av demonstrasjonene kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, men i Shanghai brukte politiet tåregass for å spre rundt 300 demonstranter som hadde samlet seg ved midnatt.

De hadde med seg blomster og stearinlys for å minnes dem som døde i brannen i Ürümqi i Xinjiang fredag.

Et stilbilde fra en video som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, viser at sikkerhetsstyrker pågriper personer som var til stede på markeringen i Shanghai lørdag kveld.

En demonstrant som bare ville oppgi sitt fornavn, Zhao, sa at en av hans venner ble banket opp av politiet, og at to av vennene ble truffet av pepperspray. Politiet trampet på føttene hans da han prøvde å hindre dem i å ta med seg vennen hans.

Zhao forteller at demonstrantene ropte slagord mot president Xi Jinping og kommunistpartiet og at de krevde at nedstengningen i Xinjiang oppheves. De ropte også at de ikke ville ha PCR-tester, men frihet.

Rundt 100 politifolk sto ved protesten og hindret demonstranter i å komme eller gå. Busser med flere politifolk ankom senere, ifølge Zhao.

En annen demonstrant sa at det var flere tusen demonstranter i nærheten, men at politiet hindret dem i å komme frem på veien. Alle poster om demonstrasjonen i sosiale medier ble øyeblikkelig slettet.

Protester i Ürümqi

I Ürümqi i Xinjang åpnet politiet lørdag opp noen av nabolagene som har vært holdt stengt etter de kraftige protestene fredag.

Under nedstengningen har noen innbyggere fått døren til hjemmene sine låst med kjetting, og mange mener at det er denne typen maktbruk som kan ha hindret folk i å rømme ut av bygget som brant.

En del av innbyggerne i Xinjiang har vært innelåst siden august, uten å få lov til å gå ut, og mange melder om sviktende tjenester, blant annet at mat ikke er blitt levert.

En uigurisk kvinne forteller at hun har vært innelåst siden 8. august, og at hun ikke engang har fått lov å åpne vinduet. Hun sier at det fredag kokte over for mange, og at de åpnet vinduene sine og ropte protester ut i natten.