Trump nekter å gjenoppbygge Syria med Assad i førersetet

NEW YORK/ISTANBUL (Aftenposten): USA, Storbritannia og flere andre land vil ikke støtte en gjenoppbygging av Syria uten en «prosess bort fra Assad».

Norges utenriksminister Børge Brende deltok på møtet i New York med blant andre Boris Johnson fra Storbritannia og Rex Tillerson fra USA.

Syrias president Bashar al-Assad har hatt suksess på slagmarken de siste to årene, mye takket være hjelp fra Russland og Iran. Men landene som har vært motstandere av ham, kommer ikke til å støtte en gjenoppbygging av landet med Assad i førersetet.

Det gjorde USA, Storbritannia og en rekke andre land klart etter et møte i New York mandag.

– Storbritannia, USA og andre land som er motstandere av Assad, vil ikke støtte gjenoppbyggingen av landet før det finnes en politisk prosess bort fra Assad, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson, ifølge Reuters.

Diplomater fra 17 land og organisasjoner deltok under møtet, blant dem Frankrike, Saudi-Arabia, Tyrkia og Norges utenriksminister Børge Brende.

– Diskusjonen i FN var: hva nå? Hvordan skal vi få på plass en politisk prosess for å sikre at ikke Assad tar kontroll over hele Syria, sa Brende til Aftenposten etter samtalene.

Norge ønsker «utfasing av Assad»

Tirsdag bekreftet Utenriksdepartementet at Norge går inn for en fremtidig «inkluderende» regjering i Syria der president Bashar al-Assad ikke har noen langvarig fremtid.

– Uten en troverdig politisk prosess vil Norge fokusere på humanitær bistand og innsats for stabilisering. Norge støtter den FN-ledede forhandlingsprosessen, med mål om en inkluderende regjering i Damaskus og utfasing av Assad, sier pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet.

Bashar al-Assad har fått støtte av Russlands krigsmaskin i to år. Det har bidratt til stor fremgang på slagmarken. Den 12. september møtte han den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu i Damaskus.

Nødhjelp skal fortsette å komme inn i Syria

Landene som vil nekte å gjenoppbygge et Syria under Assad, poengterer at de vil fortsette å gi nødhjelp.

– Nødhjelp vil fortsette å komme inn, selvfølgelig, men gjenoppbyggingen av Syria avhenger veldig mye av en troverdig politisk prosess, sa USAs David Satterfield, det amerikanske utenriksdepartementets fungerende sjef for det nære Østen, ifølge The Washington Post.

Norge har lovet å gi 80 millioner kroner i nødhjelp til de frigjorte områdene i Raqqa. Cirka 70 prosent av byen i det østlige Syria er nå blitt frigjort fra Den islamske staten (IS/ISIL).

– Det er viktig å støtte opp om befolkningen i disse områdene og vise at det lønner seg å vende tilbake og at der er håp, sier Brende.

– Vi har stor fremgang i kampen mot ISIL. Strømmen av fremmedkrigere har omtrent stanset opp, og de er nå nesten uten økonomiske ressurser. De er i ferd med å tape Raqqa.

Humanitær tilgang har vært veldig vanskelig. Ifølge Brende trengs det er løft. Han sier det er flere nasjoner som nå har lovet å gå inn med mer hjelp.

Russland har også bakkestyrker på plass i Syria. Her er en russisk soldat i et helikopter over Palmyra, en by som har skiftet hender mange ganger, men som nå kontrolleres av Bashar al-Assads regjeringsstyrker.

Frustrasjon over at Astana har tatt over for Genève

Parallelt med at IS er i ferd med å bli knust på slagmarken, så har verdenssamfunnet forsøkt å forhandle frem en våpenhvile i resten av Syria. Det som har gitt best resultater er forhandlingene som Russland, Tyria og Iran har ledet i Astana i Kasakhstan.

Det har resultert i opprettelsen av fire soner med våpenhvile, deriblant i Idlib, ved Aleppo og Damaskus.

Fredsprosessen som FN har støttet i Genève, har ikke hatt de samme resultatene. Men man må komme inn på et FN-spor igjen, mente Brende mandag.

– Det er viktig at ikke Astana-prosessen overtar for hele FN-sporet i Genève. Vi må jobbe for å finne inkluderende løsninger, og da må det være et FN-spor der alle grupperingene er med. Det er premisset for en politisk løsning, sier Brende.

Han håper på et samarbeid med Russland, som har vært en av Assads støttespillere.

– Det er et ønske å ha tett dialog med Russland, som ikke har bundet seg like tett til Assad-regimet som iranerne, sa Brende.