Fredspris til kinesisk aktivist

EU trosset Kinas advarsler.

Aktivisten Hu Jia (til høyre) vant i dag EUs menneskerettighetspris på tross av sterkt press fra kinesiske myndigheter. Han sitter nå i fengsel, mens kona Zeng Jinyan lever i husarrest i Beijing.

Den kjente aktivisten Hu Jia var

Les også

UD frykter Kinas vrede

, noe som forårsaket kraftige advarsler fra kinesiske myndigher. Prisen endte opp med å gå til den finske eks-presidenten

Les også

- Et ukontroversielt valg

. Tilsvarende advarsler ble gitt EU i forkant av dagens kunngjøring av Sakharov-prisen, en menneskerettighetspris som deles ut årlig av EU-parlamentet. Men EU lot seg ikke skremme, og valgte i dag å tildele prisen – og 50.000 euro – til den fengslede aktivisten. — Hu Jia er en av de virkelige forsvarerne av menneskerettigheter i Folkerepublikken Kina, sier Hans-Gert Pettering, EU-parlaments president, i en uttalelse i dag. Og fortsetter: - EU-parlamentet sender med dette ut et signal om støtte til alle som støtter menneskerettigheter i Kina.

Kona i husarrest

Hu Jia, som jobbet mye med AIDS og miljøspørsmål i Kina, ble tidligere i år fengslet i tre og et halvt år for å ha «oppfordret til å styrte statsmakten», en tiltale som ofte brukes mot aktivister i landet. Kona hans, Zeng Jinyan, og parets ett år gamle datter sitter i husarrest i Beijing. Men Zeng fikk likevel lov til å la seg intervjue av nyhetsbyrået AFP: - Jeg tror Hu Jia ville vært veldig lykkelig for denne prisen fordi hans arbeid nå er blitt anerkjent av alle. Jeg har alltid følt at støtte til Hu Jia vil gavne ham på lang sikt, sier hun. Zeng ble i 2007 kåret av ukebladet Time som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer på grunn av arbeidet hun og ektemannen har gjort. Flere EU-parlamentarikere anklager nå Kina for å ha forsøkt å forhindre dem fra å gi prisen til Hu. - De har prøvd med brev, med e-post og med telefoner, sier Graham Watson, en EU-politiker, til AFP.

Klare advarsler

I et brev til presidentskapet i EU-parlamentet skriver Kinas EU-ambassadør, Song Zhe, at en pris til Hu Jia «kun vil øke misforståelsen mellom de to sidene, og er ikke noe som fremmer globale menneskerettigheter». Og rett før prisen ble kunngjort, sa en talsmann for kinesiske myndigheter følgende på en pressekonferanse i Beijing: - Vi vet alle hva slags person Hu Jia er. Han er en kriminell som er dømt for å ha oppfordret til å styrte statsmakten. Å gi en pris til en slik kriminell er et overtramp på Kinas rettsvesen og er fullstendig imot prinsippene av denne prisen. Prisen deles ut i Strasbourg 17. desember. Hu Jia vil trolig ikke kunne være der for å motta den.