Danske myndigheter: «Betydelig risiko for terrorangrep» i Tyrkia

UD har ikke endret sine reiseråd til nordmenn, men i Danmark advarer myndighetene mot «betydelig risiko for terrorangrep» i Tyrkia.

En skadet kvinne mottar hjelp etter terrorangrepet i Istanbul søndag. Det er det alvorligste anslaget i Tyrkia siden 2003.

Mandag morgen viste offisielle tall at 17 personer mistet livet i terrorangrepet i Istanbul søndag kveld. Mer enn 150 personer ble skadet. Blant de døde var en 3 år gammel jente, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Ingen nordmenn

Ifølge Utenriksdepartementet kom ingen nordmenn til skade i angrepet.

— UD har ingen informasjon som tilsier at nordmenn ble skadet eller drept av eksplosjonen, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet.

Tyrkia er et populært ferieland for nordmenn. I 2007 reiste i underkant av 100.000 nordmenn på ferie til Tyrkia, viser tall fra SSB. Det gjør Tyrkia til det tiende mest populære ferielandet for nordmenn.

Artikkelen fortsetter under bildet

— Vis stor aktsomhet

Det har vært en rekke terrorhendelser i Tyrkia de siste årene. Mens norsk UD ikke oppgir reiseråd for nordmenn som skal til Tyrkia, sier Danmarks utenriksdepartement på sine sider at det er en betydelig risiko for terrorangrep i landet, særlig i store byer og på turiststeder.

- Reisende oppfordres til å vise stor aktsomhet særlig på steder hvor store menneskemengder er samlet, skriver de.

I tillegg fraråder dansk UD alle reiser til fjellet Ararat etter at to tyske turister ble kidnappet på fjellet tidligere i sommer.

— Tyrkiske myndigheter har forbudt all reising til fjellet, skriver de på sine sider.

Ingen reiseråd for nordmenn

Utenriksdepartementet i Norge har ingen offisielle reiseråd for nordmenn som skal til Tyrkia.

— Vi har ikke utstedt et generelt reiseråd til Tyrkia. Det er en fortløpende vurdering som ligger bak reiserådene, og det er ikke aktuelt å komme med et for Tyrkia nå, sier pressevakt Svenungsen i UD.

Heller ikke svenske myndigheter har offisielle reiseråd for personer som skal til Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under bildet

— Verste siden 2003

Det var to bomber som gikk av med omkring ti minutters mellomrom søndag kveld. Bombene gikk av i en gågate i arbeiderstrøket Gungoren i Istanbul. Gaten var full av mennesker som handlet eller spiste i kafeer etter en varm søndag.

Etter den første mindre eksplosjonen, som skjedde i en telefonkiosk, strømmet folk ut i gatene for å se hva som hadde hendt, ifølge NTV. Noen minutter etter fulgte en kraftigere eksplosjon 50 meter lenger nede i gata som krevde mange menneskeliv.

Angrepet er det blodigste i Istanbul siden 2003 da 32 mennesker ble drept i et al-Qaida-angrep mot det britiske konsulatet og en britisk bank. Fem dager før ble 27 mennesker drept i et selvmordsangrep på to synagoger.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombene, men TV-kanalene NTV og CNN-Turk melder at folk i etterretningstjenesten mener den kurdiske separatistorganisasjonen PKK står bak på grunn av måten angrepet ble utført på.

Tre arrestert

Guvernør Muammer Guler i Istanbul legger skylden for angrepet på kurdiske rebeller. Disse grupperingene benekter imidlertid enhver befatning med angrepet.

— Den kurdiske frigjøringsbevegelsen har ingenting med angrepet å gjøre. Det kan ikke linkes til PKK, uttalte ifølge AP en kurdisk lederskikkelse til Firat, et pro-kurdisk nyhetsbyrå.

Samtidig melder tyrkiske medier mandag at tre tenåringer i alderen 16 til 17 år er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet. Tenåringene skal ha blitt arrestert mens de gjemte seg i en kjeller i nærheten av der bombene gikk av.

Selv opplyser guttene at de gjemte seg i frykt for bombene, melder den tyrkiske avisen Milliyet.

En av mange skadede får hjelp etter terrorangrepet i Istanbul søndag.
Personene på bildet ble skadet i bombeangrepet i Istanbul søndag.