Verden

Harde kamper i Gaza by

Israelske soldater var i harde kamp med palestinske geriljasoldater i Gaza by natt til tirsdag mens bomber og granater regnet over byen.

Lys og røyk hang tungt over Gaza by under kampene natt til tirsdag.

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ifølge Washington Posts nettutgave diskuterte Israels ledere mandag hvordan de kan bringe Gaza-konflikten til en ende. Samtidig fortsatte kampene å rase i utkanten av Gaza by. En talsmann for den israelske hæren bekreftet at det var kamper flere steder i byen som de israelske styrkene trengte dypere og dypere inn i, mens Hamas sier at de har sprengt eksplosiver under de framrykkende styrkene.

Israelske fly traff 60 mål i løpet av mandag, inkludert 20 tunneler under grensa mellom Gazastripen og Egypt og ni utskytingssteder for raketter. Drønnene fra eksplosjoner og skyting var som torden i bakgrunnen over Gazastripen, mens glimtene av eksplosjoner lyste opp røyken som steg til værs.

Vitner forteller at en israelsk styrke falt i et Hamas-bakhold da den rullet inn i Tal al-Hawa-nabolaget i den sørlige delen av byen litt over midnatt. Styrkene har også rykket dypere inn i nabolagene Ash Sheikh Ajlin og Zeitun.

Militante palestinere skjøt med bombekastere mot de israelske stridsvognene, og Hamas’ væpnede gren sa at to stridsvogner var ødelagt og flere israelske soldater drept. En talsmann for den israelske hæren benektet det.

Blokker i brann

En av innbyggerne i bydelen, der det bor titusener av palestinere, fortalte nyhetsbyrået AP at han kunne se to høyblokker i brann. Han befant seg i kjelleren sammen med 25 andre og sa at porten til helvete var åpnet.

En lege i det palestinske helsevesenet sa at det var kommet inn mange henvendelser om sykebil, men at sykebilene ikke kunne sendes ut på grunn av kampene.

Ifølge palestinske sykehuskilder er 918 palestinere drept i de 18 dagene siden den israelske offensiven begynte, nærmere 400 av dem kvinner og barn. Over 4.100 er såret.

Til sammenligning er bare 13 israelere drept, hvorav tre sivile. Men det ventes at flere kan falle i de harde kampene som trolig venter i de trange gatene og smugene i Gaza by.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Care er nå 88 prosent av Gazastripens innbyggere avhengige av matvarehjelp, mot 80 prosent før krigen. Titusener av mennesker er på flukt fra sine hjem, og det er stadig større matmangel.

Haniya på TV

Tilsynelatende uberørt av Israels militære overlegenhet viste Hamas’ Gaza-leder Ismail Haniya seg på TV og svor på at Hamas skal seire.

Haniya snakket på TV bare timer etter at Israels statsminister Ehud Olmert truet med å ramme Hamas med en jernneve om de ikke slutter å skyte raketter mot Israel. Rundt 30 raketter ble avfyrt mandag, men ingen er meldt skadd.

– Vi nærmer oss seieren. Etter 17 dager med denne tåpelige krigen er ikke Gaza knekket og Gaza skal ikke falle, sa Haniya som har ligget lavt siden offensiven begynte.

Samtaler fortsatte i Egypt og andre steder om en våpenhvile, men Olmert gjorde det klart at Israel stanser militæroffensiven bare hvis Hamas slutter å skyte ut raketter og det ikke lenger er mulig for dem å få tak i nye.

Ban Ki-moon reiser

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som reiser til Midtøsten tirsdag, ba igjen Israel og Hamas om å stanse kampene. – Altfor mange mennesker er døde, sa han før rundreisen til Egypt, Israel, Ramallah, Syria, Libanon, Jordan og Kuwait.

Hovedfokuset i forhandlingene om en våpenhvile har vært på et egyptisk forslag som innebærer en øyeblikkelig våpenhvile slik at humanitær hjelp kan bringes inn, samtaler om åpning av grensene og tiltak for å hindre våpensmugling.

Men Olmert gjorde det klart at de ikke vil forhandle om hovedkravene, som er slutt på rakettene og på våpensmugling. – Alt annet vil møtes av Israels jernneve, sa han.

Libanesiske kilder sier at Hamas tirsdag også vil avvise våpenhvileforslaget. Hamas er ikke interessert i noen varig våpenhvile siden det innebærer å anerkjenne Israel, og de vil ikke ha noen våpenhvile overhodet før Israel først stopper offensiven og trekker seg ut av Gazastripen, og alle grensene åpnes.

Les også

  1. - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

  2. Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

  3. - Israel forspiller sitt omdømme

  4. - Bombing av FN-skole i Gaza var et uhell

  5. FN-topp: - Humanitær krise på Gazastripen