Verden

Danskene jubler: Elgen tilbake i Danmark etter 5000 år

For første gang på 5000 år skal elgen leve naturlig i Danmark. I sosiale medier er det både jubel og dårlige vitser.

  • Hans Marius Tonstad
    Hans Marius Tonstad

Fem unge elger, importert fra Sverige, ble onsdag ettermiddag kjørt til Lille Vildmose på Jyllands østkyst sør for Limfjorden, skriver dansk TV2.

Utplasseringen av elgene vil foregå langsomt og forsiktig. I første omgang skal de fem unge elgene i karantene over vinteren. Dette fordi de ikke må venne seg for mye til synet av mennesker og dermed miste sin naturlige skyhet overfor mennesker.

Skjermes i starten

Målet med utplasseringen er å gjenskape et myrlendt landskap som er supplert med elger og andre dyr som allerede finnes der: kongeørn, havørn, traner, villsvin, kronhjort samt mange andre mindre dyr.

I mai eller juni neste år blir de så sluppet ut i Lille Vildmose, hvor de skal gå på et 21 kvadratkilometer stort område omgitt av 30 kilometer med gjerde.

Det vil fortsatt være offentlig adgang til området, så mennesker og elg vil kunne møte hverandre i naturen.

Bekymret for elg-selfies

I sosiale medier har nyheten blitt mottatt med stor interesse. Det var torsdag morgen den desidert mest delte og kommenterte saken i Danmark.

I kommentarfeltene spør noen om dansk natur igjen er klar for elg, mens andre lurer på om elgen er like stor som elefanten.

En leser knytter på humoristisk vis elgene opp mot tapet for Sverige i play off-kampen til EM:

«Ok, så vi skal indføre elge fordi vi taber en landskamp til svenskerne? Det er sgu da kulturimperialisme så det batter.»

En annen leser er bekymret for at elgene skal bli en turist— og selfieattrraksjon.

Og ikke ulikt i Norge, så blir kommentarfeltet fort en arena for innvandringsdebatt. «Vi må hellere se at få lukket de grænser!! Vi har ikke plads til alle de fremmede!!»

NB! En observant leser påpeker at det ikke er 5000 år siden Danmark sist var en nasjon med elg. Berlingske Tidendeskrev i 2003 om en elg som hadde svømt over Øresund til Midt-Sjælland. Det endte desverre ikke godt for denne elgen. Den ble påkjørt av et InterCity-tog ved den lille byen Kværkeby.