Verden

Presidenten opprettet skatteparadis-selskap mens krigen raste

Mens krigen raste i Ukraina, sørget landets president for å opprette selskap på De britiske jomfruøyene for sin sjokoladeformue.

ta273197_doc6p3b2ylquzrn5fam8hk.jpg
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det var den svarteste dagen i krigen i Øst-Ukraina.

  1. august 2014 blir hundrevis av omringede ukrainske soldater slaktet i solsikkeåkrene ved Ilovaisk.

Blodbadet var så grusomt at både de russiskstøttede opprørerne og ukrainske generaler først prøvde å skjule hva som hadde skjedd da store ukrainske styrker ble omringet og utslettet.

Samme dag fikk juridiske rådgivere til Ukrainas president Petro Porosjenko i et advokatkontor på Kypros en «URGENT»-e-post fra Panama:

«Vi har registrert at eieren av selskapet, Mr. Petro Porosjenko, er statsminister i Ukraina», skriver selskapet Mossack Fonesca.

Advokatene i Panama var i ferd med å hjelpe Porosjenko å opprette et holdningsselskap på de Britiske jomfruøyene. Tanken var at presidentens sjokoladeformue skulle bli mer lukrativ og lettere og selge dersom holdingselskapet var i et offshoreselskap.

Det glemte slaget som forandret krigen:

Les også

Slaget som forandret Europa – og som du aldri har hørt om 

Panama Papers

Porosjenko er en av flere oligarker og fremtredende politikere fra Ukraina som dukker opp i en undersøkelse utført av International Consortium of Investigative Journalists, tyske Süddeutsche Zeitung og en rekke medier over hele verden, deriblant Aftenposten.

Å opprette selskaper i skatteparadis er ikke ulovlig.

Samtidig er manglende skatteinntekter et av Ukrainas største problemer, noe som i stor grad skylles at enorme summer flyttes ut av landet til skatteparadiser.

Samtidig er Porosjenko og andre ukrainske politikere pålagt å informere om sine finansielle interesser i selskaper.

Sjokoladekongen som ble president

Ukrainas president Petro Porosjenko måtte oversende passinformasjon til Panama-selskapet da han skulle opprette et nytt offshoreselskap. Derfor er presidentens pass blant flere dokumenter som dukker opp i Panama Papers-lekkasjene.

Etter Maidan-revolusjonen ble Petro Porosjenko valgt til president i Ukraina. Han var en av landets rikeste menn, takket være sjokoladegiganten Roshen.I valgkampen lovet han å selge selskapet, unntatt eierskapet i en stor TV-kanal som han ikke ville gi slipp på.

Hensikten var at ingen skulle kunne beskylde ham for å la seg styre av personlige interesser. Det var i den forbindelse av selskapet i skatteparadiset ble opprettet.

Salget ble ikke gjennomført. Presidenten begrunnet dette med at det ikke var mulig å finne en kjøper som var villig til å betale nok.

I 2015 økte presidentens formue med ca. 20 prosent til 8,5 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dermed var presidenten den eneste av de rikeste oligarkene som økte sin formue i kriseåret, hvor ukrainere flest opplevde et kraftig fall i levekårene.

Krever granskning

Avsløringene førte mandag til at ukrainske politikere forlangte en parlamentarisk granskning av Porosjenkos offshore-selskap.

Ukraina er midt i en svært vanskelig politiske situasjon, hvor Porosjenko prøver å samle nok støtte til å skifte ut den svært upopulære statsministeren i landet. Flere av presidentens kritikere har allerede brukt offshoreavsløringene til å rette hard kritikk mot Porosjenko.

— Det er toppen av kynisme å opprette offshoreselskaper samtidig som hundrevis av dine soldater dør, sa lederen for det populistiske og meget nasjonalistiske partiet Radikalt Parti, Oleh Lyasjko.

Det vekker også reaksjoner i Ukraina at Porosjenko brukte de samme Panama-rådgiverne som vennene til Russlands president Vladimir Putin.

Presidentens Prime Asset

Prosessen med å opprette et offshoreselskap for den ukrainske presidenten startet 4. august. Da sendte en advokat på Kypros en epost til Mossack Fonseca om å opprette et nytt selskap «for en person involvert i politikk».

«Selskapet vil være holdingselskap for hans forretninger...og vil ikke ha noe å gjøre med hans politiske aktiviteter», skrev advokaten.

17 dager senere ble selskapet - Prime Asset Partners Ltd - sendt inn til registeret på De britiske jomfruøyene. Selskapets adresse var Akara-bygningen i Tortola, hvor tusenvis av andre offshoreselskaper holder til.

— Hvis et nytt selskap blir opprettet etter valget og en offentlig politiker er oppgitt som eier, så betyr det at han aktivt er engasjert i virksomheten. Det kan være i strid med loven, sier Oleksii Khmara, direktør for Transparency International Ukraina, til OCCRP.

Ukraina har nettopp vedtatt å skjerpe innsatsen for å forhindre at ukrainsk næringsliv flagger ut til skatteparadiser.

Ifølge Global Fincancial Integrity mistet Ukraina omlag 90 milliarder kroner i året som følge av ulovlige finansielle transaksjoner.

Den norske regjeringen ga i september 200 millioner kroner i budsjettstøtte til myndighetene i Kiev.

Korrupsjonen ødelegger Ukraina

Amerikanske New York Times kriserte 31. mars den ukrainske presidenten for å ha gjort altfor lite for å stoppe korrupsjonen i Ukraina.

Årsaken er at Porosjenko inntil i forrige uke beskyttet Ukrainas riksadvokat Viktor Shokin, som av kritikerne er sett på som symbolet på korrupsjonskulturen i landet.

"Presidenten er et produkt av det gamle systemet, som ser ut til å ha akseptert at fortsatt korrupsjon er en pris man må betale for å ha manøvreringsrom", skrev avisen.

Porosjenko kommenterte kritikken slik dagen etterpå:

— La meg være helt klar. I dag foregår det en hybridkrig mot Ukraina, og den foregår også ved å spre informasjon som er skadelig for Ukraina, svarte president Petro Porosjenko på en pressekonferanse 1. april skriver Kyiv Post.

At den ukrainske presidenten betegner kritikken fra New York Times som hybridkrig, har vekket sterke reaksjoner i Ukraina:

— Dette er symptomer på at man har mistet kontakten med realitetene, en typisk synd for tidligere ukrainske presidenter, skrev politikeren i Porosjenkos eget parti Mustafa Nayem på sin Facebook-konto.

Den tidligere gravejournalisten og mannen som startet de første Maidan-demonstrasjonene, betegner det som usannsynlig at Panama-avsløringene fører til noen granskning av presidenten. Årsaken er at det ikke er ulovlig å opprette selskaper i skatteparadiser, og at selskapet hadde svært få summer fordi sjokoladeformuen ikke ble solgt som planlagt.

Ukrainas president Petro Porosjenko i møte med John Kerry.

Les mer om

  1. Panama Papers