Verden

Iran holder militærøvelse mens sanksjoner trer i kraft

– Vi er i en økonomisk krigssituasjon, sier Irans president Hassan Rouhani, idet USA gjeninnfører sanksjoner mot landets oljenæring.

Irans president Hassan Rouhani i et møte med landets finansdepartement mandag.
  • og NTB

Sanksjoner som rammer Irans oljeeksport, skipsfart og banker, trådte i kraft mandag. Straffetiltakene gjeninnføres siden USA tidligere i år trakk seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

– Vi er i en økonomisk krigssituasjon. Vi står overfor en fiende som herser med oss, sa Rouhani i en TV-sendt tale mandag.

Iran vil omgå sanksjonene og fortsette å selge olje, lovet presidenten. Han minnet om at Iran har støttespillere i kampen mot USAs straffetiltak.

– Det er ikke bare vi som er sinte på Amerikas politikk. Selv europeiske selskaper og regjeringer er sinte.

Også Kina er sterkt kritisk, og kinesiske myndigheter varslet mandag at de vil fortsette å handle med Iran.

  • En norskiraner anklages for attentatplaner i Danmark: Derfor jubler USA.

Revolusjonsgarden

Samtidig som Rouhani mener landet befinner seg i en krigslignende tilstand, holder Irans væpnede styrker militærøvelse.

I den nordlige delen av landet deltar både den regulære hæren og den paramilitære Revolusjonsgarden i øvelsen som varer i to dager.

USAs sanksjoner rammer ikke bare Iran, men også selskaper og land som handler med Iran. Før helgen sa den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo at åtte land eller områder får midlertidige unntak fra oljesanksjonene.

Han sa ikke hvilke land det er snakk om, men Tyrkia har opplyst at de står på unntakslisten. Det gjør også Italia, India, Japan og Sør-Korea, ifølge amerikanske kilder.

Demonstranter tråkker på et banner med bilder av dollarsedler og Donald Trump i Irans hovedstad Teheran søndag. Demonstrasjonen ble holdt utenfor USAs tidligere ambassade nøyaktig 39 år etter at ambassaden ble okkupert av iranske studenter.

Økonomisk krise

Unntakene gjør at sanksjonene får mindre effekt på Irans oljeeksport og de internasjonale oljemarkedene. I tillegg har Saudi-Arabia lovet å trappe opp sin oljeproduksjon og kompensere for minkende iransk eksport.

Mandag gikk oljeprisen litt ned, samtidig som USAs sanksjoner trådte i kraft.

Tidligere i år gjeninnførte USA straffetiltak som rammet iranske finanstransaksjoner, bilprodusenter og innkjøp av passasjerfly. Sanksjonene har bidratt til å utløse økonomisk krise i Iran.

Verdien av den iranske valutaen rijal er halvert siden april, og prisene på frukt, egg, melk og andre matvarer har gått til himmels.

Misnøye har bredt seg i befolkningen, og de siste månedene har lærere, lastebilsjåfører og andre yrkesgrupper gjennomført demonstrasjoner og streiker.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har sagt at åtte land eller områder får unntak fra sanksjonene som rammer Irans oljenæring.

– Beklager dypt

Trump-regjeringen sier målet med sanksjonene er å presse Iran til å endre adferd og politikk. Trump krever at Iran stanser sin utvikling av militære raketter og sin støtte til væpnede grupper i andre land i Midtøsten.

USAs allierte i Europa reagerte sterkt da Trump i vår trakk seg fra avtalen om Irans atomprogram og varslet nye sanksjoner.

– Vi beklager dypt gjeninnføringen av USAs sanksjoner, het det i en felles uttalelse fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og EU fredag.

EU har forsøkt å iverksette tiltak som skal skjerme europeiske selskaper fra Trumps straffetiltak. Men dette har vist seg å være vanskelig, og en rekke store europeiske selskaper har de siste månedene trukket seg ut av Iran.

Selv om USA har trukket seg fra Iran-avtalen, har Iran så langt valgt å overholde avtalen som legger begrensninger på landets atomprogram. Målet med avtalen er at omverdenen skal føle seg trygg på at Iran ikke utvikler atomvåpen.

Les mer om

  1. Internasjonal politikk
  2. Iran
  3. USA
  4. Oljeeksport