Trump maner til politisk samling

– Hvis vi skal oppnå fred og drive politikk, kan vi ikke drive med krig og granskninger, sier president Donald Trump og ber om mer politisk samarbeid og mindre konflikt.

Trump hadde en forsonende tone da han tirsdag kveld holdt talen State of the Union i Kongressen.

Det er andre gang han holder den tradisjonsrike talen om rikets tilstand, og denne gangen holdt han på i nesten halvannen time.

Presidenten trakk frem egne politiske seire, gjentok løftet om å bygge en mur på grensen til Mexico, og manet samtidig til mer politisk samling i Kongressen.

– Jeg står her klar for å jobbe med dere for å skape historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

Han sa videre at veikartet fra Det hvite hus for de neste årene «handler om det amerikanske folket».

– Vi må avvise hevn, motstand og gjengjeldelse – og omfavne det ubegrensede potensialet for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjonen, sa han, og sa til Kongressen at amerikanere vil at de ikke skal regjere «som to partier, men som én nasjon».

President Donald Trump under State of the Union tirsdag kveld.

Vil ha mur

Budskapet om mer samarbeid i Kongressen kommer om lag en uke etter at statsapparatet i USA åpnet igjen, hvor årsaken til nedstengningen var at demokratene og republikanerne ikke ble enige på grunn av muren Trump ønsker å bygge på Mexico-grensen.

Et midlertidig budsjett er vedtatt, noe som betyr at det kan bli nok en nedstengning dersom demokratene og republikanerne ikke kommer til enighet.

I talen, som er blitt utsatt en uke på grunn av nedstengningen, sto Trump på sitt og sa at muren var høyst nødvendig og varslet:

– Vi skal få den bygget, sa han til stor applaus fra kongressmedlemmene i salen.

Det som stort sett var en uvanlig rolig president på talerstolen, fikk dog en mer ivrig tone da han snakket om innvandringen fra Mexico. Trump mener innvandring er en trussel for velferden og sikkerheten i landet og ba Kongressen i fremtiden være villig til å inngå kompromisser på dette feltet. Han sa også at strengere innvandringspolitikk vil bidra til å hindre narkokarteller og menneskesmuglere, og mente muren kan bidra til det.

Også den lave arbeidsledigheten, handelssamtalene med Kina og helseforsikringen var blant en rekke tema i talen.

Kledd i hvitt

En rekke kvinnelige representanter, inkludert det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez, hadde kledd seg i hvitt tirsdag. Dette var en hyllest til suffragettene som kjempet for kvinnelig stemmerett.

Det er i år hundre år siden Kongressen vedtok grunnlovstillegget som sikret kvinner stemmerett i USA, og etter valgt sist høst, er det flere kvinner i Kongressen enn noensinne.

En rekke kvinnelige representanter, inkludert det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez, hadde kledd seg i hvitt tirsdag for å hylle kvinnekamp.

En rekke spesielt inviterte gjester var til stede under talen, og flere av dem ble trukket frem i talen til Trump.

Møter Kim i Vietnam

Trump bekreftet også at han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal møtes i Vietnam 27. og 28. februar.

Presidenten skal ha fortalt til en rekke TV-ankre om møteplanene mellom ham og Kim, meldte Politico rett før Trump skulle holde sin tale om rikets tilstand.

Noen timer senere bekreftet han disse opplysningene da han møtte i Kongressen under talen om rikets tilstand.