Guvernørens årbokbilde fra 80-tallet vekker oppsikt: – Utilgivelig, mener Trump

Virginia-guvernør Ralph Northam avviser både at han kledde seg ut som Ku Klux Klan og afroamerikaner som student. Men han erkjenner at han var Michael Jackson.

Her er Ralph Northams side i universitetsårboken fra 80-tallet, med et bilde av en person iført Ku Klux Klan-antrekk og en annen sminket som afroamerikaner.

Et mer enn 30 år gammelt bilde fra en universitetsårbok har gått sin gang på nett og nådd hele veien til Det hvite hus.

På bildet er to personer, den ene iført Ku Klux Klan-antrekk mens den andre er sminket svart i ansiktet for å ligne på en afroamerikaner. Det var det sterkt høyreorienterte nettstedet Big League Politics som først publiserte årbokbildet fredag.

Demokraten Ralph Northam, guvernør i Virginia, på lørdagens pressekonferanse sammen med kona Pam.

Endret forklaring

Virginias guvernør Ralph Northam studerte medisin på det aktuelle universitetet, og fredag beklaget han at han hadde vært med på bildet da han var student.

Dagen etter snudde han. Guvernøren stilte lørdag opp på en pressekonferanse og benektet at det var han som var på bildet.

Ifølge CNN skjedde helomvendingen etter at han hadde forhørt seg med blant annet venner fra studietiden og kommet frem til at bildet måtte ha havnet på hans årsbokside ved en feil.

– Jeg har endelig fått sjansen til å sette meg ned og se på fotografiet i detalj. Det er definitivt ikke meg, sa guvernøren til pressen.

Les også

Russland. Nord-Korea. IS. Klimaendringer. Iran. Mexico-grensen. USAs etterretningssjefer motsier Trump på alle punkter.

Ny Michael Jackson-historie

Han understreket at han aldri hadde hatt på seg Ku Klux Klan-antrekk, eller vært full nok til å kunne glemme noe slikt. Guvernøren innrømmet derimot at han på en fest i 1984 hadde sminket seg svart i ansiktet for å etterligne Michael Jackson.

I det CNN kaller ett av de mest bisarre øyeblikkene på en ellers spesiell pressekonferanse, sier guvernøren:
– Jeg hadde skoene, jeg hadde en hanske, og jeg brukte bare bitte litt skokrem til å ha på kinnene.

Les også

Var Churchill en rasistisk massemorder? En gammel debatt ble vekket til live i Storbritannia denne uken.

Hillary Clinton vinker farvel

Northam representerer Demokratene, og både politiske motstandere og en rekke partifeller mener nå at han må trekke seg. Demokratenes Hillary Clinton mener saken har pågått for lenge nå.

– Det er ikke noe å diskutere. Han må trekke seg, skriver hun på Twitter.

Den amerikanske presidenten har selv gått hardt ut mot guvernøren på Twitter og kalte bildet «utilgivelig».