Er de anti Israel eller antisemitter? Spørsmålet splitter venstresiden på begge sider av Atlanteren.

I Storbritannia strever Labour med en flom av anklager om jødehets. I USA splittes venstresiden om antisemittisme. Forskere mener mange strever med å skille mellom Israel-kritikk og antisemittisme.

Labour-leder Jeremy Corbyn og den nyvalgte kongresskvinnen Ilhan Omar (demokrat) har begge måttet forsvare seg mot anklager om antisemittisme den siste uken.

«It’s all about the Benjamins baby.»

Med denne korte Twitter-meldingen – egentlig en strofe fra en raplåt – blåste den nyvalgte demokratiske kongresskvinnen Ilhan Omar i helgen nytt liv i debatten om antisemittisme i USA.

«Benjamin» er et kallenavn på amerikanske hundredollarsedler. Omar er blitt beskyldt for å uttale seg kritisk om Israel, noe republikanerne ønsker å straffe henne for. Med Twitter-meldingen antydet hun at republikanerne dermed setter israelske interesser foran amerikansk ytringsfrihet.

Men mange oppfattet i stedet kommentaren som en anklage om at jødiske interesseorganisasjoner kjøper seg makt i amerikansk politikk. Det er en anklage som ligger tett opp til konspirasjonsteorien om at jøder styrer verden gjennom makt og penger.

Etter å ha fått en kraftig reprimande fra demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, måtte Omar legge seg flat i en ny twittermelding, der hun ydmykt erkjente at antisemittisme eksisterer.

Nye anklager om antisemittisme i Labour

Omars uttalelse har blåst nytt liv i diskusjonen om hvor grensen går mellom kritikk av Israel og antisemittiske holdninger.

Dét er et spørsmål som også preger den britiske venstresiden.

Etter flere års debatt om antisemittiske holdninger i partiet måtte Labours partileder Jeremy Corbyn i fjor sommer erkjenne at partiet har et problem med antisemittisme.

Denne uken er partiet på nytt rammet av anklager om anitsemittistiske holdninger. Mandag ble det kjent at en e-post til parlamentsmedlemmene viste at nærmere 700 medlemmer er anklaget for antisemittisme.

211 medlemmer har fått beskjed om at de skal granskes, mens 96 medlemmer allerede er blitt suspendert. Flere Labour-medlemmer reagerer sterkt på at partiledelsen ikke har vært mer åpen om innholdet i anklagene, og om hvordan varslene er blitt vurdert.

Labour-medlemmer krever at Jeremy Corbyn tar grep og rydder opp i partiet etter nye anklager om antisemittiske holdninger.

Klarer ikke skille mellom antisemittisme og anti-Israel

Andreas Zick fra Universitetet i Bielefeld i Tyskland har ledet et arbeid med spørreundersøkelser blant tyskere om blant annet antisemittisme i over 16 år. Han har oppdaget en forandring de siste årene:

– Dagens antisemittisme er tett knyttet til antiisraelske holdninger. Dette er ikke det samme, men det vi ser er at det kun er et fåtall i våre undersøkelser som klarer å skille mellom kritikk av Israel og kritikk av jøder generelt, skriver Zick til Aftenposten.

Han viser til hvorfor antisemittiske holdninger kan være skadelige:

– Vi har observert at hvis man har antisemittiske holdninger, er man også mer tilbøyelig til å bruke vold mot jøder.

Les også

En thailandsk popskandale har gitt nytt liv til begrepet «nazi chic». Men det er ikke bare i Asia at holocaust-kunnskapen blir dårligere.

En ny antisemittisme

– Den nye antisemittismen er knyttet til konflikten i Midtøsten, hvor jøder holdes ansvarlige for Israels handlinger, sier forsker ved Senter for ekstremismeforskning, Cathrine Thorleifsson.

Moe trekker frem den britiske Labour-politikeren Naz Shah som eksempel.

– Shah gikk i 2014 langt i å utfordre Israels rett til å eksistere som en stat da hun i en Facebook-oppdatering foreslo at israelere kunne deporteres til USA så landet kunne overlates til palestinerne, forteller Thorleifsson.

Shah ble utvist fra partiet to år senere, da Labour oppdaget facebookoppdateringene. To måneder etter ble hun tatt inn i varmen igjen da hun la seg flat og beklaget sin arroganse.

Tror flere er blitt oppmerksomme på grensen

Ervin Kohn er forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

– Det er ikke så enkelt å dra grensen for når man går fra å kritisere Israels gjøren og laden til å bevege seg over i antisemittisme, sier Kohn, men legger til at det går an.

Han trekker frem tre kjennetegn på antisemittisme:

– Dobbeltmoral, altså at man retter kritikk mot Israel, men ikke mot tilsvarende i andre land. Demonisering av Israel, for eksempel ved å tillegge Israel blodtørstige motiver. Og delegitimering av den jødiske nasjonalstaten, forklarer Kohn.

Men Kohn tror et polarisert politisk klima har gitt en økning av antisemittiske holdninger til Israel.

– Erkjennelsen av at antisemittismen er på fremmarsj, har økt bevisstheten om at det er viktig å behandle Israel som andre stater.

Han mener likevel ikke antisemittiske holdninger på venstresiden er et nytt fenomen.

– Å være anti-Israel har i visse miljøer vært litt som å være antiamerikansk. Men det er ikke så mange andre land du kan erklære deg imot på samme måte.

Kraftig økning i antisemittistiske handlinger

Flere studier viser at antisemittiske holdninger er på fremmarsj i Europa.

En EU-undersøkelse blant 16.400 jøder i 12 land viste at ni av ti europeiske jøder mener det er blitt mer antisemittisme de siste fem årene. Mer enn hver fjerde sier de er blitt trakassert, og rundt 40 prosent er redd for å bli angrepet fysisk fordi de er jøder.

I Storbritannia ble det registrert 1652 antisemittiske ytringer eller handlinger i 2108. Det er tredje året på rad at tallet øker.

I Frankrike økte antisemittiske handlinger med 74 prosent i fjor, fra 311 episoder i 2017 til 541 i 2018.

Denne helgen ble et maleri i Paris som viste Holocaust-overleveren Simone Veil, dekket over med et hakekors.

Ukjente gjerningsmenn har denne helgen tegnet hakekors på over ansiktet til holocaustoverlevende Simone Veil på postkasser i Paris.

Antisemittisme splitter kvinnebevegelsen

I USA splittes kvinnebevegelsen Women’s March etter at to av initiativtagerne, Tamika Mallory og Carmen Perez, skal ha kommet med jødefiendtlige uttalelser under planleggingen av protestmarsjen.

Flere som var til stede på møtet, skal ifølge tidsskriftet Tablet ha hørt Mallroy og Perez ha uttrykt at jøder bar et kollektivt ansvar for utnyttelsen av mørkhudede.

I tillegg skal Vanessa Wruble ha blitt kritisert av Mallory for sin jødiske bakgrunn. Wruble har bekreftet dette overfor Vox.

Uttalelsene splitter bevegelsen som forente millioner av amerikanske kvinner mot det de oppfattet som Trumps kvinneundertrykkende politikk.

Les også: