Egeland: Verden har ikke forstått omfanget av det som skjer i Irak
Irak og Syria var et sted der mange minoriteten hadde et tilholdssted. Nå er det særlig minoritetens som drives på flukt av IS’ ekstreme vold.
Det nordlige Irak slet for et år siden med å huse 250.000 flyktninger fra Syria. Nå har 500.000 internt fordrevne på flukt fra IS (Den islamske staten) kommet på toppen. Totalt er 1,8 millioner mennesker på flukt i Irak.
Alarmerende mange av dem tilhører minoriteter som har holdt til i Irak og Syria i uminnelige tider. Krigen i Syria og Irak er minoritetens katastrofe, slår Jan Egeland, generalsekretær iFlyktninghjelpen fast.
— Titusener av flyktningene vi møter i flyktningeleirene her er enten kristne, sjiamuslimske turkmenere, Jesidier, eller fra en annen minoritet, sier Jan Egeland på telefon fra et besøk i en flyktningeleir og en skole som brukes som bolig for flyktninger i området rundt byen Dohuk i den kurdiskkontrollerte delen av Nord-Irak.
Iraks kristne drives på flukt
Mens det bodde 1,5 millioner kristne i Irak før den amerikanske invasjonen i 2003, er antallet kristne i Irak blitt redusert til 400.000, opplyste tre av de kristne lederne i Syria og Irak til Reuters i sommer.
— Nå er det disse 400.000 som drives på flukt, sier Egeland.Han mener svært få utenfor Syria og Irak har fattet hvor ille situasjonen er.
— Irak endrer seg. Det er voldsomme krefter som river i stykker eldgamle kulturer. Verden har ikke forstått omfanget av det som skjer. Det er 12-13 millioner mennesker som er på vandring, sier Egeland.
Skryter av kurderne
Generalsekretæren i Flyktninghjelpen er enormt imponert over hvor enormt mange flyktninger og internt fordrevne som kurderne i Nord-Irak har tatt imot. Tusenvis har fått midlertidig plass i de offentlige skolene, noe som forsinker skolestarten i området. Egeland besøkte en skole, og fikk sa at i et lite klasserom bodde det tre familier med til sammen 20 mennesker. Til sammen har over 1 million mennesker søkt tilflukt i de kurdiske områdene, ifølge Flyktninghjelpens nettsider.
— Det er utrolig å se hvor mye mer hjerterom det er i Kurdistan enn i Europa, sier Egeland.
Les mer:
Irakiske styrker erklærer seier i Amerli
Må forberede seg på vinteren
Flyktningene må nå holde ut over 40 graders varme. Men i løpet av få måneder må hundretusener skaffes ly mot minusgradene som ubønnhørlig kommer hver vinter.
— Det blir minusgrader her hver vinter. Det blir en svært krevende oppgave å skaffe tak over hodet til alle sammen. Vi ligger etter i arbeidet, og vi mangler penger, slår Egeland fast.
Ubeskrivelige grusomheter
Det som driver millioner av mennesker på flukt er det FN omtaler som «umenneskelighet med et ufattelig omfang».
Flavia Pansieri, assisterende menneskerettighetskommisær, sa mandag at IS har begått systematiske og overlagte angrep på sivile, ifølge BBC.
Overgrepene inkluderer drap, tvungen konvertering til islam, slaveri, seksuelle overgrep og beleiring av hele samfunn. Hun beskyldte også irakske regjeringsstyrker for drap på fanger og bombing av sivile boligstrøk.Les mer:
Her er kvinnen IS vil ha i bytte mot gisler
Etnisk rensing
FNs menneskerettighetsråd krevde mandag at en kommisjon sendes til Irak for å undersøke påstander om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Ifølge Pansieri er kristne, jesidier, turkmen, shabak, kaka’i, sabeans og sjiamuslimer blitt offer for «spesielt brutal forfølgelse». Hun sier også at IS nådeløst har stått bak det som kan utgjøre et etnisk og religiøs rensing.
Kristne rømmer i store bølger
— De kristne emigrerer i store bølger, slår Mark Ohanian, programdirektør i International Orthodox Christian Charities, fast overfor Aftenposten. - Alle etniske og religiøse minoriteters fremtid i Irak og Syria står på spill.
Han sier de sliter med å skaffe hjelp til alle som er på flukt. Men det de driver med er å behandle symptomene, mens man ikke gjør noe med årsaken til katastrofen.
— Det er ikke til å fatte at vi har en katastrofal situasjon, at ekstremisme vokser frem uten at vi kan stanse det, at millioner av mennesker er drevet på flukt.
Les mer: