Frykter dødsfall under kontroversiell ambassadeflytting

Den amerikanske ambassaden åpner mandag i Jerusalem etter måneder med oppstyr, palestinsk sinne og israelsk ros.

Et skilt på en bro i Jerusalem ønsker den amerikanske ambassaden velkommen.

Søndag landet Ivanka Trump, hennes mann Jared Kushner og USAs finansminister Steven Mnuchin i Israel for å delta i mandagens omstridte ambassadeåpning i Jerusalem.

Mens den amerikanske delegasjonen og israelske tjenestemenn møtes for å innvie den nye ambassaden mandag ettermiddag, ventes palestinerne å protestere på den okkuperte Vestbredden og på Gazastripen.

Bekymringen er at protestene ved grensen kan bli dødelige om palestinere prøver å skade eller krysse gjerdet, skriver nyhetsbyrået AFP. På andre siden av gjerdet står israelske snikskyttere.

Israel feirer

Palestinere ønsker Øst-Jerusalem, som fortsatt er okkupert av israelske styrker, som hovedstad i et fremtidig Palestina.

Israel feirer ambassadeflyttingen, som innebærer at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, som en stor triumf. Andre land har plassert sine ambassader i Israel i Tel Aviv.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og har senere annektert området. Landet gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».

Protester

Mandag er det 70 år siden daværende statsminister David Ben-Gurion erklærte Israel for en selvstendig stat.

Dagen etter var landet i krig med sine arabiske naboer. Og siden har israelerne vært i kontinuerlig konflikt med palestinerne, en konflikt som regnes som «alle krigers mor» i Midtøsten.

Og allerede tirsdag markerer palestinerne «nakba», som betyr katastrofen, da over 700.000 palestinere ble drevet ut av sine hjem.

Syv fredager på rad har israelske soldater ved grensen åpnet ild mot palestinske demonstranter inne på Gazastripen, og Israel stålsetter seg nå for mandagens protester og den kommende nakba-markeringen.