Ebola har spredt seg til millionby i Kongo

Det er bekreftet et tilfelle av ebolasmitte i storbyen Mbandaka i Kongo, opplyser myndighetene. WHO jobber på spreng for å hindre videre spredning.

Sent onsdag kveld uttalte den kongolesiske helseministeren Oly Ilunga at ebolautbruddet i landet har gått inn i en ny fase.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere opplyst at de forbereder seg på det verste i forbindelse med utbruddet. Den største frykten har vært at smitten skulle spre seg til en større by.

I Mbandaka, hovedstaden i provinsen Equateur, bort det nesten 1,2 millioner mennesker.

– Dette er en bekymringsfull utvikling, konstaterer Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder for Verdens helseorganisasjon (WHO).

En regional WHO-direktør, Matshidiso Moeti, sier organisasjonen og deres partnere trapper opp innsatsen for å finne alle som den smittede personen i Mbandaka har vært i kontakt med.

Vaksiner på plass

Ifølge WHO har 4.000 doser av en eksperimentell vaksine mot ebola allerede ankommet Kongo, og flere vaksinedoser ventes å ankomme i løpet av de nærmeste dagene.

Vaksinen viste seg å være svært effektiv da den ble brukt på ebolapasienter i Guinea under den store ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2015.

Likevel advarer WHO om at vaksinen er vanskelig å anvende og ikke et «vidundermiddel» mot smitten. Én utfordring er at vaksinen må oppbevares i minus 60 grader.

Niende utbrudd på 42 år

Av de 42 antatte tilfellene av ebola i Kongo, er tre bekreftet. 23 mennesker antas å ha dødd av sykdommen.

Ebola-viruset rammer alle kroppens organer og hindrer kroppens evne til å stanse blødninger. Sykdommen smitter lett mellom personer som er i kontakt med hverandre.

Ebolautbruddet i Kongo er det niende i rekken i landet siden 1976. WHO erklærte det siste ebolautbruddet i Kongo for å være over i juli i fjor.

Guinea, Liberia og Sierra Leone var de tre landene som var hardest rammet av ebolaepidemien i 2013 og 2014. Da døde over 11.000 mennesker.