Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Giuseppe Conte har gitt opp forsøket på å bli Italias neste statsminister. Dermed står Italia fortsatt uten regjering, nesten tre måneder etter valget. 

Etter et møte med Italias president Sergio Mattarella har Conte gitt fra seg sitt mandat til å danne en ny regjering.

Contes avgjørelse ble offentliggjort etter et møte med president Sergio Mattarella søndag kveld.

Conte var nominert som statsministerkandidat av de to populistiske partiene Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen, og onsdag denne uken fikk han i oppdrag av Mattarella å danne regjering.

Nå har han imidlertid gitt opp forsøket.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg har gjort alt jeg kunne og viet min fulle oppmerksomhet til å gjennomføre denne oppgaven. Jeg kan også forsikre dere om at jeg har samarbeidet fullt ut med representantene for de politiske kreftene som gjorde meg til kandidat, sa Conte til pressen etter møtet med Mattarella.

Uenige om euro-kritiker

Ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var det uenighet mellom EU-tilhengeren Mattarella, og Conte om finansministerkandidaten Paolo Savona. Savona, som var industriminister på 90-tallet, er motstander av euroen som italiensk valuta.

President Mattarella bekrefter at han ikke godkjente Savona som finansminister fordi utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer, både italienske og utenlandske.

Regjeringsforhandlingene har pågått i Italia siden valget 4. mars. De to EU-skeptiske partiene Ligaen og M5S ble tidligere denne måneden enige om å danne regjering og nominerte Conte som sin statsministerkandidat.

M5S og Ligaen raser

Partilederne i M5S og Ligaen reagerte med sinne da Mattarella ikke godkjente finansministerkandidaten Savona.

– Det er meningsløst å stemme når regjeringer blir styrt av kredittvurderingsselskaper, og bankenes lobbyister, sier Luigi Di Maio, lederen for M5S, i en video på sosiale medier.

– Vi jobbet i flere uker for å få til en regjering som forsvarer italieneres rettigheter. Men noen nektet oss det, sier Ligaens leder Matteo Salvini.

Vil ha nyvalg

Salvini har tidligere sagt at det må holdes nyvalg dersom president Mattarella ikke ville godkjenne hans koalisjonsregjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun én ting å gjøre. Å la italienerne avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.

Sergio Mattarella sier at han ikke har bestemt seg for om et nyvalg skal utlyses, men at han tar en beslutning innen kort tid.