F-35 brukt i kamp for første gang

Israel har tatt i bruk sine F-35 i kamp og er dermed først til å bruke jagerflyet, som er det samme som Norge har kjøpt, operasjonelt.

F-35 er blitt brukt i kamp for første gang av Israel. Her lander den norske varianten på Ørlandet flystasjon tirsdag kveld.

Ifølge Haaretz har F-35, med det hebraiske tilnavnet Adir i Israel, angrepet mål i Midtøsten to ganger. Dermed er Israel det første landet i verden som bruker stealth-jagerflyet til å gjennomføre angrep, i alle fall som er offentlig kjent.

– Adir-flyene er allerede operative og flyr kampoppdrag, sa generalmajor Amikam Norkin på en konferanse i Israel, ifølge NTB.

Norkin viste et bilde av en israelsk F-35 som fly over den libanesiske hovedstaden Beirut i fullt dagslys, men nevnte ikke når bildet var tatt, ifølge The Jerusalem Post.

Med en svært lav radarsignatur kan jagerflyet operere dypt inne i fiendtlig territorium uten å bli oppdaget og har også teknologi som gjør at den kan unngå avansert missilforsvar.

F-35 produseres av Lockheed Martin og er femtegenerasjons jagerfly.

Tre nye F-35 jagerfly lander på Ørlandet flystasjon tirsdag kveld. De fløy direkte fra fabrikken i Forth Worth/Texas i USA.

Tre nye F-35 landet i Norge tirsdag

I desember 2017 kunngjorde det israelske luftforsvaret at ni F-35-fly var operative. Mens Israel har avtalt å kjøpe 50 amerikanske F-35 kampfly, planlegger Norge å skaffe 52 fly av denne typen frem mot 2025. De første flyene landet på norsk jord høsten 2017.

Tre nye F-35 jagerfly landet tirsdag kveld på Ørlandet flystasjon i Trøndelag.

– Nå er vi ett skritt nærmere målet om å oppnå full operativ kapasitet med F-35 i 2025, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), ifølge NTB.

I tillegg til de seks flyene på Ørland har Norge også syv F-35 kampfly på treningsbasen Luke Air Force Base i Arizona. Disse blir brukt til utdannings- og treningsformål.

Forventet kostnad for anskaffelsen er omkring 80 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnadene.