Lønningene øker og pengene flyter. Markedene blåser i handelskrig, politisk drama og dataskandaler.

NEW YORK (Aftenposten): USAs økonomi fortsetter å blomstre. Turbulens i både Silicon Valley og Washington ser ut til å prelle av.

USAs økonomi er fortsatt sterk, etter oppløftende ledighetstall forrige uke.

Økonomien i USA fortsetter å vise styrke til tross for gryende handelskonflikter og vedvarende turbulens i begge de amerikanske maktsentrene – Washington DC og Silicon Valley.

Her er noen av de viktigste grunnene til at den økonomiske optimismen råder, både blant bedrifter og folk flest:

1. Lønningene øker

En av USAs største arbeidsgivere, butikkjeden Costco, øker minstelønnen med over en dollar for å gjøre seg til en attraktiv arbeidsplass, meldte The Wall Street Journal nylig. Costco sier til avisen at lønnsøkningen delvis vil dekkes av skattelettelsene Trump har gitt dem.

Walmart er også blant selskapene som har økt minstelønnen. I tillegg har flere selskaper, inkludert McDonald’s, begynt å tilby betalt utdanning.

Hurtigmat-selskapene har lenge vært blant USAs dårligst betalte arbeidsplasser, men vurderer nå høyere lønn og betalte sykedager for å holde på ansatte, ifølge Forbes.

Også delstatene har kastet seg inn i konkurransen om arbeidskraften: Vermont kunngjorde for eksempel for noen dager siden at de vil betale 10.000 dollar i stipend til folk som vil bosette seg og jobbe i delstaten.

2. Ledigheten er rekordlav

Nye ledighetstall for mai viser at jobbmarkedet fortsetter å styrke seg. Arbeidsledigheten er nå 3,8 prosent – den laveste på 18 år.

Det ser imidlertid ut til at amerikanerne strever med å få en større del av befolkningen i arbeid. Arbeidsdeltagelsen er fortsatt lav sammenlignet med tidligere år, og gruppen med folk som har gitt opp å se etter jobb, er like stor som for et år siden.

USA vipper nå på kanten av å ha negativ ledighet, det vil si at det er flere ledige jobber enn det er folk til å fylle dem. Det skaper en viss bekymring i næringslivet på sikt.

3. Silicon Valley rister av seg kontroverser

Den største motoren i den økonomiske oppgangen er fortsatt IT-selskapene på Vestkysten. Et ras av dårlige nyheter og skandaler har ikke fått alvorlige økonomiske konsekvenser for de største selskapene i Silicon Valley. Apple og Amazon fortsetter sin marsj mot den magiske grensen på tusen milliarder dollar i børsverdi, og «veteranen» Microsoft gjør det også skarpere.

Teknologibørsen Nasdaq satte ny rekord sist uke.

4. Markedene ignorerer handels-turbulens

Det har vært mye turbulens og usikkerhet de siste ukene, med G7-krangling, en av-og-på historie om atommøtet med Nord-Korea, politisk dramatikk i Italia og Spania og gryende handelskonflikter mellom verdens største eksportland. Likevel har de store utslagene på børsene foreløpig uteblitt. Det er fordi markedene tror at rimelige løsninger vil falle på plass til slutt, ifølge Bloomberg.

Investorer tror at Trump synes aksjemarkedet er så viktig at presidenten vil moderere seg i handelskonfliktenr hvis det begynner å gå ut over børsene, sier analytiker Nicholas Colas fra selskapet DataTrek til Bloomberg.

5. Næringslivet elsker deregulering

Trump-regjeringen har kvittet seg med en mengde reguleringer som gjør livet lettere for amerikanske selskaper siden de kom til makten i 2017. Først fikk Trump gjennom en omfattende skattereduksjon. Deretter fikk han omgjort store deler av Dodd-Frank – loven som skulle beskytte mot en ny finanskrise. Han har også fjernet mange av restriksjonene president Barack Obama fikk på plass i løpet av sin periode. Noen eksempler er:

  • Nettnøytralitet. Trump-regjeringen har fjernet regelen om at internettselskaper må gi alle lik tilgang på linjene.
  • Forurensing. Trump har lempet på regler for karbonutslipp fra kullkraftverk, forurensing av vassdrag, oljeboring både offshore, i nasjonalparker og i områder med truet plante- og dyreliv, og bruk av kjemikalier og sprøytemidler.
  • Arbeidsmiljø. Trump-regjeringen har tatt bort en rekke reguleringer for beskyttelse av arbeidsplasser og miljø, inkludert regler for overtid og klagerettigheter. Den vurderer dessuten å gjøre det enklere å tilby jobber til 16- og 17-åringer ved å fjerne sikkerhetskrav for mindreårige.

Hei! Jeg heter Christina Pletten og er Aftenpostens korrespondent i New York. Kom gjerne med spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du har lyst å lese mer om.

Følg meg på Facebook hvis du er interessert i USA og vil ha melding når vi publiserer nye saker.