Italia nekter å ta imot migrantskip – krever at Malta tar ansvaret

Italias nye regjering avviste søndag et skip som har reddet mer enn 600 migranter i Middelhavet. Nå ber italienske myndigheter øystaten Malta åpne sine havner.

MV Aquarius har i lang tid drevet redningsarbeid blant migranter i Middelhavet. Nå får ikke skipet legge til i italienske havner. Bildet er fra da skipet satte i land reddede migranter i Augusta på Sicilia i januar.

Italia nektet søndag å la redningsskipet Aquarius legge til kai. Det tidligere kystvaktskipet, som opereres av den frivillige organisasjonen SOS Mediterranee, skal ha reddet 629 personer i seks ulike operasjoner i Middelhavet de siste dagene.

Om bord i Aquarius er blant annet 123 enslige mindreårige, elleve små barn og syv gravide kvinner, ifølge den franske organisasjonen SOS Mediterranee.

Nesten alle om bord skal være afrikanske migranter som er blitt berget utenfor kysten av Libya. Flere hundre skal ha blitt reddet av italienske skip og deretter overført til Aquarius.

Leder for Legia Nord og nyutnevnt innenriksminister i Italia,  Matteo Salvini ønsker ikke lenger å ta i mot migranter som er blitt reddet i Middelhavet.

– Italia blir angrepet fra sør

Italia fikk nylig en ny regjering, som har lovet en langt strengere innvandrings- og flyktningpolitikk.

Reuters melder at Italias nye innenriksminister, Matteo Salvini, nå forsøker å få EU-nabo Malta til å åpne sine havner for migranter som er reddet i havsnød.

Salvini er også leder for Legia Nord, og har markert seg som en krass islam-motstander og sterk nasjonalist. Han har akkurat vært på Sicilia for å kartlegge flyktningsituasjonen.

Senest fredag kom Salvini med nye utspill i migrantdebatten - og en oppfordring til NATO. Generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte Roma mandag.

– Italia blir angrepet fra sør, ikke fra øst, sa Salvini.

– Jeg er for NATO, men vi er under angrep – og vi vil be NATO om å forsvare oss. Mange er bekymret for at vi blir infiltrert av terrorister.

Innenriksministeren gjentok samtidig sitt krav om at Malta må bidra.

– Gud plasserte Malta nærmere Afrikas kyst enn Sicilia. Malta kan ikke bare fortsette å si nei til alle forespørsler om å gjøre noe, sa Salvini ifølge The Malta Times.

Mener NATO bidrar

Generalsekretær Stoltenberg bedyrer at NATO allerede bidrar til å håndtere situasjonen med flyktninger og migranter som kommer over Middelhavet.

– Vi har ti skip som opererer i Middelhavet. Vi støtter EUs operasjon Sofia med praktisk informasjon og praktisk støtte, og vi bidrar til å gjennomføre avtalen mellom Tyrkia og EU i Egeerhavet, sier Stoltenberg til Aftenposten

– Men det høres ut som italienerne ønsker seg mer. Kan du love det?

– Jeg regner med at vi kommer til å vedta mer på toppmøtet i juli, blant annet en pakke for å bistå Tunisia. NATO er langt fra hele svaret på disse utfordringene, men vi er en del av svaret.

SOS Mediterranee skriver at de venter på beskjed om hvor skipet Aquarius kan få legge til. Om bord er 629 migranter:

Malta: - Vi er ikke ansvarlige

«Skipet har nå satt kurs nordover. Vårt mannskap venter fortsatt på å få anvist en trygg havn», skriver SOS Mediterranee på Facebook.

Skipets vil passere Malta på ruten nordover. Til Reuters oppgir en kilde hos italienske myndigheter at Salvini har skrevet og bedt myndighetene på Malta ta imot Aquarius.

Malta mener landet forholder seg til internasjonalt regelverk, og peker på at redningsaksjonen skjedde i internasjonalt farvann og ble koordinert fra Italia.

«Malta er hverken kompetent eller koordinerende myndighet i denne saken», skriver myndighetene i pressemelding søndag.

Migrantkrisen ikke over i Europa: 927.000 asylsøkere venter fortsatt på svar

Et skip tilhørende den humanitære organisasjonen Sea-Watch ble lørdag holdt igjen i Reggio Calabria, sørvest i Italia, etter å ha reddet 232 migranter i en redningsaksjon 5. juni.

Redningsskipet skal ha brukt fire dager på å komme seg i havn på grunn av høy sjø. Sea-Watch sier at de ba kystvakten i Malta bistå, men de fikk nei.

Mannskapet skal ha blitt avhørt av italienske myndigheter i 12 timer, mens fire migrantbåter trengte hjelp i det sentrale Middelhavet, skriver organisasjonen på Facebook:

Mange migranter i nød

Også spansk redningstjeneste melder om en rekke redningsoperasjoner utenfor Libya. I alt 334 migranter er plukket opp fra i ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 migranter som hadde overlevd turen.

Kystvakten i Libya har samtidig meldt at de har stanset to båter med over 150 migranter fra afrikanske og arabiske land, blant dem også kvinner og barn. Migrantene er brakt til en marinebase i Tripoli.

– Hvis noen tror at jeg ikke kommer til å løfte en finger mens vi får en ny sommer med ankomster, ankomster og nye ankomster, vel, det er ikke hva jeg vil gjøre, sa den italienske ministeren Matteo Salvini lørdag.

Allerede søndag viste de italienske myndighetene at de endrer sin migrantpolitikk i Middelhavet.

Mer enn 600.000 migranter har kommet til Italia over Middelhavet fra Afrika de siste fem årene.