Verden

Britisk brexit-topp avviser EØS-løsning, men vil dyrke vennskapet med Norge

– Å komme til Norge er som å spille hjemmekamp, sier den britiske brexit-forkjemperen.

Den britiske ministeren for internasjonal handel, Liam Fox, møtte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fredag.
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Olav Olsen
  Fotograf

Hverken EØS eller medlemskap i EFTA er et alternativ for Storbritannia. Den ballen legger den britiske statsråden for internasjonal handel, Liam Fox, død under sin hektiske norgesvisitt.

Fredag var Fox i Oslo for å snakke med sin kollega, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og store norske selskaper som Equinor og Aker.

Dragkamp på hjemmebane

Det skjer etter nok en dramatisk uke i britisk politikk, med flere intense dragkamper i parlamentet om hvordan utmeldelsen av EU faktisk skal skje.

Den konservative politikeren har hele tiden vært en av de sterkeste forkjemperne for at Storbritannia skulle forlate EU.

 • Les også: Norge får særbehandling fra EU i brexitforhandlingene

– Det er ikke kaos. Regjeringen vant avstemningene i parlamentet med god margin. Selvsagt er det sterke meninger. Folkeavstemningen utløste sterke følelser. Men den demokratiske legitimiteten for det vi gjør er veldig stor, sier Fox til Aftenposten.

Den konservative politikeren Liam Fox avviser at brexit-prosessen er kaotisk og mener heller den gir nye muligheter også for tett samarbeid med Norge.

Norge en spesiell venn

Nå som Storbritannia er på vei ut av EU, leter britene etter likesinnede utenfor unionen.

– Norge står veldig sentralt og er en nøkkelpartner. Hvis du går gjennom de politiske «boksene», kan du se hvor mange ruter Norge krysser av sammen med oss. Norge er vår viktigste energipartner. Vi er store investeringspartnere begge veier. Vi har samme syn på sikkerhet og forsvar og samme NATO-perspektiv. Så vårt verdenssyn er veldig likt, sier Fox.

– Når vi forlater EU har vi samtaler med land som er like oss. Jeg tror ikke folk i Storbritannia forstår hvor strategisk nære Norge og Storbritannia er og hvor viktig det er, fortsetter han og sier at han føler de to landene er veldig like og har mye til felles.

– Å komme til Norge er som å spille hjemmekamp, sier han til Aftenposten.

Fisk og EU

Han vil ikke gå inn på mulige problemområder, som for eksempel fiskekvoter, når Storbritannia går ut av EU.

– I stedet for å se på brexit som et problem, se på det som en mulighet for begge og hvordan vi kan jobbe sammen for å gjøre maksimalt ut av mulighetene, sier Fox.

Hva slags avtale Storbritannia og EU vil få er fortsatt uklart. Fox sier at de tar høyde for at de kan si farvel til kontinentet uten at en ny avtale på plass, men tviler på at det blir slik.

Han mener at flere europeiske land, som Nederland, Belgia, Irland og Frankrike, vil tape mye på å gjeninnføre toll på handel med britene.

– Men det er vel britene som blir rammet hardest?

– Alle vil bli rammet hvis det ikke blir noen avtale. Men det vil bli mer toll på varer inn til Storbritannia enn den andre veien, sier Fox.

Inn i EFTA og EØS?

– Kan Storbritannia bli medlem av EFTA igjen?

– Nei, hverken EFTA eller EØS. Hvis vi ble med i EFTA ville vi utgjøre 72 prosent av det samlede bruttonasjonalproduktet. Det er for stort. Og EØS innebærer fri bevegelse. Det er umulig i britisk politikk, sier Fox.

– Men ville det ikke være bedre å være del av en handelsblokk som EU hvis det blir handelskrig med USA, i stedet for å være alene?

– Nei, dette handler ikke om EU. Og vi vil ikke være mer alene enn Mexico og Canada, sier Fox.

Han legger til at nettopp konfliktene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av USAs straffetoll, er et område der Storbritannia vil ha en egen stemme.

Røe Isaksen: Må vente på EU-avtale

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) deler Fox’ syn på at nordmenn og britene har mye til felles.

Han sier imidlertid at Norge og Storbritannia ikke kan inngå noen avtaler før Norge vet hva britenes avtale med EU blir, siden Norge er del av EUs indre marked. Blir det en «hard brexit», kan det skape problemer.

– Kort oppsummert er det endel usikkerhet, både for britene og for oss. Men det er positivt at britene, gjennom besøk og den kontakten vi har, er veldig tydelig på at de er interessert i å få en avtale med Norge så snart som mulig etter brexit.

Les mer om

 1. Brexit
 2. EØS
 3. Europapolitikk
 4. Utenrikspolitikk
 5. Norge
 6. Torbjørn Røe Isaksen
 7. Aftenposten