Verden

Minst 20.000 slapp unna dødsfjellet

500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak er drept og lagt i massegraver.

afp000754396-eMySzlBvx8.jpg Foto: Khalid Mohammed

 • Jenny Dahl Bakken
 • Mari Lund Wictorsen
  Journalist

Norsk Folkehjelp har fått ubekreftede meldinger om at terrorgruppen ISIL holder 50 kristne familier fanget i byen Hamdaniya og truer med å drepe dem innen kort tid.

– Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer til islam, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim til NTB.

Truer med å drepe 1000 familier

Den militante islamistgruppen Den islamske staten (ISIL) truer også med å drepe rundt 1.000 familier fra yezidi-minoriteten som er omringet av gruppens krigere i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi.

Minst 20.000 yezidi-kurdere har unnsluppet dødsfellen på Sinjar-fjellet der de var beleiret av Al-Qaida-avhopperne i ISIL-militsen. Trolig er de 500 drepte fra noen av yezidi-familiene i tre landsbyer som ikke flyktet til fjellet da ISIL begynte sin fremrykning i den kurdiske Sinjar-provinsen.

Iraks menneskerettighetsminister sier til Reuters at Irak har bevis for at flere kvinner og barn ble gravlagt levende.

Flere familier i de tre landsbyene Kojo, Hatimiya og Qaboshi klarte å flykte. Blant annet tok Norsk Folkehjelp hånd om 13 familier natt til i går.

Ifølge Norsk Folkehjelps spesialrådgiver Irak, Trude Falch, er disse i trygghet i storbyen Suleimania.

Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Ezidy Solidarity and Fraternity bekreftet i går ettermiddag at 500 er drept, men de sier dette har skjedd i løpet av de tre siste dagene. De er drept på ulike måter og er fra ulike steder, de fleste fra Grozer, Sipashekdhri, Talbanat, Hatamiya, Kojo, Talqasab og Nahiyashemal, ifølge organisasjonen.

De tre landsbyene som ble omringet lørdag, har fått «mer tid» av ISIL, ifølge Norsk Folkehjelp, som samtidig videreformidler de ubekreftede meldingene om at ISIL holder 50 kristne fanger i et hus i landsbyen Hamdaniya.

IRAQ-EVACUATE81.pdf

- Dreper dem

Da Aftenposten snakket med en norsk familie som har nære slektninger i en av de omringede landsbyene i går formiddag, visste de ikke sikkert om slektningene var drept. Men de trodde det.

- Selv om ISIL sier at folk har valget mellom å konvertere og å bli drept, så tror jeg de dreper dem likevel, sier Walid Khalaf, som bor sammen med Revin Aswad Morad og barna deres i Tønsberg.

Deler av familien til faren hans var noen av dem som var igjen da ISIL inntok landsbyen deres.

Yezidi-minoriteten er en eldgammel, religiøs minoritet i Irak og områdene rundt. De er blitt forfulgt og opplevd angrep og massakrer gjennom store deler av sin historie ettersom både islam og kristendommen har ansett deres religion som djeveldyrking.

Opprivende historier fra familiene på flukt: Datteren (4) falt ut av bilen

20.000 flyktninger i sikkerhet

Khalaf og Morad sier de og andre fortvilte slektninger av yezidi-familiene har kontaktet myndighetene både i Syria, de kurdiske peshmarga-styrkene og irakiske myndigheter, men at ingen tør å gå inn.

Kurdiske peshmarga-styrker fikk i går sikret en vei ned fra Sinjarfjellene, der tusenvis av yezidi-flyktninger hadde søkt tilflukt fra ISIL. Over 40.000 yezidier har i dagesvis gjemt seg i fjellene over byen Sinjar i Nord-Irak.

Nye forsyninger av mat og vann

Amerikanske fly sørget søndag for nye forsyninger av mat og vann til de tusenvis av sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Fire transportfly slapp ned i alt 88 store paller med nødhjelp, blant annet nærmere 17.000 liter drikkevann og over 22.000 ferdigmåltider, opplyser Pentagon.

Amerikanske kampfly og droner gjennomførte søndag også nye angrep mot opprørerne.

Minst 20.000 av flyktningene som har vært omringet på Sinjarfjellene i Nord-Irak, har flyktet gjennom den bevoktede korridoren og er i sikkerhet, sier irakiske myndighetskilder til AFP.

- Det er 45 varmegrader i området, og flyktningene er uten mat og drikke, forteller Norsk Folkehjelps landdirektør i Irak, Julia McDade, til Aftenposten i går kveld.

Fjellområdet er stort, 40-50 kilometer i lengde, og ingen har full oversikt over hvor mange flyktninger som befinner seg der.

- Selv om man klarer å få ut tusenvis av mennesker og redde livet deres, er situasjonen fortsatt dramatisk. Det er både en humanitær og en stor, politisk katastrofe, sier McDade.

Yezidier bærer humanitær hjelp i flyktningeleiren Bajid Kandala nær grensen Syria-Irak. Foto: Khalid Mohammed

- Kan ikke dra tilbake

Khalaf og Morad mener det ikke vil være mulig for yezidi-flyktningene å vende tilbake.

- De vil ikke kunne leve i trygghet i hverken Kurdistan eller Irak. Se hvor passivt de har forholdt seg til denne massakren. Det er viktig at de får beskyttelse, helst fra en uavhengig part som FN, sier Morad.

Revin Aswad Morad mener Norge og andre europeiske land bør bidra for å sikre at flyktningene kommer seg ut.

- Flere tusen har flyktet til Tyrkia. Noen har flyktet til Syria, men de sendes tilbake. De må få hjelp, norske og andre myndigheter kan bistå med å opprette flyktningleirer og deretter få dem ut av området, helst til Europa, sier Morad, og legger til at det samme gjelder den kristne minoriteten i Irak.

Lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani, sa i går kveld at de har tatt tilbake de opprørskontrollerte byene Guwar og Makhmur.

Amerikanske luftangrep ser ut til å ha satt nytt mot i kurdiske styrker og bremset fremmarsjen til ISIL-krigerne nord i Irak.

Kurdiske peshmerga-soldater forteller til The Washington Post at de i helgen har slått tilbake et forsøk fra ekstremistene på å ta en av deres artilleristillinger nord for byen Makhmour. Selve byen tok ISIL torsdag.

Samtidig sier offiserer til avisen at ISIL-krigerne ser ut til å vende tilbake til de posisjonene de hadde før USA begynte luftangrep torsdag og de ser for seg en langvarig kamp.

- Vi er klare og vi er sterke, sier brigadegeneral Mohammed Mohsin til The Washington Post.

- Men de er veldig sterke, legger han til, og refererer til ISIL.

- Alt amerikanerne solgte til den irakske hæren, har ISIL nå.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norske jesidier danser for nobelprisvinneren

 2. VERDEN

  Assad og Amjad var 12 år gamle da de ble kidnappet. Slik ble de dødelige våpen for IS.

 3. VERDEN

  Syriske flyktninger til Aftenposten: – Hvis vi ble boende i byen vår, ville vi dø

 4. VERDEN

  Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. – Nå bruker jeg deres egne knep mot dem.

 5. VERDEN

  IS skal ha tatt 3000 flyktninger til fange i Irak

 6. VERDEN

  IS-lederen skal ha overlevd kuppforsøk