Verden

Irans atomsjef spår «mørk tunnel» for verden hvis avtalen kollapser

Irans visepresident – og sjef for landets atomenergibyrå – Ali Akbar Salehi har hatt samtaler på Losby Gods nær Oslo denne uken.

– Atomavtalen kan klare seg uten USA, men ikke uten Iran, sier Ali Akbar Salehi til Aftenposten.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Hvis de andre partene i avtalen klarer å dekke opp for at USA trakk seg, er det håp for at den ikke kollapser, påpeker han i et intervju.

– Hvis ikke er vi på vei inn i en mørk tunnel med bare tapere. Ingen vinner på dette. En slutt på avtalen vil ikke være i Irans interesse, ikke i regionens interesse og ikke i det internasjonale samfunns interesse, sier Salehi.

– Tiden løper ut

Han setter ingen definitiv tidsfrist, men mener problemene må avklares innen uker.

– Tiden er i ferd med å løpe ut, sier han.

Salehi er visepresident i Iran, leder for landets atomenergibyrå og har tidligere vært utenriksminister.

Kjernefysikeren har sin doktorgrad fra det amerikanske prestisjeuniversitetet MIT, men har lite til overs for USAs opptreden i spørsmålet om atomavtalen – eller Joint Comprehensive Plan of Action som er det formelle navnet.

– De har fulgt maktens logikk. Fordi de er et mektig land, gjør de som de vil, sier visepresidenten.

Irans visepresident Ali Akbar Salehi sier han vil være optimist i håpet på å beholde atomavtalen, men sier tiden er i ferd med å løpe ut.

Avtalen inngått i 2015

Den store atomavtalen ble inngått sommeren 2015. Iran godtok begrensninger i landets atomprogram.

Til gjengjeld lettet USA, Storbritannia, Russland, Kina, Frankrike, Tyskland og EU på økonomiske sanksjoner mot landet.

I mai trakk USA seg. USA anførte blant annet at Iran ikke holder seg til avtalens ånd ved å drive en aggressiv utenrikspolitikk i regionen. De andre landene har siden forsøkt å få iranerne til å stå ved avtalen selv om USA er ute.

– Ikke noe poeng for oss

– Jeg ønsker å være optimist for at dette skal gå i orden, sier Salehi, men lar det skinne gjennom at det ikke ser lyst ut. Hvis de andre landene ikke oppfyller Irans forventninger, vil landet trekke seg, påpeker han.

Økonomisk, handelsmessig og politisk må de stille opp med det USA nå ikke leverer.

– Foreløpig har europeerne uttrykt sin støtte, men dette må gi håndgripelige resultater for vårt folk. Det er ikke noe poeng for oss å etterleve alle forpliktelsene hvis vi ikke får noe igjen for det, sier han.

Et hovedproblem for europeiske land og selskaper som vil handle med Iran, er risikoen for selv å bli rammet av amerikanske sanksjoner.

Vil ikke snakke med USA

Aftenposten møter visepresidenten på Losby Gods, der han tirsdag og onsdag under Oslo Forum har hatt samtaler med blant andre Norges statsminister og utenriksminister og FNs generalsekretær.

Nylig møtte USAs president Donald Trump Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å drøfte Nord-Koreas atomprogram.

– Vil Iran være villig til å gå inn i nye samtaler med USA om sitt atomprogram?

– Nei, nei, nei. Vi har allerede lagt ned mye innsats i avtalen. Det er ingen grunn til å gå inn i dette igjen, sier han.

Han mener USAs president Trump er totalitær.

– Han vil ha alt til seg og sier «ingenting til dere», mener den iranske toppolitikeren.

– Ta igjen tapt tid

Nylig ble det rapportert at Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei, skal ha beordret økt innsats for anrikning av uran ved Fordow, det ene av Irans to store anlegg. Salehi avviser likevel at de vil gjøre noe som bryter med avtalen.

– Vi skal bygge infrastruktur til senere bruk. Når avtalen utløper om noen år, vil vi være i stand til å ta igjen tapt tid i produksjonen av avanserte sentrifuger. For å gjøre dette må vi bygge nå, sier han.

Han sier også at hvis «avtalen går i luften», vil de straks begynne å produsere sentrifuger. Sentrifugene omdanner urangass slik at det radioaktive stoffet blir renere og kan brukes til energiproduksjon, men flere andre land er engstelige. De frykter at en utvidet kapasitet kan brukes til å anrike uran av såkalt våpenkvalitet og at Iran dermed blir en atommakt.

Israels etterretningskupp

Israels statsminister Benjamin Netanyahu la i april frem det han mente var bevis for at Iran tidligere har bløffet om sine atomambisjoner. Landets spioner hadde ifølge Netanyahu tømt et lager i Teheran. Der skal de ha funnet 183 CD-er med 55.000 dokumenter fra fiendens atomarkiv. Det internasjonale atomenergibyrået har også tidligere fremholdt at iranerne har hatt atomvåpenambisjoner, men har ikke avdekket brudd på avtalen fra 2015.

Mener atomvåpen er syndig

Salehi mener den israelske konklusjonen er feil, viser til sin egen utenriksministers avvisning av anklagene og antyder at dokumenter er forfalsket.

– Hvis noen gir deg en ekte og en falsk euroseddel, vil du alltid se forskjell? Dette trenger ikke ytterligere utdyping, sier han.

– Har dere som ambisjon å skaffe dere atomvåpen?

– Nei. Et religiøst dekret – en såkalt fatwa – fra vår øverste leder forbyr utvikling, produksjon og bruk av alle masseødeleggelsesvåpen, inkludert atomvåpen, sier Salehi.

Les mer om

  1. Internasjonal politikk
  2. Iran
  3. USA