Verden

- USAs nødhjelpsdropp var ubrukelig

Amnestys kriserådgiver Donatella Rovera sier til Aftenposten.no at hun er kritisk til det internasjonale samfunnets respons i Irak.

Yezidi-flyktninger stiger opp på et lasteplan for å komme seg unna IS' herjinger i Sinjar. Ifølge Reuters forsøker de å komme seg til grensen til Syria. Dette bildet er tatt 10. august. STRINGER/IRAQ

 • David Bach

Barn fra yezidi-minoriteten flykter fra IS, som har inntatt byen Sinjar og Sinjar-fjellet. Flere titalls tusen yezidier og kristne har sett seg nødt til å flykte for livet på grunn av IS' herjinger. Disse barna er ifølge Reuters på vei mot grensen til Syria. STRINGER/IRAQ

Røyk stiger fra et område hvor de kurdiske «peshmerga»-styrkene og opprørerne fra Den islamske stat (IS) støtte sammen 5. august, rett utenfor Sinjar, vest for Mosul. NTB Scanpix

Amerikanske soldater sikrer pallene med vannflasker som skal droppes over et ikke navngitt område 6. august. Bildet er frigitt av det amerikanske militæret i forbindelse med den humanitære bistanden over Sinjar-regionen nord i Irak. NTB Scanpix

Den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen i Nord-Irak er prekær, ifølge Amnesty International. Opprørerne fra Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) har de siste månedene tatt kontroll over store områder både i Nord-Irak og Syria og anklages for massedrap på sivile.

Britiske styrker måtte mandag avbryte flydroppene med nødhjelp til flyktninger i Nord-Irak i frykt for at kassene skulle treffe mennesker på bakken, opplyser en britisk militærtalsmann.

Situasjonen for flere tusen mennesker fra den religiøse minoritetsgruppen yezidi, som har flyktet opp på Sinjar-fjellet for å unnslippe de brutale IS-krigerne, er svært prekær. Flyktningene har ingenting, og behovet for mat og vann er enormt.

— Den pågående operasjonen med å få fram nødhjelp fortsetter, sier en talsmann for Royal Air Force, ifølge NTB.

Amnesty Internationals kriserådgiver og feltetterforsker Donatella Rovera understreker imidlertid at menneskene på Sinjar-fjellet ikke er alene om behovet for umiddelbar humanitær bistand.

Paller med flaskevann er lastet ombord et C-17 Globemaster III-fly fra det amerikanske forsvaret og gjort klart for nødhjelpsdropp over Irak 8. august. Ifølge Amnesty Internationals kriserådgiver Donatella Rovera ble mange av flaskene ødelagt da de traff bakken, og dermed ubrukelig for de få som var igjen på Sinjar-fjellet. NTB Scanpix

Rovera har ledet Amnestys etterforskning i brudd på internasjonale menneskerettigheter av både statlige og ikke-statlige aktører gjennom 20 år, bare det siste året i blant annet Syria, Sudan/Sør-Sudan og Somalia.— Søkelyset på yezidiene har vært viktig, fordi de var i en spesielt vanskelig situasjon, men vi må ikke glemme de hundretusenvis av mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine siden 10. juni - svært mange av dem bare den siste uken. For disse menneskene er den humanitære situasjonen svært prekær. De har et umiddelbart behov for husly og humanitær og medisinsk asistanse. Dette gjelder over hele Kurdistan-regionen, og de får ikke den hjelpen de trenger fordi det internasjonale samfunnets respons har vært fullstendig utilstrekkelig, sier hun.

Se interaktivt kart:

Les også

Disse områdene kontrolleres av ISIL

Humanitær krise

Rovera befinner seg nå mellom Zakho og Dahuk helt nord i Irak, men var i Mosul i slutten av juni. Det er nå umulig å reise dit fordi veiene er stengt og IS-kontrollerte områder bombes jevnlig, sier hun til Aftenposten.

Rovera har fulgt situasjonen med egne øyne siden 10. juni, da IS inntok Mosul.

— Det er ingen stor forandring siden før helgen. Når det gjelder dem som var omringet på Sinjar-fjellet, så har de fleste nå forlatt området. Noen er fremdeles igjen der oppe, men jeg vet ikke hvor mange. Folk er spredt rundt, og jeg har snakket med flere som var på fjellet, men heller ikke de vet hvor mange som er igjen, sier Rovera.

Hun sier videre at hun ser flest kristne og yezidier komme fra Sinjar-fjellet, og at flyktningenes humanitære behov er svært store.

Les også:

Les også

Terrorceller fra IS kan true Vesten

Nødhjelpsdropp gikk til få

Rovera mener utspillene fra USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron har vært spill for galleriet.

— Til nå har det bare vært skuespill fra politikerne. Obama og Cameron har sendt inn nødhjelpsdropp som har vært ubrukelige. Da de kom frem, hadde menneskene allerede forlatt området, og de som ble igjen, fant sprukne vannflasker som ikke tålte sammenstøtet med bakken. De ga rett og slett tomme flasker til folk. Det var en stor PR-øvelse, men det var ikke reell bistand, sier Rovera til Aftenposten.

Amnesty-rådgiveren anslår at mellom 1200 og 1300 mennesker fortsatt er omringet i to landsbyer sør for fjellet, som var spesielt utsatt. Likevel er det svært mange flere som trenger umiddelbar hjelp.

Les også:

Les også

Beleirede krigsflyktninger får hjelp fra lufta i Irak

— Nødhjelpsdroppene ble i realiteten sendt til en svært liten andel av folket i fjellet. Det er hundretusenvis av andre som sårt trenger hjelp, og det internasjonale samfunnet er nødt til å reagere. Disse menneskene trenger et tilfluktssted, trygghet, mat, toaletter, medisinsk tilsyn - de grunnleggende nødvendigheter, som ennå ikke er kommet frem, sier hun.

- De er overlatt til seg selv.

Yezidi-flyktninger bærer vannflasker og mat i flyktningleiren Bajid Kandala nær grensen til Syria 9. august. Khalid Mohammed

Mosul er en by med snaut 2 millioner innbyggere, som flere hundre tusen mennesker, ifølge Rovera, har forlatt siden 10. juni, da IS gikk inn. Opprørerne tok også kontroll over byen Tal Afar og den nærliggende flyplassen, begge vest for Mosul.— Og de har fortsatt å ta kontroll over flere og flere områder, noe som har ført til bølge etter bølge av flyktninger i stor skala. Og nå snakker jeg bare om Iraks kurdiske områder. Det er også mange andre som er tvangsforflyttet i Anbar-regionen, sier hun, og viser til området sør for Sinjar-fjellet.

Les også:

Les også

AP: Obama gir våpen til kurdiske styrker

Sivile utsatt for USAs bombing

Den andre store bekymringen for Amnesty International gjelder befolkningen som fortsatt oppholder seg og bor i områder kontrollert av IS, forteller Rovera videre.

— Kunngjøringen fra amerikanerne om at det vil bli flere luftangrep, truer også de sivile. Over en million sivile bor fremdeles i Mosul, som er under kontroll av IS, med mange flere i andre områder rundt. Disse er nå livredde for at det vil bli mer bombing, og at de vil bli drept i forsøket på å frigjøre dem fra IS.

Rovera sier ingen føler seg trygge på at det internasjonale samfunnet ikke bommer på IS-krigerne under bomberaid.

— I løpet av to måneder har det vært flere hendelser hvor irakske luftstyrker har bombet i Mosul og nord for Mosul, og i stedet for IS traff de vanlige sivile som sov i sine hjem eller handlet på markedet. Sist for bare en uke siden da en professor fra Mosul, hans kone og fire barn, to gutter og to jenter, ble drept mens de sov i sitt hjem i et bombeangrep fra irakske luftstyrker, sier Rovera.

Det har ikke lyktes Aftenposten å bekrefte Roveras informasjon om professoren og hans familie.

— De har ingen steder å rømme. De kan ikke flykte østover fordi veiene er stengt, på grunn av bombing og kamper. Derfor er de sittende fast der og livredde.

Rover ber nå på vegne av Amnesty om at irakske og amerikanske styrker, når de gjennomfører luftangrep, «tar absolutt alle forholdsregler for å forsikre seg om at vi ikke får se en repitisjon av de sivile tapene som nylig kom etter de irakske myndighetenes bomberaid, eller som da USA sist var i Irak».

— Dette er noe det ikke snakkes om i det hele tatt, men burde tas med i beregningen: Det bor fremdeles folk i IS-kontrollerte områder som er helt alminnelige sivile. De må også beskyttes.

USAs bombing bremset IS

Mandag kveld kom meldingen om at de amerikanske luftangrepene i Nord-Irak har bremset Den islamske statens framrykking mot den kurdiske byen Arbil. De er imidlertid ikke nok til å redusere IS' totale kampevne eller hindre angrep i andre områder, skriver NTB.

Det opplyste den amerikanske generalløytnanten William Mayville på en pressekonferanse i Pentagon mandag.

Se også: Her bombes et mål tilhørende Den islamske staten (IS)

USA innledet sist fredag sine luftangrep mot IS i Nord-Irak. Men ifølge Mayville foreligger det ingen planer om å utvide angrepene.

— Det er ingen planer om å utvide luftangrepene utover de nåværende selvforsvarsaktivitetene, sa generalløytnant Mayville på pressekonferansen.

- Etnisk rensing

Donatella Rovera minner om at det er viktig å være presis i begrepsbruken om konflikten i Irak.

— Her er det viktig å være presis. Dette er ikke et folkemord. Folkemord er et massedrap av mennesker, og IS har ikke gjort dette, folk har fått forlate området. IS har imidlertid satt i gang med etnisk rensing av en sivil befolkning. De tvinger alle til å flykte. Først var det sjiamuslimer fra Mosul og Tal Afar og disse områdene, så de kristne fra Mosul, og nå både kristne og yezidier fra Sinjar. I områder som kontrolleres av IS, er det ikke lenger noen minoriteter igjen. I tillegg har de bortført svært mange mennesker og drept en del. De har en veldig brutal merittliste med tanke på hvordan de går frem. Selv sunnimuslimer som sier seg uenig eller opponerer mot deres praksis, risikerer livet. Ingen er fullstendig trygge overfor IS, sier hun.

Flere falske rykter

- Vi må ikke rapportere ting som ikke har skjedd. Det har kommet meldinger om kriminelle handlinger IS ikke har gjennomført, legger hun til.

Hun viser til at ble det meldt om at IS utstedte ordre om kjønnslemlestelse av alle kvinner og jenter rundt Mosul, noe som viste seg å være et rykte som ikke holdt vann.

— Tidligere ble det publisert rykter om at 100 mennesker ble begravd levende, men det finnes ikke noe bevis for det. Min jobb som etterforsker er å undersøke og bekrefte, det gjelder også for journalister, men ikke alle gjør det. Folk skriver hva som helst på Twitter, og det hjelper ikke situasjonen.

Rovera forteller at det oppsto masseflukt fra Dahuk for fem dager siden på grunn av en Facebook-melding som sa at IS var på vei inn i byen.

— 10.000 mennesker følte seg tvunget til å flykte for ingenting. Jeg og de fleste andre ble igjen i byen, men mange av flyktningene, som allerede var på rømmen, flyktet igjen. De rasket med seg det de hadde og flyktet mot grensen til Tyrkia i frykt for at IS var på vei. Slike rykter fører til mye unødvendig angst, og det viser at det er mange gode grunner til å være presise.

 1. Les også

  ISIL tvinger Vesten tilbake til Irak

 2. Les også

  Italia vil gi kurderne militærstøtte fra EU

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp ved Mosul: – De som flykter, blir mistenkt for å være fra IS

 2. VERDEN

  Assad erklærte seier over IS – men så dukket IS-krigerne opp fra bakken

 3. VERDEN

  Syriske flyktninger til Aftenposten: – Hvis vi ble boende i byen vår, ville vi dø

 4. VERDEN

  Massakrer, likskjending og tvangsflytting - slaget om Mosul er allerede fullt av grusomheter

 5. VERDEN

  Venter intense kamper i gamlebyen i Mosul

 6. VERDEN

  Livredde flyktninger prøver å stikke av i Nord-Syria. De er ofre for en plan som ble lagt da borgerkrigen startet.