Verden

Trump beordrer forsvaret om å opprette en «Space Force»

USA skal etablere en egen romstyrke som en sjette forsvarsgren, sier presidenten.

USAs president Donald Trump sier at han instruerer Pentagon om å opprette Space Force som en sjette forsvarsgren.
  • og NTB
  • Tarjei Kramviken

President Donald Trump har gitt forsvarsdepartementet Pentagon ordre om å etablere en romstyrke som en sjette forsvarsgren.

– Dette er en stor kunngjøring. Vi skal ha luftforsvaret, og så skal vi ha romstyrken. Separat, men likeverdig, sa Trump under et møte i National Space Council.

På engelsk brukte han begrepet «Space Force» for å beskrive den nye forsvarsgrenen. Foreløpig har ikke Pentagon uttalt seg om saken.

Sjette forsvarsgren

Fra før er det amerikanske forsvaret inndelt i hæren, marinen, luftforsvaret, og marinekorpset. I tillegg er kystvakten en militær forsvarsgren, men den er underlagt Departementet for innenlandssikkerhet i fredstid.

Store deler av romvirksomheten har så langt vært luftforsvarets ansvarsområde, i tillegg til den sivile romadministrasjonen NASAs virksomhet.

Ideen har vært diskutert tidligere, og har en viss støtte i Kongressen, selv om forsvarsdepartementet Pentagon, ifølge CNN, har vært skeptisk.

Trump har gjentatte ganger tidligere snakket om at han ønsker å opprette en forsvarsgren som har ansvaret for verdensrommet.

Les mer om

  1. Donald Trump