Verden

Donald Trump viste frem ofre for kriminelle innvandrere. Men statistikken sår tvil om budskapet.

Donald Trump mener mediene ikke forteller sannheten om ulovlig innvandring. Men studier tyder på at de som har tatt seg ulovlig over grensen ikke begår mer kriminalitet enn andre.

Familier som har mistet barna sine som følge av kriminalitet begått av ulovlige innvandrere var invitert til Det hvite hus fredag.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USAs president Donald Trump har fått mye kritikk for å skille foreldre og barn som tar seg ulovlig over grensen mellom Mexico og USA.

Tre dager etter at han kom med en presidentordre som skal endre denne praksisen, er det høyst uklart hva som skjer med de over 2000 barna som alt er tatt fra foreldrene, og hvordan grensemyndighetene skal håndtere dem som kommer til grensen.

Midt i dette kaoset inviterte Donald Trump fredag familier som har mistet barn som følge av kriminalitet begått av innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet. Pressekonferansen blir tolket som et forsøk på å få oppmerksomheten fra all kritikken som har preget den siste uken.

– Dette er amerikanske borgere som er skilt fra sine kjære for bestandig. «For bestandig» er det dere må tenkte på. Vi snakker ikke om en dag eller to. De er adskilt for bestandig, fordi de ble drept av kriminelle ulovlige innvandrere, sa Trump.

 • Trumps innvandringspraksis ble vurdert av Obama. Han brukte fem minutter på å droppe den.
Protester mot Trumps innvandringspolitikk utenfor en katolsk kirke i El Paso i Texas. Det er fortsatt uklart hva som skjer med de 2300 barna som ble skilt fra foreldrene da de tok seg over grensen til USA.

Ifølge Trump blir familiene, som han kaller «angel families» (engle-familier), oversett og glemt av mediene. Mødre og fedre fortalte hvordan deres kjære er blitt drept. En mistet datteren i en bilulykke rett etter at hun var uteksaminert på skolen. Gjerningsmannen, som oppholdt seg ulovlig i USA, har flyktet.

Presidenten refererte fra en rapport som viser arrestasjoner av personer som oppholder seg ulovlig i USA. En studie som tok utgangspunkt i rundt tre millioner lovbrudd over en rekke år, knyttet 25.000 til drap og 42.000 til ran. Han viste til at i løpet av syv år har en kvart million papirløse migranter blitt arrestert og siktet for over 600.000 forhold i delstaten Texas alene.

Our first duty, and our highest loyalty, is to the citizens of the United States. We will not rest until our border … https://t.co/Xq0o3yW8dv

Faktasjekket Trump

Nyhetsbyrået Associated Press har faktasjekket det Trump sa og konkluderer med to ting:

 • Tallene han viser til er riktige. Men nyhetsbyrået mener Trump lar være å fortelle at rundt halvparten av arrestasjonene som ble gjort, dreide seg om brudd på immigrasjonslovene, narkotika eller trafikkreglene.
 • En rekke studier tyder på at innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet ikke begår mer kriminalitet enn andre. Trump stilte spørsmål ved disse. «Det burde han ikke», skriver nyhetsbyrået AP, og viser til studier som viser tyder på at risikoen for lovbrudd er mindre blant papirløse innvandrere enn amerikanske statsborgere. En fersk studie av tidsskriftet Criminology konkluderer blant annet med at «udokumentert immigrasjon øker ikke volden». Det samme gjør en studie fra den liberalistiske tenketanken Cato Institute.

Også The New York Times skriver at Trump ikke har statistikk i ryggen når han knytter kriminalitet til økende innvandring. Avisen viser til et analyse fra 2018 fra 200 storbyområder som viste at kriminaliteten hadde sunket tross økt innvandring.

Andre studier viser at det er lite sammenheng mellom innvandring og kriminalitet.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Immigrasjon
 3. Amerikansk politikk