Tyrkia trapper opp konflikten med USA - amerikanerne avviser all skyld for krisen

Tyrkia øker tollen på amerikanske varer, som svar på det de mener er USAs angrep på deres økonomi. Amerikanske myndigheter avviser at deres sanksjoner har ført til den økonomiske krisen Tyrkia står i.

Visepresident i Tyrkia, Fuat Oktay (t.v.), skriver på Twitter at de nå svarer på «målrettede angrep på vår økonomi».

Myndighetene i Ankara opplyser onsdag at tollen på biler øker med 120 prosent. Tollen på alkohol heves med 140 prosent. Tollsatsen på tobakk øker med 60 prosent. Også importvarer som ris, kull og kosmetikk får økte tollsatser.

Tyrkias økonomi har store problemer, og myndighetene, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, har beskyldt USA for å stå bak.

Visepresident i Tyrkia, Fuat Oktay, skriver på Twitter at skattene er et svar på den amerikanske regjeringens «målrettede angrep på vår økonomi».

Avviser skyld

Amerikanske myndigheter avviser at krisen i Tyrkia er deres skyld:

– De økonomiske lidelsene begynte ikke da vi innførte sanksjonene mot to personer 1. august i år, sier talsperson Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet.

Det var på dette tidspunktet USA iverksatte sanksjoner mot to tyrkiske ministre.

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sier presidenten er frustrert over at Tyrkia ikke løslater amerikanske statsborgere.

Tyrkia svarte med sanksjoner mot flere amerikanske ministre, og fredag svarte USA med å doble tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til det kraftigste kursfallet på tyrkiske lira siden 2001.

Nauert hevder hun har økonomer med seg i påstanden om at «det som skjer i Tyrkia, stikker langt dypere enn USA» og den nye linjen USA har lagt seg på.

Krever løslatelse

Tirsdag tok Nauert og talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, opp temaet rundt den snart to år lange fengslingen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson. Han er tiltalt for å ha hatt kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.

En tyrkisk domstol avviste onsdag en begjæring om å løslate Brunson.

Sen amerikanske pastoren Andrew Brunson har vært fengslet i Tyrkia i snart to år.

Brunson ble nylig overført til husarrest, og saken mot ham skal etter planen innledes 12. oktober.

Sanders sier at Trump er frustrert over at Brunson og andre amerikanske statsborgere i Tyrkia ennå ikke er løslatt.

– Vi kommer til å fortsette å kreve at Tyrkia gjør det som er rett og løslater disse personene, sier Sanders.

Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan har anklaget USA for å stå bak de økonomiske problemene

Boikott

Tidligere tirsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet vil boikotte amerikansk elektronikk som følge av den diplomatiske feiden med USA.

– Vi vil boikotte amerikansk forbrukerelektronikk. Hvis USA har Iphone, så finnes det alltid Samsung, sa Erdogan i en TV-tale.

Mens Iphone fra Apple er et amerikansk merke, er Samsung sørkoreansk.

I en kommentar til dette sier Sanders at USA ikke har noen politiske kunngjøringer relatert til Erdogans uttalelser. Hun legger til at sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde møte med Tyrkias ambassadør Serdar Kilic mandag, der Bolton brakte USAs interesser på bane.