Israel vurderer å gjenåpne grenseovergang til Gazastripen

Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag dersom roen i området opprettholdes, ifølge forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Lørdag forrige uke gjennomførte Israel det mest omfattende luftangrepet på dagtid i Gaza siden krigen i 2014. Bildet er tatt fra palestinsk side etter et av disse angrepene. Etter at våpenhvilen som ble inngått lørdag kveld forrige uke ble brutt, og etter en ytterligere opptrapping denne helgen, har Hamas kunngjort en ny våpenhvile lørdag kveld.

– Hvis i dag og morgendagen fortsetter som gårsdagen, kommer vi til gjenåpne grenseovergangen Kerem Shalom og utvide sonene der fisking er tillatt til det normale, sier Lieberman.

Uttalelsen fra Lieberman kom etter at Hamas, som kontrollerer Gazastripen, natt til lørdag kunngjorde en våpenhvile.

– Takket være innsats fra Egypt og FN har vi kommet fram til en avtale om å vende tilbake til den siste tidens fred mellom Israel og palestinske grupperinger, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhoum natt til lørdag.

Kunngjøringen førte tilsynelatende til en avslutning på denne ukas kraftige opptrapping av konflikten mellom Hamas og Israel. Fire palestinere og en israeler ble drept fredag.

Ingen offisiell bekreftelse fra Israel enda

Israel har ikke offisielt bekreftet at de godtar våpenhvilen. De har imidlertid understreker at de ikke har interesse av noen ny krig med Hamas.

Israel har innført en streng blokade på Gazastripen, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter, brennende ballonger og granater mot det sørlige Israel.

Israelske representanter har understreket at de ikke kommer til å tolerere ytterligere oppskytninger i framtida. Det budskapet gjentok forsvarsminister Liebermann lørdag.

– Gazas beboere må forstå at så lenge ballonger starter branner i Israel, kommer de ikke til å kunne leve som normalt, sa Lieberman, ifølge Haaretz.

– Jeg håper at de neste par dagene blir rolige, la han til.

Mest omfattende luftangrep siden 2014

I flere måneder har det vært store demonstrasjoner på Gazastripen. Siden 30. mars er 132 palestinere drept og 13.000 såret av israelske soldater under protestbølgen langs grensen mot Israel.

I forrige uke gjennomførte Israel de mest omfattende luftangrepene på Gazastripen siden krigen i 2014.

Angrepene ble gjennomført som svar på at raketter og granater er blitt skutt mot Israel fra Gazastripen, og som svar på at drager og ballonger sendes opp fra Gazastripen og faller ned på israelsk side der de forårsaker branner.

I kjølvannet av angrepene inngikk Hamas og Islamsk jihad våpenhvile med Israel lørdag forrige uke. De siste dagenes eskalering brøt imidlertid den. Nå blir det etter alle solemerker gjort et nytt forsøk.

FN: – Må ta et skritt tilbake

FN advarte fredag mot opptrappingen av konflikten, skriver NTB.

– Alle i Gaza må ta et skritt tilbake fra randen av stupet. Ikke i neste uke, ikke i morgen, men umiddelbart, skriver FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, bulgarske Nickolay Mladenov, på Twitter.

– De som ønsker å provosere palestinere og israelere til en ny krig må ikke lykkes, uttaler FN-diplomaten.