Verden

Skal tenne rekordstor motbrann for å slukke skogbrann i Sverige

Skogbrannene i Sverige herjer fortsatt, selv om de er blitt færre i antall. Nå har redningssjef i Dalarna besluttet å påtenne en kontrollert skogbrann for å stoppe spredning av skogbrannen

800 hektar skog skal påtennes for å stoppe skogbrannen i Trängslet i Sverige.

  • Thea Storøy Elnan
    Journalist
  • og NTB
  • Anders Veberg
    Journalist

Dermed blir det den største kontrollerte påtente brannen i Sveriges historie, melder svenske SVT.

Påtenningen skal skje innen en ny hetebølge slår inn over Dalarne i Sverige neste uke. Det har redningssjef Johan Szymanski og Länsstyrelsen Dalarna bestemt.

– Det vi vil med dette er å brenne jorden slik at alt brennbart materiale forsvinner. Når den store skogbrannen kommer til dette området, så er det ingenting mer som kan brennes. Dermed stopper den, sier Szymanski til SVT.

  • Sverige er rammet av de verste skogbrannene siden 50-tallet. Les mer om bakgrunn for saken her.

Varmeste sommeren på 260 år

Skogbranner har herjet i Sverige den siste tiden. Søndag var det over 50 registrerte branner i terrenget ulike steder i landet. Fire av disse er så alvorlige at de ikke kan slukkes uten hjelp fra været, ifølge MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Sverige. Brannen som foregår i Trängslet er en av dem.

– Jeg tror ikke vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men vi snakker om minst 100 millimeter, sier Johan Szymanski, til Expressen.

Han frykter at brannen kan pågå til vinteren. Skogbrannene i Sverige har pågått i flere dager på grunn av tørken.

Søndag kveld er det fortsatt 49 aktive branner ulike steder i Sverige, ifølge SOS Alarm.

SOS Alarm har samlet denne oversikten over aktive branner i Sverige søndag kveld:

Brannen ved Trängslet er spesielt alvorlig på grunn av et skytefelt i nærheten. Søndag ettermiddag sendte svenske Kriseinformation ut en melding om at folk måtte holde seg unna.

Samtidig melder Sveriges meteorologiske institutt at dette er den varmeste sommeren i landet på 260 år.

– Prognosene tyder på at det blir verre forhold tirsdag og onsdag. Vi samler krefter til det, og det er derfor vi trenger å gjøre denne kontrollerte påtenningen nå for å håndtere brannen neste uke. Vi prøver alle tilgjengelige midler nå, sier Szymanski.

Mannskap fra hele verden

Sverige har fått hjelp fra brannfolk fra flere land. Lørdag ble 60 franske spesialister på slukking i ulendt terreng satt inn for å stoppe flammene.

Samme dag ankom 139 brannfolk og 44 kjøretøy fra Polen. Tyskland, Portugal og Litauen, Italia og Østerrike har også bidratt med brannmannskap og utstyr.

Franske vannbombefly på Svegs flyplass. 60 franske brannfolk som er spesialister på slukking i ulendt terreng, settes inn mot de svenske skogbrannene.

De nyeste tilskuddene er 51 brannfolk som ble sendt med busser fra Danmark søndag.

De norske brannfolkene som har meldt seg frivillig til å hjelpe til i Sverige får skryt av svenskene.

En gruppe på fire brannfolk fra Os brannvesen i Trøndelag er blant flere brannfolk fra Trøndelag som gjør en innsats i kampen mot skogbrannene i Sverige. Her er det Henning Nyborg Rian som er i aksjon.

– De norske brannfolkene gjør en kjempejobb. De får sin sektor og der gir de seg ikke før de er helt ferdige med jobben, sier en koordinator fra den svenske fjellredningstjenesten til Aftenposten.

Så langt har Norge bidratt med ti helikopterpiloter og brannvesenet fra Trøndelag-regionen. Egentlig skulle flere av mannskapene dratt fredag, men på grunn av den prekære situasjonen valgte de å bli værende

Les mer om

  1. Brann
  2. Sverige