Verden

Scott Morrison blir ny statsminister i Australia

Finansminister Scott Morrison blir Australias nye statsminister etter en av de mest dramatiske politiske ukene i landets historie.

Scott Morrison blir Australias neste statsminister.
  • og NTB

Det skjedde etter en ny avstemming i Det liberale partiet fredag. Han overtar etter Malcolm Turnbull i det som beskrives som et kupp fra rivaler i eget parti.

Turnbull aksepterte avstemning om statsministerposten etter at et flertall av partiets parlamentarikere skrev under på et brev med krav om avstemning.

Det var tidligere innenriksminister Peter Dutton som satte hjulene i gang torsdag da han varslet at han ville utfordre Turnbull om posten for andre gang på to dager.

Turnbull stilte et krav om at Dutton måtte levere ham et opprop med 43 stemmer fra Det liberale partiets parlamentariske gruppe for at han skulle innkalle til ny avstemming fredag. Da disse ble levert inn klokken 11.30 fredag formiddag lokal tid, ble det innkalt til partimøte kort tid etter.

  • Les også: Bitter avstemning om homofilt ekteskap

Avstemming

Da møtet startet klokken 12.20 ble det først gjort en avstemming om partiet ønsket å bytte ut Turnbull. 45 stemte for, mens 40 stemte mot.

Deretter gikk avstemmingen videre mellom de tre som stilte som kandidater, Dutton, finansminister Scott Morrison og utenriksminister Julie Bishop. Bishop ble i forkant ansett som favoritt, men fikk færrest stemmer. Det sto derfor mellom Dutton og Morrison, og Morrison vant med 45 mot 40 stemmer.

Malcolm Turnbull har den siste tiden slitt med svake meningsmålinger og voksende opprør blant konservative parlamentarikere.

Turnbull sa allerede før møtet at han ikke ville være med på den nye avstemmingen.

Australia har tross økonomisk velstand hatt flere år med politisk ustabilitet og lederkupp siden John Howard i 2007 mistet statsministerposten etter over elleve år. Morrison blir landets sjette statsminister på elleve år.

De siste fire har mistet makten ved å ha blitt utfordret av egne partifeller. I 2015 danket Turnbull selv ut partifellen Tony Abbott. Det neste valget holdes i mai 2019.

Les mer om

  1. Australia