Verden

Shaima så moren og broren dø

GAZA (Aftenposten): - Hun er ikke Hamas, hun er en engel, sier onkelen til Shaima (5), som ble skadet i et luftangrep.

På Shifa-sykehuset i Gaza havner mange av de skadede fra flyangrep. Her Shaima al Masry (5) og tanten Sanah al Masry (39).
  • Kristin Solberg
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Shaima (5) var på vei hjem da det smalt. Hun var den eneste som overlevde, og så sin mor og bror dø.

Nå ligger den lille jenta skadet på Shifa-sykehuset i Gaza by. Hun gråter mye og snakker lite, men noen ganger roper hun etter moren.

Kristin Solberg, Aftenpostens korrespondent i Midtøsten.

«Hun er hjemme», pleier tanten og onkelen som har stått ved sykehussengen de siste to dagene, å si.

50 fatale meter

Slik forteller Shaimas onkel Fadel al-Awda (38) historien om det som skjedde:

Det var onsdag i 11-tiden, og Shaima, boren Ibrahim (14), søsteren Asil (17) og deres mor Sahar (40) var på vei hjem etter et besøk hos morens søster. Det var ikke langt å gå, cirka 50 meter. Men like at de hadde gått ut av døren, ble de truffet i et luftangrep. Fetteren Amjad (25) så hva som skjedde, og løp ut for å hjelpe. Så ble de truffet igjen. Fetteren, moren og broren døde momentant. Shaima og søsteren ble fraktet til sykehuset.

— Shaima var ved bevissthet. Hun skrek etter moren, hun skrek etter faren, sier onkelen.

Søsteren døde dagen etter.

Les også:

Les også

Nesten en hel familie drept i eget hjem

Mange barn

Shaima er en av mange barn som ligger på Shifa-sykehuset, skadet i israelske luftangrep.

— Det som er forskjellen i dette angrepet på Gaza, er at det er flere barn enn tidligere som er rammet, sier Sobhi Skaik, medisinsk direktør ved sykehuset.

Ifølge Gazas helsedepartement er nå over 101 personer drept siden «Operation Protective Edge» startet tirsdag morgen. 22 av disse er barn. Over 700 er skadet. En talsmann sier at «70 prosent» av de drepte og skadede er barn, kvinner og eldre.

Les også:

Les også

Full krig eller forsoning? Det er opp til disse seks

Bestevenner

På Shifa-sykehuset ligger fetterne Kenan Hamed (5) og Noor Hafez Hamed (5). De var bestevenner, og gikk sammen på førskole. De lekte sammen da familien ble truffet fra luften under en familiemiddag utendørs i Bait Hanoun nær den israelske grensen onsdag kveld. Kenans far og 21-årige søster døde.

Maryam al-Masry

— De hadde fortsatt sand på hendene etter leken da de ble fraktet hit, sier Kenans bestemor Amal Mahmoud Hamed (55). Her er 8-årige Maryam al-Masry som ligger i koma på intensivavdelingen etter at naboens hus ble truffet i et luftangrep. Her er Sohaib Shalat (2), også han i koma, som legene sier ble gravd frem fra ruinene etter et angrep som drepte faren og broren.

— Vi gjenopplivet ham da han kom, og vi lyktes med det. Men han har hodeskader. Og vi risikerer at hjertet hans stanser, sier legen Ahmed Jarour.

Raketter mot Israel

Israelske myndighetene sier militæraksjonen mot Gaza handler om å stanse de mange rakettene som skytes mot Israel fra Gaza. IDF sier at de har palestinske militante som mål, og at de rammer hus der militære aktiviteter foregår. De anklager Hamas for å bruke sivile som menneskelige skjold.

Sohaib Abu Chalat (2) ligger på intensivavdelingen. Han ble gravd frem fra ruinene etter et angrep som drepte faren og broren.

Ifølge IDF ble det avfyrt 44 raketter fra Gaza mot Israel mellom midnatt og klokken to lokal tid fredag, deriblant mot Tel Aviv. 11 av rakettene ble avskåret og skutt ned av rakettforsvarssystemet Iron Dome. Én traff en bensinstasjon i Ashdod og forårsaket «stor ødeleggelse». IDF sier at over 570 raketter er skutt mot Israel fra Gaza de siste tre døgnene.

Ingen israelere er drept eller hardt skadet, men flere er blitt lettere skadet på vei til bomberommene.

En israelsk regjeringskilde sier til The Times of Israel at militæraksjonen mot Gaza vil fortette å øke i intensitet. Han sier også at tilbudet om å forhandle frem en våpenhvile mellom Israel og de palestinske gruppene er «for øyeblikket ikke relevant, ettersom Hamas fortsetter å skyte raketter mot israelske innbyggere»

«En engel»

Legene lappet sammen Shaimas magesekk, tarmer, milt og lever i en operasjon som varte i tre dager. Nå er hun ute av intensivavdelingen, men hun må kanskje opereres igjen.

— Hun pleide å like å leke med lekene sine. Hun er ikke Hamas, fortsetter han.

— Hun er en engel.


Følg Kristin Solberg på twitter: @solbergkristin