Verden

Stemmefusk sikret prorussisk flertall i Krims parlament

Russere vokter fortsatt den ukrainske militærbasen Perevalnoe. På innsiden av muren titter de beleirede ukrainske soldatene ut.

Parlamentsmedlem Nikolaj Sumulidi stemte for at Krim skulle avholde en folkeavstemning om russisk tilknytning. Det viser det offisielle avstemningsregisteret. Problemet er at han ikke var der.

  • Per Kristian Aale
  • Jan T. Espedal
    Fotograf

READ THE STORY IN ENGLISH HERE

Klokken 04:30 om morgenen torsdag forrige uke stormet flere titalls maskerte soldater med kalasjnikovgeværer regionalforsamlingen på Krim. Da solen steg opp, vaiet den russiske trikoloren over parlamentsbygningen i Simferopol.

Russlands president Vladimir Putin hevder at han ikke har planer om å annektere Krim, men at befolkningen må få lov til å bestemme selv.

Aftenposten har intervjuet et 10-tall av representantene i regionalforsamlingen, i tillegg til en rekke sentrale aktører og øyenvitner. Det viser at det langt fra er folkeviljen som nå rår på Krim.

Ble oppringt

Klokken var så vidt passert ni om morgenen torsdag forrige uke da Sumulidi fikk en telefon.

Nikolaj Sumulidi, parlamentsmedlem på Krim, står registrert med prorussisk stemme i referatet fra skjebnemøtet om halvøyas fremtid. Men han var ikke til stede.

Han fikk beskjed om å komme seg så raskt som mulig til parlamentet. Hvis ikke ville det bli verst for ham og familien. Sumulidi slang på røret. — Jeg hadde ingen planer om å dra. De siste månedene ble det mer og mer tydelig hvilken retning dette bar, forteller han til Aftenposten.

I uke etter uke er det blitt hevdet på russiske TV-stasjoner at antisemitter og nynazister er på fremmarsj i Ukraina. De angriper etniske russere. De nye makthaverne i Kiev er fascister.

100 militære kjøretøyer på vei mot Krims hovedstad:

Kvinner reiste rundt

TV-kanalene viste innslag fra en rekke ukrainske byer med damer som gråt og fortalte at de var blitt banket opp fordi de snakket russisk.

Like etter startet store prorussiske demonstrasjoner. Senere viste det seg av det var de samme to damene som reiste fra by til by, og flere medier avslørte at mange av demonstrantene ble busset inn fra Russland.

Les også:

Les også

Da musikken stopper, samles de russiske flaggene inn. Få minutter senere er plassen nesten tømt for folk.

Lukkede dører

Etter noen uker med demonstrasjoner, inntok de maskerte soldatene parlamentet i Krim. De folkevalgte som ble innkalt, ble ransaket og fratatt mobiltelefonen.

Deretter ble de ført inn i forsamlingssalen. Ingen journalister fikk slippe inn. Bak lukkede dører — mens soldatene sto og passet på med geværene - sparket de regjeringen, utlyste folkeavstemning om uavhengighet fra Ukraina og de valgte Sergej Aksionov til statsminister.

Ved valget i 2010 fikk Aksionovs parti, Russisk enhet, kun 4 prosent av stemmene og tre av 100 representanter.

Russiske kosakker holder vakt foran parlamentsbygningen i Simferopol på Krim.

For få til stede

Det må minst være 51 representanter til stede for at regionalforsamlingen i det hele tatt skal kunne stemme. Den nye regjeringen hevder at 61 representanter stemte for å utlyse folkeavstemning.

Aftenpostens undersøkelser viser imidlertid at det kun var 36 representanter til stede.

— Registreringssystemet som forteller hvem og hva vi har stemt, viser at jeg stemte. Men jeg var ikke der. Det var heller ikke et stort flertall av mine kolleger, fremholder Sumulidi.

Heller ikke parlamentarikeren Irina Kljujeva var der, men registreringssystemet viser at også hun stemte.

- Jeg ville ikke dra fordi jeg visste hva som ville skje. Det var kun prorussiske representanter som var der, og det var langt under 50 representanter. Med andre ord var det ikke mulig å avholde en avstemning, sier hun til Aftenposten.

Det avviser Russisk enhet.

— Det var folket som bestemte at vi trengte en ny regjering og folkeavstemning. Det er vår vilje, ingen presser oss, sier Dmitrij Polonskij, nestleder i partiet.

Les også:

Les også

- Russland er et autoritært regime, ikke noe demokrati

Ba Russland gripe inn

Kun 36 timer etter at Aksionov ble ny statsminister, erklærte han at han personlig er sjef for politiet og sikkerhetstjenesten. Han ba også Russland om å intervenere for å beskytte Krim. Bare to timer senere ba Putin om Dumaens tillatelse til å kunne invadere Ukraina, noe han umiddelbart fikk.

Tusenvis av maskerte soldater strømmet inn på Krim. De tok kontroll over flyplasser, jernbanestasjoner og andre viktige knutepunkter. I tillegg omringet de ukrainske militærbaser. Russiske marinefartøyer stengte inne ukrainske militærskip.

Putin hevdet at soldatene var «lokale selvforsvarsgrupper» — ikke russiske - men Aftenposten fikk bekreftet fra utallige av de maskerte soldatene at de var fra Russland.

Borgervern

Soldatene fikk hjelp av tusenvis av selvoppnevnte borgervernere, og russiske kosakker begynte å vokte parlamentet og regjeringsbygget i Simferopol.

— Dette er et velregissert kupp. Jeg nektet å delta i avstemningen fordi den er ulovlig, sier parlamentariker Refat Tsjubarov som også er leder for krimtatarene.

Torsdag vedtok Krim-parlamentet å bryte med Ukraina, og det fremskyndet en folkeavstemning om tilslutning til Russland til 16. mars. Dagen etter ble den røde løperen rullet ut for Aksionov i Moskva. Ledelsen i den russiske nasjonalforsamlingen sa at Krim er velkommen til å bli en del av Russland hvis folket sier ja.

Det er så langt det sterkeste signalet om at Russland kommer til å annektere halvøya.

Les også:

Les også

750.000 krimtatarer ble forvist fra Krimhalvøya av Stalin. Nå er frykten tilbake hos mange av dem som ble igjen.

— Avgjort for lengst

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har forsøkt å sende observatører til Krim, men de er blitt stoppet flere ganger av bevæpnede soldater. Andre internasjonale utsendinger, deriblant fra FN, er blitt regelrett jaget vekk.

- Resultatet av folkeavstemningen er avgjort for lenge siden. Da passer det dårlig med internasjonale observatører som undersøker hva som faktisk skjer, sier Sumulidi.

Han mener at det ikke er mulig å avholde en folkeavstemning om bare en uke, og at man knapt rekker å trykke stemmesedler.

— Hvordan kan man avholde et fritt og rettferdig valg når tusenvis av tungt bevæpnede soldater okkuperer Krim?