Verden

Abid Raja reagerer kraftig på kinesisk dødsdom: – I dag er det Canada, i morgen kan det være oss.

Venstre-topp oppfordrer «alle siviliserte land» til å ta avstand fra dødsdommen mot canadiske Robert Lloyd Schellenberg. UD kaller saken «beklagelig».

Abid Raja (V) ber norske myndigheter sende klar beskjed etter at en canadisk statsborger ble dømt til døden i Kina i helgen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Kom tilbake om en time, sa dommeren til de rundt 50 tilhørerne i rettssalen i den kinesiske kystbyen Dalian.

Og det var akkurat så lang tid det tok før dommen mot Robert Lloyd Schellenberg var klar. Den canadiske 36-åringen ble dømt til døden for å ha forsøkt å smugle 222 kilo amfetamin fra Kina til Australia.

Vekker oppsikt

Nå må kinesisk høyesterett vurdere dommen. I Kina henrettes dødsdømte innen syv dager etter at høyesterett har gitt grønt lys.

Det er første gang en person fra Nord-Amerika er dømt til døden i Kina i moderne tid. Dommen har vekket stor oppsikt av flere årsaker:

 • Schellenberg ble dømt samtidig som Kina og Canada krangler om skjebnen til Meng Wanzhou, finansdirektøren i den kinesiske telegiganten Huawei. Meng ble arrestert i Vancouver i desember og risikerer å bli utlevert til USA, der hun er mistenkt for banksvindel.
 • Dødsdommen falt etter en svært kort ankesak der påtalemyndigheten, ifølge Schellenbergs advokater, ikke la frem noen nye beviser mot ham. 36-åringen ble dømt til 15 års fengsel i desember, en dom han umiddelbart anket. Selv bedyrer han sin uskyld.
i was told more than a week before the news Schellenberg was to be retried that the authorities were planning to se … https://t.co/L7DfrahsQ5

Vil du vite mer om Huawei-direktøren som ble arrestert i Canada? Da bør du høre på denne episoden av Aftenposten-podkasten Forklart:

Raja: – Norge må gi klar beskjed

Mange Kina-eksperter anser dødsdommen som en klar reaksjon på arrestasjonen av Huawei-sjefen. «Dødstrusseldiplomati», er uttrykket professor Donald Clarke ved George Washington-universitetet bruker i et blogginnlegg om saken.

– Det er all mulig grunn til å mistenke at Kina bruker Schellenberg som en menneskelig sjakkbrikke for å presse Canada til å løslate Meng Wanzhou, skriver Clarke, som spesialiserer seg på det kinesiske lovverket.

Robert Schellenberg ble dømt til døden i Kina på mandag.

Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, reagerer også kraftig på dødsdommen.

– Denne utviklingen vi er vitne til, er dypt bekymringsfull og noe alle siviliserte land bør ta entydig avstand fra. Også Norge bør sende klar beskjed hvor vi ber Kina snu, og vi må stå opp og stå skulder ved skulder med vår tradisjonelle allierte Canada, sier han, og legger til:

– Vi bør ikke svikte verdier vi ønsker å være bekjent av. I dag er det Canada, i morgen kan det være oss. Står ikke vi opp for noen, vil ingen stå opp for oss heller.

Les også

Canada advarer mot å reise til Kina etter dødsdom

Kinesiske jurister kritiserer dommen

Dommen mot Schellenberg har skapt reaksjoner også blant flere kinesiske jurister.

– Denne dommen vekker en mistanke om at rettsvesenet i Kina kun er et politisk verktøy, noe som svekker den internasjonale anseelsen av Kina som et land styrt etter rettsprinsippene, skriver Zhang Jiawei, en jusprofessor ved Tsinghua-universitetet i Beijing, i et innlegg på den kinesiske mikrobloggtjenesten WeChat.

Også Canadas statsminister, Justin Trudeau, reagerer kraftig.

– Det vekker ekstrem bekymring for oss, som det burde gjøre for alle våre internasjonale venner og allierte, at Kina har valgt å begynne med en vilkårlig implementering av dødsstraff, sa han mandag.

Les også

Kinas offisielle frimerker for 2019 avslører en av myndighetenes største bekymringer

Kinesisk avis: Canada virker å ha blitt forhekset

Forholdet mellom de to landene er blitt gradvis verre etter at Meng ble arrestert, ikke minst fordi Kina like etterpå arresterte og fengslet to canadiere – eksdiplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor – uten at de ble formelt siktet for noe.

Selv benekter kinesiske myndigheter at dødsdommen mot Schellenberg har noe med politikk å gjøre. I en lederartikkel i den statlige avisen Global Times anklages canadiske myndigheter for å være «forhekset», og kinesisk UD advarer nå sine borgere mot å reise til Canada.

Canadas allierte, derimot, har i stor grad vært tause om saken. På spørsmål om hvordan Norge stiller seg til Trudeaus oppfordring, svarer UD-statssekretær Audun Halvorsen (H) slik:

– Dommen mot den canadiske statsborgeren er beklagelig. Vi oppfordrer alle land til å avskaffe dødsstraff, noe vi sist gjorde overfor Kina i FNs menneskerettighetsråd i november 2018, sier han.

Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenrikskomiteen på Stortinget, har følgende kommentar:

– All bruk av dødsstraff er bekymringsverdig og noe jeg forventer utenriksministeren sier tydelig fra hva vi mener om, enten det er USA eller Kina.

Les mer om

 1. Kina
 2. Dødsstraff
 3. Canada
 4. Justin Trudeau