Verden

Svenske boligparadiser ble forvandlet til festninger

GÖTEBORG/OSLO: Da boligkrisen herjet i Sverige ble det bygd forsteder med idylliske mål om et rikt indre liv og vern mot omverdenen.

Forstaden Bergsjö utenfor Göteborg er tegnet som en grønn idyll der området er omkranset av boliger og veiene går på utsiden. Nå er det omtrent umulig for politiet å komme seg inn på området, fordi alarmen går umiddelbart når de nærmer seg og fordi de har begrensede retrettmuligheter om noe går galt. Når Hovin-byen med 100.000 boliger nå skal bygges, minner oslopolitiet om hvor viktig utformingen av et område er. Ane Hem

 • Frode Sætran

I dag fremstår disse boligområdene som nær sagt uinntagelige festninger for politiet, hvor parallellsamfunn med kriminalitet og ekstremisme har sin grobunn.

Aftenpostens team: Fra venstre Frode Sætran, Einar Haakaas og fotograf Stein Bjørge.

ABC for "Arbete – Bostad – Centrum" er et sentralt begrep i svensk byplanlegging. Det er lite som minner om arbeid i de seks utsatte bydelsområdene i Göteborg i dag. Arbeidsledigheten er skyhøy, særlig blant ungdom.

Bydelene er åsted for 24 uoppklarte drap:

Les også

Byen er på størrelse med Oslo - og har hatt 250 skyteepisoder siden 2013

— Dette må vi ta lærdom av her i Oslo. Vi har ikke boligområder som ligner på disse i dag, men byplanlegging er viktig for å hindre utvikling av geografiske parallellsamfunn, sier visepolitimester Sveinung Sponheim.

Idé: Lukket idyll

Det ble bygd omtrent én million boliger i Sverige fra 1965–1975. Mange steder var det preget av den såkalte SCAFT-planen utviklet ved Chalmers tekniske høgskole i Göteborg. Boområdene skulle ha en indre grønn sone uten trafikk. Boligblokkene ble ofte bygd i en beskyttende sirkel rundt en indre sone og biltrafikken var ført utenom. Eneste tilgang til det indre beskyttede rom var gangtunneler.

Rundt 130 fremmedkrigere i Syria er rekruttert fra bydelene:

Les også

Frykter det kan smelle i Sverige 

I denne lukkede idyllen skulle barna gå på skole og leke. For de voksne var det et senter, og gjerne tilgang til T-bane. Flere av de boområdene som i dag stemples som risikoområder for kriminalitet og parallellsamfunn er utformet etter denne ideen.

Praksis: Lukket festning

OPT_ta5251b6_doc6pdy7vmidrs1akvx9d0e_doc6pdzmyqmurl14eg0od0e-x0ynRruNk2.jpg ADAM IHSE / TT

I dag ser politiet helt annerledes på områdene som skulle bli boligparadiser –trygge mot verden utenfor. I rapporten «Utsatta områden–sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade hendelser» slås det fast at disse områdene oppfattes som lukkede. I tillegg kommer at de er preget av kriminalitet, parallellsamfunn og at det blant beboerne er skepsis til politiet.Mona Sahlin leder for det nasjonale arbeidet mot voldelig ekstremisme i Sverige:

Les også

- Segregeringen i Sverige er farlig

Politiarbeidet er vanskelig i Göteborgs utsatte bydeler. Blant annet fordi alarmen går umiddelbart når politiet nærmer seg. Samtidig kan politiet oppleve å ha reduserte retrettmuligheter i hvis noe skulle gå galt.

Hemmelig politirapport:

Les også

Barn bærer våpen og kriminelle opererer fritt i Sveriges farligste nabolag

— Utformingen av disse boområdene, og hvordan de fungerer i dag er interessant, sier seniorrådgiver hos Oslo-politiet, Ingjerd Hansen.

Hun deltok nylig på Stortingets religionsfrihetsgruppes høring og fremhevet boligplanlegging for å motvirke radikalisering.

Ingen ikke-områder

Oslo-politiet opplever ikke noe tilsvarende som politiet i Sverige med såkalte "no go"-områder, ifølge visepolitimester Sveinung Sponheim.

OPT_file6odyf0ra5w8u9ttele6_doc6pcfpgj0l9kbjy8kd0f_doc6pdf1wk2hdfy1x8jd0e-p_lHKrtYv3.jpg Åserud, Lise

— Det finnes nok noen tilløp til parallellsamfunn i Oslo også, men vi blir aldri hindret adgang til noen områder. Så langt kan vi komme langt med å bygge tillit. Når det gjelder skyting på åpen gate greide vi jo å løse konflikter mellom gjengene her ved å gå inn med tiltak etter skytingen på Aker brygge, sier han.Her er moralpolitiet i Oslo:

Les også

- Grønland er mer muslimsk enn Marokko

Hovin-byen

Sponheim minner om at det nå skal bygges mange titalls tusen boliger i Hovin-byen.

— Det er viktig at man tenker over utformingen av området og hvilke følger selve den fysiske utformingen kan få. Selv om vi ikke har slike boligområder som de svenske i dag, må vi sørge for at vi ikke får et slikt problem, sier visepolitimesteren.

Sponheim mener det er vanskelig å sammenligne Oslo med Göteborg.

— Vi er ikke i nærheten av å ha sånne tilstander her, heldigvis.

Kripos om migrasjonsstrømmen:

Les også

- Nei, vi har ikke full kontroll

113 samtaler i fjor

Ifølge Sponheim har de i flere år tenkt annerledes for å være i forkant av blant annet radikaliserte miljøer.

— Vi prøver en positiv tilnærming. I fjor hadde vi 113 bekymringssamtaler etter varsel om mulig radikalisering. Når det kommer inn meldinger, tar vi kontakt med foreldre.

Han mener det også er viktig at de har tett dialog med moskeene.

— Det er viktig at vi ikke er naive, fordi ting kan skje raskt med en person i prosessen fra å være en vanlig borger til å bli radikalisert, sier Sponheim.

Göteborgs ordfører til Aftenposten:

Les også

- Vi har vært for naive

 • Aftenposten i Södertälje: Vi bor alle i samme by, men ikke i samme verden
  Forsker mener segregerte boområder er tikkende bomber:
Les også

- Debatt om innvandring er tabu i Sverige

Forsker mener svenskene er så redde for å diskriminere at det er ødeleggende:

 1. Les også

  - Integreringspolitikken er mer styrt i Norge

OPT_frise_2_doc6p9xzs1ex8xa3b54d0g-SFONsK6cDH.jpg Bjørge, Stein

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Parallellsamfunn

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk politi skulle ta tilbake kontrollen over lovløse områder. To år senere er situasjonen blitt enda verre.

 2. VERDEN

  Politiets granskere skulle undersøke innsatsen i Sveriges tøffeste områder. Konklusjonen var nedslående.

 3. VERDEN

  Åtteåring ble drept i håndgranat-angrep i Göteborg - politiet frykter hevnaksjoner

 4. KULTUR

  Den siste bølgen av migranter fra 2015 kan bli sittende fast på bunnen av det svenske samfunnet. Det er ikke nok lavterskelarbeid til dem.

 5. VERDEN

  Politiet frykter hevnangrep etter håndgranatdrap på åtteåring i Göteborg

 6. NORGE

  Politiet anbefaler bekymringssamtaler, men tok ikke kontakt med terrorsiktede