Verden

Høyreradikale i Göteborg: - Vi går så langt som nødvendig

GÖTEBORG/OSLO: - Islamske ekstremister aktiviserer høyreekstreme, som aktiviserer antifascistene, sier Ulf Boström i Göteborg-politiet.

Viktor Melin (t.v.) og Simon Engelin er aktive medlemmer i Svenska motståndsrörelsen, som ifølge eksperter teller flere hundre militante høyreekstremister. Foto: Stein Bjørge

  • Frode Sætran

Aftenposten i Göteborg: Frode Sætran, Einar Haakaas og Stein Bjørge (foto).

Viktor Melin og Simon Engelin er aktivt engasjert i Svenska motståndsrörelsen, en del av en nordisk hvit makt-allianse. Flere av medlemmene er dømt for grov vold, det bekrefter pressesekretær Fredrik Milder i det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo. Også Melin har voldsdommer på rullebladet.

Mens tidligere grupper stort sett har endt opp med å krangle seg imellom, ser denne alliansen ut til å fungere. Men verdisynet er det stort sett det samme. De vil sette en umiddelbar stopp for all innvandring. Alle som ikke er av nordeuropeisk etnisitet skal repatrieres så fort som mulig, "på en så human måte som mulig".

— Demografisk trussel

Aftenposten møter dem på en kaffebar i Centralstationen i Göteborg. De to mennene reiser seg da vi kommer, og rekker frem hendene for å håndhilse før de setter seg ned igjen i hver sin lenestol, sittende med ryggen mot veggen i et hjørne av lokalet. Kaffen er svart, det er også deres syn på den svenske fremtiden.

OPT_goteborg_33_doc6p7cjva4i1j1jt8ph117_doc6pg51focluwax35izy-CkO8IkUWvB.jpg Foto: Bjørge, Stein

— Vi står overfor en demografisk trussel, åpner Viktor Melin før han umiddelbart etterpå gjør det klart at mediene har mye av skylden. Eller rettere sagt – dem han mener står bak: Sionistiske maktgrupper som styrer hva mediene skal formidle.

Borgervern

Etter et par avklaringer og å ha smakt på kaffen roer det seg, mennene slapper av og Viktor Melin forteller at han befinner seg midt i en rettsprosess med sin norske arbeidsgiver fordi han ifølge egen forklaring fikk sparken da han sto frem i svenske medier om den siste aksjonen han var en del av.

Det var i februar, da han og flere likesinnede gikk til Kungälvs offentlige badehus, betalte inngangsbillett, gikk inn og trakk på seg grønne T-skjorter med påskriften "Trygghetsvärd" på ryggen og begynte å vokte på badegjestene.

— Det var for å forebygge trakassering og overgrep mot unge jenter, slik det hadde vært en del av på flere badehus den siste tiden. Vi tillater ikke at slikt skjer og vil arrangere tilsvarende aksjoner i fremtiden, sier Melin. Arbeidskonflikten ønsker han ikke å snakke om.

1. mai-tog

Simon Engelin forbereder neste seanse, det er et 1. mai-tog der parolen er "Kamp mot storfinans og folkeforrædere". De er alltid forberedt på fysiske konflikter når de er ute.

OPT_goteborg_11_doc6p7cjk3686obhxai118_doc6pg51m8iqp0heha28r3-uOI02sMob2.jpg Foto: Bjørge, Stein

— Men siden i fjor sommer er vi blitt møtt med en mye større aksept i det svenske samfunnet, sier han. De mener det kommer av svenske myndigheters håndtering av flyktningkrisen. - Dette er mennesker i nød som trenger hjelp, betyr ikke det noe for dere?

— Men vi kan jo ikke bare åpne grensene og si velkommen til alle. Det er jo til enhver tid flere mennesker på flukt i verden enn det bor mennesker i Norden, sier Melin.

Flyktninghjelpen regnet ut at det i fjor var 59,5 millioner mennesker på flukt i verden. I Norden er det i underkant av 27 millioner innbyggere.

— Når det er så mange unge, sterke menn som kommer til Europa må de ha etterlatt svakere familiemedlemmer hjemme i en situasjon de selv beskriver som livsfarlig og håpløs. Det står mer respekt av dem som kjemper der de bor, mener Engelin.

Rundt 130 fremmedkrigere fra Göteborg:

Les også

Frykter det kan smelle i Sverige

— Flere viser skepsis

Jakob Ravndal_doc6my4mdemsu81hexwheg5.jpg Foto: Privat

Jacob Aasland Ravndal er doktorgradsstipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han er kritisk til påstanden om økende aksept.— Det vil jeg ta med en klype salt! Høyreekstreme har alltid hatt et ønske om å fremstille seg som at de er i ferd med å oppnå et snarlig gjennombrudd, sier Ravndal.

— Jeg tviler på at det er slik at stadig flere svensker støtter den revolusjonære politikken de står for. Men det stemmer nok at det nå er flere som tør å vise skepsis til innvandringspolitiske spørsmål enn tidligere, sier Ravndal.

— Jeg ønsker ikke å angi noe antall, men det er på det rene at det er mange ganger flere militante høyreekstreme aktivister i Sverige enn i andre nordiske land, sier han.

Økende nettaktivitet i Norge

OPT__E3A1397_doc6p3ns9qfkp4xvr5r8g6_doc6p7ravjnzox1f3681zy-zMuewmxXZn.jpg Foto: Stenersen, Tor

I det nyopprettede Senter for ekstremismeforskning på UiO, sitter leder Tore Bjørgo og jobber for å få lov å forske på ekstremistene i Norge.— Det høyreekstreme miljøet i Norge har dårligere ledere enn de har i Sverige, dessuten rammes nordmennene hardere om myndighetene griper inn mot dem, i og med at de er langt færre enn sine svenske venner. Men vi har registrert en kraftig økende aktivitet blant norske høyreekstreme på nettet i løpet av det siste året, sier Bjørgo.

— På gatenivå får imidlertid nordmennene ikke til så mye. Vi har Pegida som er delt opp i to og Odins soldater som er delt opp i tre. Bemerkelsesverdig er det også at mange av de sistnevnte er kjente kriminelle. Nordmennene dominerer mest i kommentarfeltene på nettet. De som ser ut til å holde det gående er Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) og Stopp islameringen av Norge (SIAN), sier Bjørgo.

- Demper innvandringskritikk

I en kronikk i Aftenposten skrev Ravndal og hans forskerkollega Johannes Due Enstad at en rekke svenske journalister og intellektuelle ser det som sin oppgave å begrense oppmerksomheten rundt innvandringskritiske stemmer og at innvandringskritiske bøker sables ned som rasistiske:

"Det er grunn til å tro at slik aggressiv stigmatisering av uønskede holdninger ikke resulterer i at de forsvinner. Snarere henvises innvandringsmotstanderne til alternative, ofte mer radikale, og i verste fall voldelige kanaler for protest. For en innvandringsmotstander på jakt etter et radikalt alternativ, finnes dette i den høyreekstreme undergrunnsbevegelsen. I Sverige har denne vist seg å være både større, bedre organisert og mer bærekraftig enn sine nordiske søsterbevegelser."

— At det er flere som søker til de militante høyreekstreme i Sverige enn her i Norge, tror jeg delvis skyldes at innvandringskritiske partier inntil nylig har hatt svært lite gjennomslag i Sverige sammenlignet med Norge. Men dette er en oppfatning jeg er blitt kritisert for, sier Ravndal.

- Nytt ordskifteklima

Migrasjonspolitimann Ulf Boström i Göteborg sier at det offentlige ordskiftet i Sverige er endret etter at statsminister Stefan Löfven innførte grensekontroll i januar og særlig etter at den svenske boligministeren Mehmet Kaplan tidligere denne måneden gikk av etter avsløringen der han sammenlignet israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder.

— Det er et helt annet klima nå, jeg kan godt forstå at de høyreekstreme tolker det som økende aksept. Men de er fortsatt den samme marginale minoriteten, alle ekstremistene er minoriteter i det svenske samfunnet. Problemet vil oppstå hvis samfunnet tillater dem å bli mange flere. Ekstremister aktiviserer hverandre, islamske ekstremister aktiviserer de høyreekstreme som aktiviserer antifascistene. Høyreekstremister kan ofte vite lite om islam og kan finne på å gå løs på enhver muslim som de synes ser ut som en islamist. De er jo dessuten innvandringsmotstandere generelt. Der ligger det en fare, sier Boström.

- Så langt som det trengs

Viktor Melin og Simon Engelin blåser i alle hornene de har for å akkompagnere sitt eget verdenssyn.

— At vi får segregerte samfunn er fordi det ligger menneskets biologi å samle seg i grupper som ligner oss selv. At vi som svensker skal tvangsblandes med mye større folkegrupper, er i strid med FNs konvensjoner om minoriteter. Israel får ta ansvar som eneste demokrati i Midtøsten og ta imot flyktningene fra nabolandene sine. - Hvor langt er dere villige til å gå for å nå målene deres?

— Vi går så langt som det trengs.

- Omfatter det vold?

— Hvor langt vil du gå for å verne familien din?

I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen gjenga vi Melin og Engelins påstander om at de ikke var dømt. Det riktige er at Melin er dømt for vold flere ganger, sist i 2013. Engelin er bøtelagt for å ha vært i besittelse av tåregass.

Les mer om

  1. Parallellsamfunn