Hevder «Jack the Ripper» er identifisert. Forskermiljøet reagerer kraftig.

Rettsmedisinere mener de har «Jack The Rippers» identitet. Men forskere og eksperter slakter DNA-analysen.

Det er denne kniven «Jack the Ripper» skal ha brukt til å ta livet av minst en av kvinnene som døde da drapsbølgen inntok London på slutten av 1880-tallet. Kniven er utstilt ved et museum i London.

Testresultatene om «Jack The Rippers» identitet ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Forensic Sciences, skriver CBS News.

Det er forskerne Jari Louhelainen ved Liverpool John Moores University, og David Miller ved University of Leeds, som står bak det de hevder er en ferske avsløring om en av Englands mest notoriske drapsmenn.

«Jack the Ripper» drepte minst fem kvinner i London over en kort periode på slutten av 1880-tallet, og ble mistenkt for enda flere kvinnedrap. Gjerningsmannen ble altså aldri tatt.

I 2006 ble denne tegningen publisert av britiske Channel 5 Broadcasting. Tegningen viser hvordan «Jack the Ripper» kan ha sett ut, og er gjort med utgangspunkt i uttalelser fra vitner som mener de har sett ham.

Analyserte flekker på et silkesjal

Forbes Magazine skriver at forskerne har gjennomført en analyse av DNA-materiale hentet fra et silkesjal som ble funnet i tilknytning til ett av ofrene, Catherine Eddowes. Hun ble drept i London over 130 år siden.

På silkesjalet ble det funnet flekker som forskerne mener kan være blod og sæd. Analysen av disse flekkene konkluderer med at det er den polske frisøren Aaron Kosminski, på det tidspunktet 23 år gammel, som kan være «Jack the Ripper».

Kosminski var for øvrig politiets hovedmistenkte da etterforskningen ble gjennomført på 1880-tallet. Han døde på et mentalsykehus i 1919.

Drapene som skjedde i London på den tiden ble utført slik at politiet mente drapsmannen hadde en viss medisinsk innsikt, om ikke kirurgisk erfaring. Drapsmannens utspekulerte metoder og mystikk har gjort ham til en tilbakevendende karakter i britisk kriminallitteratur.

Les også

Kan kunstig intelligens gi oss værvarsler langt frem i tid? Neste test: sommervarselet.

Tviler på bevis og teknikk

Louhelainen og Miller hevder at DNA-analysen er den «mest systematiske og mest avanserte analysen noensinne» når det gjelder drapene.

Samtidig er det flere som er kritiske til analysen, og påpeker at informasjonen først ble publisert allerede i 2014. I September i 2014 skrev Aftenposten en artikkel om dette, og også den gang ble Aaron Kosminski utpekt drapsmannen.

Genetikk-ekspert Adam Rutherford sier til Forbes Magazine at måten politiet behandlet silkesjalet som bevis i saken, gjør at Louhelainen og Millers analyse av DNAet i beste fall er problematisk.

Blant annet vet man på grunn av bilder, at silkesjalet har gått på rundgang blant politifolk som ikke har brukt hansker når de har tatt på det.

Andre kritikere poengterer at det ikke er bevis for at silkesjalet i det hele tatt var tilknyttet drapet på Catherine Eddowes, eller om det faktisk ble funnet på drapsstedet.

Les også

På sporet av Jack the Ripper

Bekymret for Kosminskis familie

Genforsker ved University of Leicester, Turi King, reagerer sterkt på påstandene om at Ripper-identiteten nå er klargjort. På sin Twitter-konto problematiserer hun mangelen på data, og mener at analysen ikke burde blitt publisert.

Hun skriver at hun ikke forstår hvordan en slik analyse kan ha kommet seg gjennom en fagfellevurdering. Dette er en metode som brukes for å kvalitetssikre forskningsbidrag.

Turi King skriver videre at hun er «bekymret for Kosminskis slektninger».

– Ifølge denne analysen var han jo «Jack the Ripper». Det er en voldsom anklage å komme med, med tanke på at det ikke kan støttes av vitenskapen, sier hun.