Parlamentet avverget brexitkrise. Knapt flertall stemte nei til å forlate EU uten avtale.

BRUSSEL (Aftenposten): Det britiske underhuset stemte som forventet nei til å forlate EU uten en avtale. Deretter fulgte et politisk drama uten sidestykke.

Theresa May med ny vond dag i Underhuset 13. mars.

Et knapt flertall vedtok at britene ikke under noen omstendigheter ønsker å kræsje ut av EU den 29. mars uten en utmeldingsavtale.

Det var to avstemninger. I begge var marginen knappest mulig:

Det første var et endringsforslag fra Labour. Det var ikke juridisk bindende. Underhuset stemte med 312 mot 308 stemmer for at landet ikke skal kunne gå ut av EU uten at det foreligger en avtale.

I det andre og viktigste forslaget, et motforslag fra Mays regjering om at britene kan gå ut 29. mars uten en avtale, ble også stemt ned.

Theresa May tapte med andre ord begge avstemningene.

May varslet sent onsdag kveld at hun vil bringe sin brexitavtale tilbake til Underhuset en tredje gang. Det vil skje 20. mars. Parlamentet skal ta stilling til forslaget torsdag.

Les også

Kaste kortene eller kjempe videre? Her er fem veier videre for Theresa May og britene

Kaos etter avstemningen

Det som skapte dramatikk i Underhuset, var forslaget det først ble stemt over, et endringsforslag fra Yvette Cooper.

Forslaget ble døpt «Nei til ingen avtale for alltid» og gikk ut på at Storbritannia aldri, under noen omstendigheter, kunne gå ut av EU uten en avtale.

Dette i motsetning til statsministerens forslag, som var et mer tidsbegrenset forslag om «no deal».

Som nevnt tapte May avstemmingen med en knapp firestemmers margin, noe som skapte sjokkbølger i Underhuset.

Ved den andre voteringen hadde Theresa May opprinnelig sagt at hun ville stille sine egne konservative representanter fritt. Men etter å ta tapt første avstemning, ombestemte May seg.

Resultatet ble at flere representanter avsto fra å stemme. Innpiskeren, som skal sørge for at representantene stemmer i tråd med hva partiet stemmer, skal også ha bedt representanter stemme mot May. Kaoset var komplett.

Har mistet kontrollen over Underhuset

Selv garvede reportere hadde problemer med å fatte det politiske og konstitusjonelle dramaet som nå utspilte seg for åpen scene i Underhuset.

Sky News politiske korrespondent, Lewis Goodall, forklarer godt den dramatikken som råder:

Det siste forslaget ble vedtatt med 321 mot 278 stemmer, og nederlaget var et faktum for May.

Det er dette ekspertene lenge har spådd: At Theresa May og regjeringen nå har mistet kontrollen over Underhuset.

Nå er det Underhuset som styrer regjeringen, og ikke omvendt.

Ny avstemning torsdag

Theresa May tok ordet rett etter den siste avstemningen.

Hun bekreftet at Parlamentet torsdag, som planlagt, vil få mulighet til å stemme over hvorvidt Storbritannia skal utsette utmarsjen fra EU.

Men Theresa May var krystallklar på at hennes anbefaling ville være at det må bli en kort og teknisk begrunnet utsettelse. Hun advarte mot en lang forlengelse.

Dramatiske dager

Avstemningen skjedde nøyaktig 24 timer etter at Theresa Mays egen brexitavtale ble stemt ned med stort flertall.

391 stemte mot avtalen, 242 stemte for skilsmisseavtalen May og EU hadde blitt enige om.

Da avtalen var oppe til avstemning i januar, gikk hun på det største nederlaget noen britisk statsminister har hatt i moderne tid. 432 representanter stemte mot avtalen. 202 stemte for.

Theresa May bekreftet tidlig i debatten at hun vil stemme mot å gjennomføre brexit uten at Storbritannia har en avtale med EU.

May har slitt med forkjølelse de siste dagene og forlot debatten tidlig. Men hun returnerte til Underhuset under voteringen klokken 20.00 norsk tid.