Verden

Utenriksministerens oppsigelse kom som en overraskelse på alle. Nå vet vi hvorfor han sa opp.

ISTANBUL (Aftenposten): Irans utenriksminister Javad Zarif sa uventet opp jobben sin i forrige uke. Et besøk fra Syrias president utløste det hele.

Irans utenriksminister Javad Zarif meldte fra om sin oppsigelse på Instagram forrige onsdag. Oppsigelsen ble avvist, og han er fortsatt Irans utenriksminister.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den iranske utenriksministeren ble nemlig ikke informert om besøket fra Syrias president Bashar al-Assad. Det opplyser utenriksministerens talsmann Bahram Qassemi til ISNA, De iranske studentenes nyhetsbyrå.

Irans president Hassan Rouhani har nektet å godta Zarifs oppsigelse. Zarif anses som en moderat alliert av presidenten. De har begge vært under press fra mer konservative krefter i Iran. Zarif har blant annet blitt kritisert for å ha forhandlet frem atomavtalen i 2015.

Iran godtok i avtalen strengere kontroll med landets atomprogram mot at sanksjonene mot landet skulle fjernes. Hele avtalen er under press etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalen.

Les også

Nå vil Midtøsten til Månen og Mars. Én plan overgår det meste.

Syrias president Bashar al-Assad besøkte i forrige uke Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Fikk ikke vite om presidentbesøk for besøket var over

– Utenriksdepartementet hadde ikke noe informasjon på noe nivå om besøket og denne mangelen på informasjon ble opprettholdt til slutten av besøket, sier talsmannen Nahram Qassemi ifølge ISNA.

– En av grunnene til Dr. Zarifs avskjed var denne formen for mangel på informasjon overfor utenriksdepartementet. Og som det er blitt sagt tidligere, så var ikke oppsigelsen til den ærede ministeren en privat- eller individuell art. Målet var å få utenriksdepartementet og det diplomatiske systemet tilbake dit det hører hjemme.

Qasem Soleimani leder Qudsstyrken, som driver militære operasjoner i utlandet for Revolusjonsgarden.

Revolusjonsgardens fremste mann var til stede

Syrias president Bashar al-Assad møtte ayatollah Ali Khamenei, Irans øverste leder, mens han var i Iran. En annen som var til stede, var Qasem Soleimani, lederen for Qudsstyrken, som er ansvarlig for militære operasjoner utenfor Irans grenser, skriver Reuters.

Soleimani sa i forrige uke at Zarif hadde hovedansvaret for utenrikspolitikk og at han støttes av Khamenei.

Militser som rekrutteres, styres og finansieres av Iran, spiller en nøkkelrolle i krigen i Syria. Uten flystøtte fra Russland og de iranstøttede militsenes innsats på bakken, ville ikke Assad ha klart å ta tilbake kontrollen over store deler av Syria. Qudsstyrken tilhører Revolusjonsgarden, som på mange måter fungerer som en stat i staten i Iran. Når Iran gjør militære fremstøt utenfor landets grenser, er det ofte Revolusjonsgarden og Qudsstyrken som står bak.

Utenriksminister Javad Zarif var tilbake på jobb to dager etter oppsigelsen, meldte statlig Irans TV, ifølge CNN.

Les mer om

  1. Iran
  2. Syriakrigen
  3. Bashar al-Assad
  4. Hassan Rouhani