Verden
En såret mann ligger på et provisorisk sykehus i Øst-Ghouta etter flyangrepene. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået AP.

190 sivile skal være drept etter flyangrep: – Hvorfor tier verden? Dette er ikke en film, det er virkelighet

De voldsomme angrepene mot Øst-Ghouta i Syria kan være forberedelser til et bakkeangrep. Hvorfor tier verden, spør en lege i det opprørskontrollerte området.

  • og NTB

Forstadsområdet utenfor Damaskus er de siste dagene blitt utsatt for omfattende fly- og artilleriangrep av de syriske regjeringsstyrkene.

Antall drepte sivile hadde tirsdag passert 190, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Blant de drepte skal det være over 50 barn, og i tillegg er over 600 mennesker såret.

– Jeg kan fortelle deg at dette var et helvete. Vi så barn som døde i hendene våre av alvorlige skader fordi de kom sent til sykehuset, sier en lege med fornavnet Mohammed ved et sykehus i Øst-Ghouta til nyhetsbyrået DPA.

– Hvorfor tier verden? Dette er ikke en film, det er virkelighet, nærmest skriker legen.

Barn, mødre og fedre

FNs barnefond UNICEF mener det ikke finnes ord som kan beskrive situasjonen i Øst-Ghouta.

– Ingen ord kan yte rettferdighet til de drepte barna, deres mødre, fedre og kjære, heter det i en uttalelse fra Geert Cappelaere, UNICEFs landdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

  • LES OGSÅ:USA og Russland står ansikt til ansikt i Syria – det kan bli sammenstøt

Denne setningen er etterfulgt av en blank side. Deretter står følgende:

– Har de som forårsaker lidelsene, fortsatt ord til å rettferdiggjøre sine barbariske handlinger?

I helgen meldte SOHR at regimet til president Bashar al-Assad hadde sendt forsterkninger fra hele Syria til utkanten av Øst-Ghouta. Dette har ført til spekulasjoner om at et bakkeangrep kan være nær forestående.

Bildet, formidlet av aktivistgruppen Ghouta Media Center, viser døde på et provisorisk sykehus i Øst-Ghouta. Minst 190 mennesker er drept i de syriske regjeringsstyrkenes bombing av forstaden utenfor Damaskus. Frykten er stor for at luftangrepene skal følges av et bakkeangrep.

Denne setningen er etterfulgt av en blank side. Deretter står følgende:

– Har de som forårsaker lidelsene, fortsatt ord til å rettferdiggjøre sine barbariske handlinger?

I helgen meldte SOHR at regimet til president Bashar al-Assad hadde sendt forsterkninger fra hele Syria til utkanten av Øst-Ghouta. Dette har ført til spekulasjoner om at et bakkeangrep kan være nær forestående.

Motangrep

En opposisjonstilhenger i Øst-Ghouta fortalte mandag at det falt 20–30 granater hvert minutt mot det opprørskontrollerte forstadsområdet.

Opprørerne forsøkte å slå tilbake mot Damaskus. Tirsdag ble én person drept og seks såret i artilleriangrep mot hovedstaden, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

– Artillerigranatene faller som regn. Vi gjemmer oss på gangen, fortalte en kvinne i Damaskus til nyhetsbyrået AP.

Et bilde offentliggjort av gruppa De hvite hjelmene i Syria. Bildet viser folk som prøver å hjelpe sårede i Øst-Ghouta, ifølge gruppen.

Islamistiske opprørere

Øst-Ghouta er det siste store opprørskontrollerte området nær den syriske hovedstaden.

Området kontrolleres i hovedsak av de islamistiske opprørsgruppene Jaish al-Islam og Faylaq al-Rahman. Også jihadist-alliansen Hayat Tahrir al-Sham, som ledes av en gruppe som tidligere var tilknyttet al-Qaida, er til stede i området.

Bombet sykehus

Regjeringsstyrkenes angrep mot området har rammet både sivile, bakerier og provisoriske sykehus, ifølge den britiske kringkasteren BBC. Mandag skal angrepene ha rammet en fødeavdeling på et av de provisoriske sykehusene. Seks sykehus i Øst-Ghouta i Syria har blitt bombet i løpet av de siste to dagene, ifølge FN.

– Jeg er forferdet og rystet av meldingene om de grusomme angrepene mot seks sykehus i Øst-Ghouta i løpet av de siste 48 timene, sier Panos Moumtzis, FNs regionale nødhjelpskoordinator for Syria.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er det russiske kampfly som har bombet sykehusene.

Bildet er fra en av Damaskus' forsteder og ble tatt 8. februar.

– Kan vente seg helvete

En video som sirkulerer på regimevennlige syriske sosiale medier, inneholder en advarsel til opprørerne i Øst-Ghouta fra den syriske generalen Suheil al-Hassan. Han leder en gruppe elitesoldater kjent som Tiger-styrken.

– Jeg vil lære dem en lekse i det å kjempe. Jeg sier at de kan vente seg et helvete, og at dere vil se det med deres egne øyne, sier han i videoen.

Resultatet er blitt en massakre, ifølge Nasr al-Hariri, som tidligere har ledet de syriske opprørernes delegasjon til forhandlingsmøter i Genève.

Han forteller at opprørerne forsøker å forhandle direkte med Russland, en av Assad-regimets viktigste allierte. Målet er å stanse de voldsomme angrepene mot Øst-Ghouta.

En såret mann graves fram fra ruinene av en bygning som ble truffet under de syriske regjeringsstyrkenes bombing av Øst-Ghouta.

Søreide: – Det er en helt forferdelig situasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på meldingene om bombing av sivile mål i Syria.

– Når det åpnes stadig flere krigsfronter, og når sivile igjen angripes, er det en situasjon som er uholdbar, sier Søreide.

Hun viser til rapporter fra bakken som tyder på at angrep bevisst har vært rettet mot boligområder og steder der folk samles for å skaffe mat.

– Det rammer åpenbart sivile, påpeker hun.

– Det er en helt forferdelig situasjon, og FN har sagt veldig tydelig at bombingen av sivile må stanse.

Offensiven har ført til spekulasjoner om at et bakkeangrep kan være under planlegging.

– Det er ikke bekreftet, men det ingen tvil om at det er en tydelig opptrapping i et område som allerede i utgangspunktet har store utfordringer med humanitær tilgang, og der sivilbefolkningen er i en forferdelig presset situasjon, sier Søreide.

– Krigen er langt fra over. Selv om det virker rolig på noen fronter, må man ikke tro at dette er et land som ikke er i krig, understreker hun.

Barn sykler forbi åstedet for et flyangrep i Øst-Ghouta 9. februar.
Et bilde offentliggjort av gruppa De hvite hjelmene viser mannskaper fra sivilforsvaret som forsøker å slukke en brann i en butikk etter et flyangrep 20. februar.
En representant fra syrisk sivilforsvar bærer et barn bort fra åstedet for et flyangrep.
En mann i rullestol ser på ødeleggelsene etter et flyangrep i Øst-Ghouta.

Les også

  1. Øst-Ghouta: 228 drept på fire dager

  2. USA bombet regimevennlige styrker i Syria - anslår at over 100 ble drept

  3. Jenta som ville stanse krigen

  4. Minst 70 drept i massive bombeangrep utenfor Damaskus

Les mer om

  1. Damaskus
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Syriakrigen
  4. Sykehus