Verden

Internasjonale inspektører skal ha blitt beskutt i Syria

Det er uklart når OPCW-inspektører kan besøke Douma. Tirsdag skal de ha blitt beskutt da de forsøkte å ta seg inn i den syriske byen.

OPCW-inspektørene er i Syria for å granske meldingene om det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria.
  • Arve Henriksen
    Journalist
  • og NTB

Det melder flere internasjonale nyhetsbyråer onsdag ettermiddag.

Sikkerhetsteamet som skulle klarere stedet for ekspertene til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) ble tvunget til å returnere fra Douma da de ble beskutt, opplyser OPCW-direktør Ahmet Üzümcü til Reuters.

Skytingen skal ha blitt registrert tirsdag like ved stedet der det angivelig skjedde et kjemisk angrep for halvannen uke siden.

PCW-inspektørene er i Syria for å granske meldingene om det påståtte kjemiske angrepet i Douma.

Det er nå elleve dager siden opprørskilder og hjelpearbeidere inne i byen meldte at over 40 mennesker mistet livet etter å ha pustet inn giftig gass.

Det var lenge i tvil om inspektørene ville klare å reise inn i byen, opplyste en ikke navngitt FN-kilde til nyhetsbyrået Reuters onsdag formiddag. Inspektørene ankom Damaskus lørdag, men reisen inn til den tidligere opprørsbastionen noen kilometer unna er blitt forsinket flere ganger.

Mangler tillatelse

Syriske og russiske myndigheter har forklart forsinkelsen med at inspektørene mangler en sikkerhetstillatelse fra FN. OPCW, som ikke er en del av FN, har svart at alle de nødvendige tillatelser er på plass.

Onsdag kveld meldte OPCW at de nå ikke vet når deres inspektører kan besøke Douma.

– Jeg vil bare vurdere å sende dem inn når FNs sikkerhetsteam gir grønt lys og om de får uhindret tilgang til stedene, sa OPCWs leder Ahmet Uzumcu onsdag.

– På det nåværende tidspunkt vet jeg ikke når teamet kan sendes til Douma, la han til.

OPCW-inspektørene ankom Syrias hovedstad Damaskus lørdag, men har fortsatt ikke kunnet besøke bygningene i Douma der over 40 mennesker ifølge enkelte meldinger skal ha blitt drept i et kjemisk angrep 7. april.

Kom tirsdag

Et sikkerhetsteam var på plass i byen tirsdag, ifølge både FN-kilder og syriske myndigheter.

Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari opplyste tirsdag at inspektørene fritt kunne reise til Douma og starte sitt arbeid der.

– Dersom FNs sikkerhetsteam beslutter at forholdene i Douma er trygge, vil inspektørene kunne starte sin innsamling av fakta i morgen, sa Jaafari i Sikkerhetsrådet tirsdag.

En FN-kilde i Damaskus opplyste onsdag at inspektørene inntil videre ville bli værende i den syriske hovedstaden, sammen med sikkerhetsfolkene fra FN.

Mandag meldte Russlands ambassade i Nederland at inspektørene ville ankomme Douma onsdag. Syriske tjenestemenn har opplyst at FNs sikkerhetsteam har undersøkt at veien inn til byen er trygg.

OPCW-inspektørene ankom Damaskus lørdag. Byen ligger om lag 14 kilometer fra Damaskus.

Syriske myndigheter har også begrunnet forsinkelsen med rakettangrepet som USA, Frankrike og Storbritannia gjennomførte mot syriske mål natt til lørdag.

Russland har tidligere sendt sine egne eksperter inn i den tidligere opprørsbastionen og gitt beskjed om at det ikke er funnet spor etter et kjemisk angrep.

Russiske myndigheter sier imidlertid at de støtter en uavhengig OPCW-undersøkelse fullt ut.

https://mm.schibsted.tech/dbs/ap_multimedia/data/65c4a0dc94f0433131f89b2ecbc9a784

Les mer om

  1. Syria
  2. OPCW