Verden

Går fra dør til dør og fjerner ebola-lik i Sierra Leone

Det er forventet at tallene på antall døde etter Ebola skal øke med 15-20 prosent etter helsearbeidernes dør-til-dør aksjon i Sierra Leone.

Hjelpearbeidere har en enorm utfordring i både Sierra Leone og en rekke andre afrikanske land. Foto: Michael Duff

 • Bodil Fuhr

Spredningen av ebolaviruset får stadig større konsekvenser i flere afrikanske land. Øyenvitner forteller hjerteskjærende historier.

Les også

Les også

«Jeg har desinfisert og båret flere lik enn jeg kan telle»

Portforbud for å hente lik

Før helgen fikk hele befolkningen på seks millioner mennesker i Sierra Leone beskjed om å holde seg innendørs for å forhindre ytterligere spredning av viruset.

I løpet av et tredagers portforbud skal rundt 28.000 frivillige gå fra dør til dør for å fjerne døde og frakte smittede til behandling.

— Folk gjemmer seg av redsel for smitte. Og de tror ofte at helsearbeideren også kommer med smitte, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge. De er ved siden av Leger uten Grenser den organisasjonen som er tungt inne i Vest Afrika.

-Hvorfor er denne dør til dør aksjonen så viktig?

— Portforbudet er en desperat handling gjennomført av nasjonale myndigheter og hjelpeorganisasjoner for å finne ebola-smittede mennesker, både de som gjemmer seg og de som lever isolert. Kunnskapsmangelen er enormt høy i disse områdene, infrastrukturen er elendig. Vi jobber først og fremst med å spre kunnskap, men selv det kan medføre panikkartede handlinger og store problemere for folk, sier Thommessen.

Vanskelig med tre dagers portforbud

Han minner om at dette er mennesker som hverken har kjøleskap eller penger til å handle inn mat for tre dager, langt mindre klare seg godt uten å arbeide tre dager på rad.

— Og stakkars den som blir utsatt for en ulykke eller annen lidelse i disse dagene. Det lille som var av lokalt helsevesen har brutt sammen. Vi har også måttet legge ned mange helsestasjoner på grunn av smittefaren. Dette er en pågående katastrofe som best kan sammenlignes med en langvarig beleiring. Det er vanskelig å fatte omfanget av denne katastrofen. Vi snakker om mennesker som lever fra hånd til munn.

Forventer kraftig økning i antall døde

Ebolaepidemien har ifølge Verdens Helseorganisasjon krevd over 2.400 menneskeliv. Det er ventet at ebola-dødstallene vil stige med mellom 15 og 20 prosent når omkomne blir funnet i løpet av portforbud-perioden.

– Et hovedmål for kampanjen er å identifisere dem som forsøker å skjule at de er smittet, opplyste president Ernest Bai Koroma i et intervju med en statlig radiokanal fredag.

Ifølge Reuters måtte politiet rykke ut til en gruppe innbyggere i Freetown som hadde brutt portforbudet. De gikk til angrep på hjelpearbeidere som var i ferd med å gravlegge elleve døde mennesker.

Eksperter påpeker at den omfattende planen vil bli svært vanskelig å gjennomføre på en effektiv måte i et av verdens fattigste land. Leger Uten Grenser frykter at den omfattende planen tvert imot sin hensikt vil føre til at flere personer blir smittet.

Dør også av normale skader og vanlige sykdommer

Ifølge Washington Post tåler ikke det sårbare helsevesenet i Liberia å få ebolaepidemien på toppen av alt annet. Det fører nå til at folk også dør av sykdommer og skader som helsevesenet ellers kan klare å behande som lungebetennelse, diaré, malaria og effekten av høyt blodtrykk som f.eks. slag.

Avisen skriver at nettopp det nå kan være like farlig som ebolasmitten for en vanlig borger i Liberia.

Gjelder i flere land

Leger Uten Grenser opplyser til Aftenposten at det lokale helsetilbudet i flere vestafrikanske land i stor grad har brutt sammen etter at hundrevis av helsepersonell er smittet. Mange hjelpeorganisasjoner står maktesløse.

-Omfanget av denne katastrofen er ubegripelig stor, men man kan ikke klandre folk for ikke å ville involvere seg, risikoen for smitte er stor. Men vi er en medisinsk organisasjon og står bedre rustet enn de fleste til å takle dette, sier generalseksretær i Leger Uten Grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Likevel har en av den internasjonale foreningens 2000 helsearbeidere i Vest Afrika, en fransk kvinne, blitt smittet. Foreløpig er det uklart hvordan det skjedde.

-Vi har vært helt åpne på faren ved dette arbeidet, så på en måte er du forberedt. På den annen side gjør det en stor forskjell. Jeg både beundrer og blir rørt av dem som tar denne jobben. Den er så gjennomført ubehagelig på alle måter, sier Kaltenborn.

Fra Norden har Leger Uten Grenser tyve nordmenn, fem dansker og 11 svensker tilstede i Vest Afrika.

Sammenlignes med Svartedauden

En av de norske legene som akkurat har kommet hjem fra Liberia, Gunnar Halse, tar i bruk ordet "svartedauden" for å illustrere hvor stor krisen er i ferd med å bli for Afrika.

Til NRK uttaler han at dersom ikke verdenssamfunnet våkner og tilbyr pasientplasser, vil man få en eksponentiell vekst, altså at utbruddet øker mer og mer i en ubeskyttet befolkning.

— Og kan vi i verste fall få en epidemi i størrelsesorden som svartedauden i Afrika, sier han. Han påpeker at ingen tidligere har turt å bruke et slikt bilde for å beskrive hva som er i ferd med å skje, men mener man nå snakker om en en så stor epidemi og humanitær katastrofe.

— For i kjølvannet av denne epidemien, vil det komme ringvirkninger i samfunnet, sier han og peker på flere forhold: Næringslivet og matproduksjonen ville lide. Skolene og helsevesenet er allerede stengt. Samfunnsstrukturer faller sammen. Man risikerer lovløshet.

— Det kan bli en enorm humanitær katastrofe, understreker han.

Helsearbeidere steinet til døde

Myndighetene i Guinea lover i følge NTB å finne dem som drepte åtte helsearbeidere som skulle informere om ebolasmitten.

De ble funnet døde i en septiktank ved en grunnskole.

De drepte er representanter fra helsemyndighetene og journalister som i en større delegasjon skulle delta på et arrangement for å skape oppmerksomhet om viruset. Ett av formålene med arrangementet var å få slutt på de mange ryktene som går om viruset.

Delegasjonen besøkte den avsidesliggende landsbyen tirsdag, men innbyggerne kastet steiner på dem og anklaget dem for å komme dit for å spre viruset. Flere klarte å flykte og fikk gitt beskjed til kollegene i Guineas hovedstad Conakry, som sendte ut letemannskaper.

– Alle involverte i disse drapene vil bli forfulgt og stilt for retten, sier talsperson Damantang Albert Camara for myndighetene i en uttalelse.

Minst 21 personer ble skadd i urolighetene.

 1. Les også

  Obama: - Stopp ebola før hundretusener dør

 2. Les også

  FN: Trenger 1 milliard dollar i ebola-tiltak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 3. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 4. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 5. FOTBALL

  Vertsnasjon krever utsettelse av mesterskap - frykter ebola

 6. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo