Verden

TV-stasjonen skulle rapportere om Syria-bombing: Viste tre år gammel video fra Ukraina

– Trolig en glipp, men konsekvensene er at flere slutter å stole på mediene, sier gravejournalist.

Skjermdump fra Twitter, etter avtale med Christiaan Triebert. Foto: Nyhetskanalen MSNBC rapporterte fra lørdagens angrep i Syria med tre år gamle bilder – fra Luhansk i Ukraina.

 • Veslemøy Hedvig Østrem
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Dette bildet er fra februar i 2015 viser angrepet i Luhansk i Ukraina. Foto: Skjermdump fra Twitter, etter avtale med Christiaan Triebert.

OSLO/TØNSBERG: Etter det koordinerte angrepet mot syriske mål, gjennomført av USA, Storbritannia og Frankrike, flommet det over av informasjon, videoer og vitneskildringer både i sosiale medier og fra nyhetskanaler.

Det gikk ikke helt etter planen for den amerikanske TV-kanalen MSNBC, som i flere nyhetsbulletiner presenterte tre år gamle videoer fra Ukraina og hevdet det var fra lørdagens angrep i Damaskus i Syria (Lenken er til en korrigert versjon).

Bildegjenkjenning og kildekritikk

– Det er ikke første gang dette skjer. CNN har gjort det samme. Mange andre medier også. Det er skuffende at store nyhetsorganisasjoner ikke tar seg tid til å faktasjekke, sier Christiaan Triebert fra Bellingcat, et journalistmiljø som flere ganger har avdekket krigsforbrytelser ved hjelp av faktasjekk og åpne kilder.

Han deltar denne helgen på SKUP-konferansen i Tønsberg, der norske gravejournalister er samlet for å dele kunnskap.

Henning Carr Ekroll Foto: Christiaan Triebert, gravejournalist i Bellingcat, snakket på SKUP i helgen om hvordan de jobber med åpne kilder for å verifisere fakta fra krigshandlinger.

En glipp denne gangen, men mye står på spill

Det tok ham et par minutter i morgentimene lørdag å avdekke at videoene var fra Luhansk i Ukraina fra februar 2015.

Ved hjelp av reversert bildesøk, fant han raskt ut hvor videoene kom fra.

– Trolig en glipp, men konsekvensene er at flere slutter å stole på mediene, sier han og fortsetter:

– Hvor vanskelig er det egentlig å sjekke videoene og bildene en har, før de blir publisert?

Korrigerte

MSNBC korrigerte feilen etter et par timer.

– Tidligere i sendingen viste vi hva vi trodde var en sosiale medier-video fra luftangrepene i Syria. Men vi har nå blitt gjort oppmerksom på at disse bildene ikke var nattens militæroperasjoner. Vi beklager feilen, skal kanalens nyhetsanker ha opplyst, ifølge en av Trieberts Twitter-følgere.

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra TV-kanalen.

MSNBC var ikke alene om å spre feil bombebilder.

Også gamle videoer fra Saudi-Arabia og Palestina er presentert som ferskvare det siste døgnet fra ulike avsendere, inkludert nyhetsredaksjoner internasjonalt.

Derfor jakter han på fakta i krigsområder

Christiaan Triebert er opptatt av å korrigere og spre fakta om hva som skjer i krigssonene. Gravejournalisten skjønner at dette var en glipp av TV-kanalen MSNBC, men mener mye står på spill.

– Når slike feil blir avdekket, er det lett for publikum og politiske motstandere å avfeie andre nyheter som «fake news». Det er også lett å se for seg hvordan autoritære regimer kan spre sin propaganda og sine manipulerte bilder – uten at det blir avslørt. Hvorfor skal publikum stole på mediene når vi skriver at det har vært brukt kjemiske våpen i Syria, når andre detaljer viser seg ikke å stemme, spør Triebert.

Journalisten Christiaan Triebert bruker mye tid på å lære andre journalister hvordan de kan verifisere bilder og videoer fra konfliktområder, og hans arbeid har bidratt til ny forståelse av flere katastrofehendelser og angrep. Foto: Rink Hof

Bellingcat er en nettside der gravejournalister dokumenterer krigshandlinger og kriminalitet, ved hjelp av bildeanalyser og åpne kilder.

Miljøet har lenge jobbet med å verifisere informasjon fra krigen i Syria. For tre dager siden publiserte de en rapport om de kjemiske angrepene i Douma.

Triebert har bidratt i teamet som har gransket bilder i detalj for å si mest mulig om hva som har skjedd, og mener dette er en måte journalister kan jobbe på i områder der det er vanskelig med tilstedeværelse.

Ved hjelp av grundige bildeanalyser kan journalistene i Bellingcat avdekke hvor angrep har pågått, hvor mange som er drept og enkelte ganger også hvem som har angrepet. Foto: Fra Bellingcats rapport om angrepene i Douma denne uken.

 • Her er de kjemiske angrepene Assad-regimet hevdes å stå bak.

– Viktig å være så presis som mulig i krisesituasjoner

Generalsekretær i Presseforbundet, Elin Floberghagen, er enig med Triebert i at kriser, krig og konflikt stiller særlige krav til kalde hoder i redaksjonene.

– Det er helt avgjørende å være så presis som mulig i mediedekningen i dramatiske hendelser som Syria-angrepene, der motsetningene er store og propagandamaskineriet jobber på spreng. Hvis ikke er det lett å beskylde mediene for å gi et skjevt bilde av konflikten. Mange forsøker å diskreditere pressen. Hvis man kan ta oss på denne type feil, vil også alt det andre vi har gjort bli sett på som mindre troverdig.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Floberghagen mener vi må være svært bevisst når vi bruker såkalte illustrasjonsfoto i pågående konflikter.

– Redaksjonene må spørre seg om vi har de rette bildene for å beskrive det som har skjedd. Hvis man ikke har det, og tenker at andre lignende bilder kan brukes som illustrasjon, mener jeg man bør tenke seg om en gang til.

– Denne gangen er ikke eksemplene på at det har gått galt, fra norske medier. Mener du norske medier er gode nok til å verifisere bilder og bruke ny teknologi det formålet?

– Det er det vanskelig å si noe generelt om. Vi har ikke hatt mange slike saker i PFU. Det er jo slik at feil kan skje når det koker som verst, og hvis det skjer, er det viktig å være åpen om det.

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria
 2. Syria
 3. Sosiale medier
 4. Medier
 5. Krig
 6. Propaganda