TV-stasjonen skulle rapportere om Syria-bombing: Viste tre år gammel video fra Ukraina

– Trolig en glipp, men konsekvensene er at flere slutter å stole på mediene, sier gravejournalist.

Skjermdump fra Twitter, etter avtale med Christiaan Triebert.
Dette bildet er fra februar i 2015 viser angrepet i Luhansk i Ukraina.

OSLO/TØNSBERG: Etter det koordinerte angrepet mot syriske mål, gjennomført av USA, Storbritannia og Frankrike, flommet det over av informasjon, videoer og vitneskildringer både i sosiale medier og fra nyhetskanaler.

Det gikk ikke helt etter planen for den amerikanske TV-kanalen MSNBC, som i flere nyhetsbulletiner presenterte tre år gamle videoer fra Ukraina og hevdet det var fra lørdagens angrep i Damaskus i Syria (Lenken er til en korrigert versjon).

Bildegjenkjenning og kildekritikk

– Det er ikke første gang dette skjer. CNN har gjort det samme. Mange andre medier også. Det er skuffende at store nyhetsorganisasjoner ikke tar seg tid til å faktasjekke, sier Christiaan Triebert fra Bellingcat, et journalistmiljø som flere ganger har avdekket krigsforbrytelser ved hjelp av faktasjekk og åpne kilder.

Han deltar denne helgen på SKUP-konferansen i Tønsberg, der norske gravejournalister er samlet for å dele kunnskap.

Henning Carr Ekroll

En glipp denne gangen, men mye står på spill

Det tok ham et par minutter i morgentimene lørdag å avdekke at videoene var fra Luhansk i Ukraina fra februar 2015.

Ved hjelp av reversert bildesøk, fant han raskt ut hvor videoene kom fra.

– Trolig en glipp, men konsekvensene er at flere slutter å stole på mediene, sier han og fortsetter:

– Hvor vanskelig er det egentlig å sjekke videoene og bildene en har, før de blir publisert?

Korrigerte

MSNBC korrigerte feilen etter et par timer.

– Tidligere i sendingen viste vi hva vi trodde var en sosiale medier-video fra luftangrepene i Syria. Men vi har nå blitt gjort oppmerksom på at disse bildene ikke var nattens militæroperasjoner. Vi beklager feilen, skal kanalens nyhetsanker ha opplyst, ifølge en av Trieberts Twitter-følgere.

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra TV-kanalen.

MSNBC var ikke alene om å spre feil bombebilder.

Også gamle videoer fra Saudi-Arabia og Palestina er presentert som ferskvare det siste døgnet fra ulike avsendere, inkludert nyhetsredaksjoner internasjonalt.

Derfor jakter han på fakta i krigsområder

Christiaan Triebert er opptatt av å korrigere og spre fakta om hva som skjer i krigssonene. Gravejournalisten skjønner at dette var en glipp av TV-kanalen MSNBC, men mener mye står på spill.

– Når slike feil blir avdekket, er det lett for publikum og politiske motstandere å avfeie andre nyheter som «fake news». Det er også lett å se for seg hvordan autoritære regimer kan spre sin propaganda og sine manipulerte bilder – uten at det blir avslørt. Hvorfor skal publikum stole på mediene når vi skriver at det har vært brukt kjemiske våpen i Syria, når andre detaljer viser seg ikke å stemme, spør Triebert.

Journalisten Christiaan Triebert bruker mye tid på å lære andre journalister hvordan de kan verifisere bilder og videoer fra konfliktområder, og hans arbeid har bidratt til ny forståelse av flere katastrofehendelser og angrep.

Bellingcat er en nettside der gravejournalister dokumenterer krigshandlinger og kriminalitet, ved hjelp av bildeanalyser og åpne kilder.

Miljøet har lenge jobbet med å verifisere informasjon fra krigen i Syria. For tre dager siden publiserte de en rapport om de kjemiske angrepene i Douma.

Triebert har bidratt i teamet som har gransket bilder i detalj for å si mest mulig om hva som har skjedd, og mener dette er en måte journalister kan jobbe på i områder der det er vanskelig med tilstedeværelse.

Ved hjelp av grundige bildeanalyser kan journalistene i Bellingcat avdekke hvor angrep har pågått, hvor mange som er drept og enkelte ganger også hvem som har angrepet.

– Viktig å være så presis som mulig i krisesituasjoner

Generalsekretær i Presseforbundet, Elin Floberghagen, er enig med Triebert i at kriser, krig og konflikt stiller særlige krav til kalde hoder i redaksjonene.

– Det er helt avgjørende å være så presis som mulig i mediedekningen i dramatiske hendelser som Syria-angrepene, der motsetningene er store og propagandamaskineriet jobber på spreng. Hvis ikke er det lett å beskylde mediene for å gi et skjevt bilde av konflikten. Mange forsøker å diskreditere pressen. Hvis man kan ta oss på denne type feil, vil også alt det andre vi har gjort bli sett på som mindre troverdig.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Floberghagen mener vi må være svært bevisst når vi bruker såkalte illustrasjonsfoto i pågående konflikter.

– Redaksjonene må spørre seg om vi har de rette bildene for å beskrive det som har skjedd. Hvis man ikke har det, og tenker at andre lignende bilder kan brukes som illustrasjon, mener jeg man bør tenke seg om en gang til.

– Denne gangen er ikke eksemplene på at det har gått galt, fra norske medier. Mener du norske medier er gode nok til å verifisere bilder og bruke ny teknologi det formålet?

– Det er det vanskelig å si noe generelt om. Vi har ikke hatt mange slike saker i PFU. Det er jo slik at feil kan skje når det koker som verst, og hvis det skjer, er det viktig å være åpen om det.