Verden

Varsler tiltale mot Netanyahu i korrupsjonssaker 40 dager før han ber om gjenvalg

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil bli tiltalt for bestikkelser, svindel og underslag i tilsammen tre korrupsjonssaker, melder israelske medier. – En heksejakt, svarer Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Riksadvokat Avichai Mandelblit bekrefter torsdag ettermiddag at han vil ta ut tiltale mot den sittende statsministeren i tre separate korrupsjonssaker.

– Du har skadet omdømmet og allmennhetens tillit til de offentlige embeter, skrev Mendelblit til Netanyahu da han kunngjorde beslutningen, ifølge NTB. Ikke lenge etter bekreftet det israelske justisdepartementet at Netanyahu vil bli tiltalt.

Politiet har i lang tid etterforsket Benjamin Netanyahu, og det var ventet at han ville bli tiltalt for bestikkelser og underslag.

Smykker, champagne og sigarer

Sakene som er blitt etterforsket handler om at Netanyahu skal ha gitt fordeler til økonomiske velgjørere. Blant annet mener politiet at teleselskapet Bezeq fikk fordeler mot at et nettsted med forbindelser til teleselskapet ga positiv omtale av statsministeren.

En av de andre sakene gjelder anklager om at statsministeren har mottatt gaver verdifulle gaver, deriblant smykker, champagne og sigarer, i bytte mot gjenytelser.

Netanyahu er ikke den første israelske toppolitikeren som blir tiltalt for korrupsjon. Men ifølge The Times of Israel blir han den første sittende statsministeren.

Det skjer på et delikat tidspunkt. 9. april er det valg i Israel og Netanyahu prøver å bli gjenvalgt. Hvis han lykkes med det, vil han til sommeren bli den lengstsittende israelske statsministeren.

– Politisk heksejakt

Netanyahu avviser alle anklager og har sagt at ikke ville gå av selv om han ble tiltalt. Men ifølge Reuters kan koalisjonspartnere komme til å presse ham ut av regjeringskontorene.

Opposisjonspartiene har allerede gjort det klart at mener Netanyahu ikke kan fortsette dersom han blir tiltalt.

I en 20 minutter lang TV-sendt uttalelse torsdag kveld, sier han blant annet at saken mot ham vil «kollapse som et korthus» og at han er blitt offer for «en politisk heksejakt» med mål om å påvirke det kommende valget.

– Venstresiden vet at de ikke kan slå oss ved valgurnene, så de siste tre årene har de drevet en heksejakt som mangler sidestykke med ett mål: Å styrte den høyreorienterte regjeringen jeg leder, sier Netanyahu.

Usikkerhet før valget

Netanyahu har anledning til å kreve en høring hvor han bestrider tiltalen. Han blir ikke formelt tiltalt før etter denne høringen, som trolig holdes etter valget 9. april, ifølge Reuters.

En slik høring kan ta et år, og det er ingen pålegg om å tre til side mens den foregår.

Det er knyttet usikkerhet til om klare å vinne valget nok en gang. En ny koalisjon kalt Blå og hvit, etter fargene i det israelske flagget, kan få flere seter i nasjonalforsamlingen Knesset enn Netanyahus Likud-parti, ifølge ferske meningsmålinger. Personlig scorer han likevel bedre enn rivalene.

Les også

  1. Tre eksgeneraler og en TV-profil får pangstart i valgkamp. Kan true Netanyahu.

  2. Tre bokstaver skapte knute på tråden mellom Polen og Israel. Deretter ble det bare verre.

  3. Her kaster forsvarssjefen snøball på en palestiner. Nå blir han jokeren i det israelske valget.

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Benjamin Netanyahu
  3. Israel