Verden

Toppmøte uten klar retning

Til uken samles verdensledere i Washington, DC for å diskutere voldelig ekstremisme. Hvordan skal de klare det uten å stigmatisere vanlige, moderate muslimer?

afp000833442-iLweku3CgN.jpg JASON REED

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Barack Obama inviterer til møte, men sier bare indirekte hva det skal handle om.

Mye har gått galt i opptakten til Barack Obamas tre dager lange «samling for å bekjempe voldelig ekstremisme» i den amerikanske hovedstaden, som starter tirsdag.

Først ble møtet utsatt fra sin opprinnelige dato i oktober -  uten at noen ga en god forklaring på hvorfor. Og da den nye datoen ble kunngjort, skjedde det i januar, like etter at president Obama hadde glimret med sitt fravær i den ellers topptunge gatemarsjen i Paris etter angrepet på Charlie Hebdo.

Og nå, i dagene før møtet, er det fortsatt mye som er uklart. Hvem er det som kommer? Hva skal de snakke om? Hvilke løsninger kan man forvente å finne?

Vi vet et par ting om møtene, blant annet at de strekker seg over tre dager og at president Obama skal lede flere av dem

Men hva slags ekstremisme er det verdenslederne skal diskutere? På nettsidene til det amerikanske sikkerhetsdepartementet defineres begrepet «voldelig ekstremist» som «individer som støtter eller begår ideologisk motivert vold for å fremme politiske mål».

Begrepet er altså mye bredere definert enn hva mange av oss nok tenker at toppmøtet skal handle om, nemlig ekstrem islamisme.

Indirekte, ikke direkte

Etter 11. september-angrepene i 2001 er flere amerikanere drept av høyreekstremister enn av muslimske fundamentalister, ifølge organisasjonen New America Foundation.

Noen av de verste massemorderne i Vesten de siste tiårene -  folk som Timothy McVeigh og Anders Behring Breivik -  er ekstremister, men ikke muslimer.

Likevel tyder det meste på at det er muslimske ekstremister som er temaet når verdenstoppene samles i Washington til uken.

Men du får ikke Obama-administrasjonen til å si det direkte. I pressemeldingene som administrasjonens PR-apparat har sendt ut de siste dagene, gjør de sitt ytterste for å unngå ordet «muslim».

Indirekte, derimot, er det liten tvil om hva møtene skal handle om:

«De nylige terrorangrepene i Ottawa, Sydney, Peshawar og Paris, i tillegg til Den islamske statens brutale henrettelser av flere gisler, gjør det klart at ideologien som skapte 11. september-angrepene fortsetter å oppfordre til vold i dag,» heter det i en pressemelding fra Det hvite hus som ble sendt ut før helgen.

Og angrepene i Ottawa, Sydney, Peshawar og Paris ble alle utført av muslimske ekstremister.

Sannsynligvis kan vi legge gårsdagens angrep i København til på listen.

Moderate muslimer stigmatisert

Definisjonen av «voldelig ekstremisme» blir altså snevret inn til å handle om voldelige muslimske fundamentalister.

Og det er naturlig, med tanke på alle angrepene vi har sett -  fra Boston til Boko Haram til Charlie Hebdo -  i tillegg til den raske og skremmende fremveksten av IS i Irak og Syria.

Men hvorfor kaller ikke arrangørene en spade for en spade?

Sannsynligvis henger det sammen med et ønske om å unngå å stigmatisere tilhengerne av én bestemt religion.

Mange moderate muslimer i USA og andre vestlige land føler nemlig, med rette, at de blir tildelt en urettferdig ansvarsbyrde når de til stadighet må forsvare hva noen få gærninger utfører av grusomme, voldelige handlinger i den forvridde tro på at de gjør det i Allahs navn.

Flere organisasjoner som består av -  eller støtter -  vanlige, moderate muslimer, vil holde sine planlagte demonstrasjoner i Washington denne uken i protest mot stigmatiseringen de opplever, uavhengig av om Obama sier ordet «muslim» eller ikke.

Lykkes i ett av to mål

Obama-administrasjonen skal ha ros for å forsøke å skape en mangefasettert motpol til George W. Bushs mer simplistiske verdenssyn. Og presidenten fortjener honnør for å stå oppreist i møte med kritikere i opposisjonen som mener at han er for svak og tiltaksløs i møte med IS og muslimske ekstremister.

Men det virker merkelig å arrangere et møte uten å si direkte hva det faktisk skal handle om.

For et tiår siden oppfordret 11. september-kommisjonen til to hovedtiltak: Å bryte ned Al-Qaida-nettverket og å beseire ideologien som skaper voldelig, islamistisk ekstremisme.

På det første punktet har Obama i stor grad lykkes. På det andre har han -  og USAs allierte -  feilet totalt.

Vi får håpe at alle de kloke hodene som samles i Washington, DC -  ikke bare i Det hvite hus, men også på utallige seminarer i ulike tankesmier -  kan finne noen bedre løsninger.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Muslim i Trumps æra

 2. VERDEN

  Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa

 3. VERDEN

  USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden

 4. VERDEN

  For noen er det et godt tegn at de ikke er på Trumps liste

 5. VERDEN

  Kritisk rapport etter Paris-terroren: Etterretningen sviktet

 6. VERDEN

  Bare timer etter at Putin snakket med Trump, startet Russland en bred militær offensiv i Syria.