Verden

Riksrettsavstemning mot Brasils president opphevet

Fungerende leder i den brasilianske nasjonalforsamlingen, Waldir Maranho vil avholde en ny avstemning om hvorvidt Dilma Rousseff skal stilles for riksrett.

Riksrettssaken mot preisdent Dilma Rouseff i Brasil er foreløpig stanset. Foto: ADRIANO MACHADO

 • Alf Ole Ask

Ordet kaos er nå altfor mildt for det drama som utspiller seg i Brasils politiske liv. Den 17. april vedtok et overveldende flertall av de 513 medlemmene i underhuset å stille landets president, Dilma Rousseff for riksrett.

Rousseff anklages i riksrettssaken for å forandret på statens regnskaper for å pynte på hvor dårlig det sto til med landets økonomi. Riksrettssaken handler altså om brudd på god regnskapsskikk.

Onsdag skulle senatorene i overhuset si sitt. Dersom et flertall av senatorene sa ja, ville det bli riksrett. Rousseff må da forlate presidentjobben frem til en dom faller. En riksrettssak skal avgjøres på 180 dager.

En spesialkomite i Overhuset ( Senatet) har med 15 mot fem stemmer innstilt på å tiltale Rouseff. Det trengs minst 54 senatorer for et tilstrekkelig flertall. I følge avisen O Globo har 50 senatorer alt tonet flagg for en tiltale. 21 er i mot og 10 har ennå ikke bestemt seg.

Tøffe tider i Brasil:

Les også

I OL-byen Rio de Janeiro jakter gravide kvinner på effektivt myggmiddel

Men nå er prosessen stanset, og det tolkes som en stor seier for den hardt pressede sosialdemokratiske presidenten som leder et land i dyp politisk og økonomisk krise. Hun har siden 17. april kjempet som en løvinne for sitt politiske liv, uten at det har ført til at hun ble mer populær i folket av den grunn.

Nå vil saken trolig gå tilbake til underhuset der det blir en ny votering.

Det nye politiske kaoset førte til at aksjene på børsen i Brasil falt.

Prosessuelle feil?

Hva som er Maranhaos begrunnelse for å beordre en ny votering, var mandag kveld også noe uklart. I en pressemelding sier han at det var prosessuelle feil i behandlingen den 17. april.

Den gang oppnådde opposisjonen at mer enn totredjedeler av 513 representanter stemte for riksrett.

Derfor gikk økonomien over styr:

Les også

– Brasil trodde de hadde penger til alt

Reuters skriver at det også er uklart om et flertall i underhuset kan avvise en ny avstemning, om høyesterett kan gjøre det eller om også Overhuset kan nekte å gi fra seg saken.

Flere arrestert

Avgjørelsen kommer bare dager etter at Maranhao overtok som leder i underhuset etter Eduardo Cunha som var en av dem som ledet an for å få Rousseff stilt for riksrett.

Han er nå suspendert av en enstemmig høyesterett. Bakgrunnen er at han er siktet for medvirkning i den store korrupsjonssaken som nå feier over Brasil. Den kalles Lava Jato som til norsk oversettes som bilvask.

Her kan du høre vår podkast om hvorfor Brasil er i store vansker:

Det er en sak hvor en rekke ledende politikere har mottatt bestikkelser i forbindelse med oppdrag utført for det brasilianske delvis statseide oljeselskapet Petrobras.

Cunha skal ha mottatt 1,4 millioner dollar i bestikkelser. Pengene er funnet på konto i Sveits og han suspenderes fra vervet i nasjonalforsamlingen, fordi høyesterett mener han har forsøkt å påvirke etterforskningen.

Brasil skal arrangere OL 5. til 21. august.

 1. Les også

  Korrupsjonskrise lammer Brasil

 2. Les også

  Brasils største parti trekker seg fra regjeringen

 3. Les også

  Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brasils riksadvokat anklager presidenten for korrupsjon

 2. VERDEN

  Brasils overhus:Rousseff blir stilt for riksrett

 3. VERDEN

  Brasils korrupsjonsanklagede president risikerer rettssak

 4. VERDEN

  Brasils første kvinnelige president avsatt. Nå har hennes erkerival tatt over.

 5. SPORT

  Riksrettiltalt Brasil-president boikotter OL-åpningen

 6. VERDEN

  Temer slapp unna korrupsjonstiltale